När staten är kriminell


Vi anklagar gärna andra

 

men vi är inte bättre själva

Att låta en människa sitta frihetsberövad utan rättegång i fem år är unikt för en rättsstat och i vart fall ur moralisk synvinkel helt kriminellt.

När rättsstatens principer tillåts underordnas storpolitiken är det allvarligt, omoraliskt och ytterst fegt. I det här fallet är det Sverige som kryper på knäna för USA. Någon annan förklaring kan knappast finnas i fallet hur Sverige behandlar ärendet Julian Assange.

”Dawit Isaac har suttit frihetsberövad i fjorton år utan att få sin sak prövad i domstol. Fångarna på Guantanamobasen på Kuba har hållits kvar där av USA sedan 2002 utan rätt att få sin sak prövad av en allmän och offentlig domstol. Allvarliga brott mot rättssäkerheten, hävdas det. Sverige har här sin egen bakgård, dåligt belyst av jurister och glömd av makthavare.” Det skriver Svante Thorsell i en debattartikel.

Julian Assange - kriminell juridik

5 tankar om “När staten är kriminell

  1. Här ligger givetvis en hund begraven. Åklagaren Marianne NY, skulle lätt kunna åka till London med sitt följe och förhöra Assange i ”honey trap”-frågan på Equadors ambassad. Men hon vägrar utan giltiga skäl, som det verkar. Avsikten, tror jag, är att hon vill ha hit honom så att hon kan servera honom på en silverbricka direkt till USA och CIA. Sverige har ju tidigare låtit dem operera på svensk mark (egyptierna). Man bugar och bockar som rädda harpaltar för USA. Pinsamt.

    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s