Den amerikanska fattigdomen


Tänk på USA

 

och vad tänker du på?

Rikt land? Skyskrapor? Hollywood? Skolskjutningar? Frihet? Demokrati? Välstånd?

Ja, inte vet jag vad du tänker på. Att alla bor i villa, kanske. Vi har många bilder av USA. Men en bild kommer aldrig fram.

Denna om USA:s alla som är fattiga.

Fattigdom i USAFör många amerikaner är USA långt ifrån det där drömlandet. Det är ett land där man faktiskt kämpar för att överleva.

”USA har en för industrialiserade länder märkvärdigt hög andel människor utan inkomst som har svårt att någonsin få ett vanligt lönearbete – hemlösa och fängelsebefolkning utgör t.ex. en unikt hög andel av befolkningen. Uppemot 1,2 %, 3,5 miljoner människor, upplever hemlöshet varje år i USA, varav en allt högre andel permanent. Den högsta andelen någonstans i världen, 2,2 miljoner människor, ruttnar i landets fängelser.

Fattigdomen stiger nu märkbart i USA – 46,2 miljoner människor lever i fattigdom, den högsta mängden sedan mätningar startade. Var sjätte människa är fattig. Hälften av dem, över 20 miljoner, lever under halva fattigdomsgränsen, definitionen av extrem fattigdom. Fattigdom är överrepresenterad bland barn: mer än vart femte barn, runt 22%, lever fattigt. Där finns också en stark korrelation med ras – bland svarta och latinamerikaner är 25 procent fattiga. Det finns också ett könsgap på 2 % till kvinnors nackdel, vilken tenderar att förvärras ihop med rasskillnaderna. 2008 var 26,5 % av svarta kvinnor fattiga, mot 22,3 % svarta män.

Efter att ha minskat från 50-talet till ca 1975 har fattigdomen i USA parkerat på mellan 10-15%. Men sedan sedan år 2000 har detta tak brutits, och nu är uppemot 16% av befolkningen antingen arbetslös eller undersysselsatt (i ofrivilligt deltidsarbete). Krisen i fastighetssektorn har gjort att många förlorat sina hem och gjort problemen ännu mer akuta. Nästan hälften av befolkningen är i dagsläget antingen fattiga eller låginkomstagare. Fattigdomen drabbar inte bara privatpersoner utan även det allmänna, både federala program, delstater och counties (ung. kommuner) vilkas skattebaser urholkas. Detta har en lång historia i ett USA där det finns ett motstånd mot allmänt finansierade funktioner, speciellt sådana som kommer just fattiga till del. Som en starkt affärs- och konsumtionsorienterad, gör-det-själv-inriktad kultur har USA märkvärdigt liten förståelse för universell välfärd, och närvaron av en ständig grupp med tiotals miljoner fattiga mitt bland en enorm rikedom har inte getts speciellt mycket uppmärksamhet genom åren.

Själva ordet, eller konceptet ‘fattigdom’ är således fortfarande väldigt känsligt i USA, däri den speciella diskurs som råder det anses vara att hetsa till ”klasskrig” bara att omnämna faktum att det finns fattiga. Men samhällsdebatten i USA har de senaste åren börjat svänga till att ta upp frågor om fattigdom mer och mer, i takt med att allt bredare grupper av människor förlorat sina heltidsjobb och i ännu högre grad sina hem.”

Fattigdom i USA 2

Källa, där du också kan läsa mer om fattigdom i andra länder.

6 tankar om “Den amerikanska fattigdomen

  1. Pingback: Den sanna bilden av USA – eaqhan

  2. Pingback: Det här med här och där | eaqhan

  3. Vem ska i framtiden köpa de rikastes varor och tjänster? Ju fler fattiga desto sämre avkastning på skräpet de säljer.

    PS: Stycket som börjar med ”Fattigdomen” finns på 2 ställen i din text.
    😉
    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar