15 tankar om “Jordens resurser

    • Visst, men jag tror ändå att vi är för många. Alla har ju rätt att leva på samma nivå som vi gör här i väst. Men ska alla äta lika mycket kött som vi gör, så måste allt mera av naturen röjas för att producera foder.
     Ska alla köra bil så …
     Ska alla …
     Nej, vi måste reducera jordens befolkning och det är inte omöjligt, men det tar tid.

     Hans Rosling är en sympatisk optimist:
     http://urplay.se/Produkter/180445-Hans-Rosling-Framtidens-statistik

     Kram!
     /Skvit

     Gilla

     • Vi skulle inte må illa av att sänka vår standard, bara sänkt standard inte gynnar vissa och missgynnar andra. Kött behöver man inte äta var och varannan dag. Det finns en massa annat som är både gott och nyttigt. Helt klart tål inte Jorden hur stor befolkningsökning som helst, men fattiga i vissa delar av världen flyttar till storstäderna för att skaffa jobb och då blir det kaos. Kina har fått mycket kritik för sin enbarnspolitik, men den var förnuftig med tanke på att de var tvungna att stoppa den enorma befolkningsexplosionen i landet. Nu lättar man på den politiken och folk får nu ha två barn där.

      Ska nu kolla din länk, men tror jag har tittat på den förut.

      Kao

      Gilla

     • Ser nu om videon med Hans Rosling. Han är både rolig och pedagogisk. Och det han säger stärker mej i min övertygelse att 1-2-barnspolitik världen över förhoppningsvis blir en realitet. Ett stort problem kommer dock senare i länder som Bangladesh och Indien: när de nu medelålders, som lever allt längre, blir allt fler gamlingar till slut. Under flera årtionden kommer dessa länders befolkningspyramid hamna ”upp-och-ner” och de kommer få problem.

      En idealisk befolkningspyramid ser inte ut som en pyramid alls ; den är smal upptill, där de äldsta finns, och lite bredare nertill, där barnen finns, men ”tjock” i mitten, där alla i arbetsför ålder befinner sej. Hoppas du hänger med i mitt resonemang ;-).

      Kram
      Kao

      Gilla

      • Jo, jag hänger med.

       När de äldre blir friskare så behöver de i alla fall inte så mycket vård. Dessutom tar de nya tekniska landvinningar till sig. De är ju redan utvecklade och därmed kommer de ifatt oss ganska snabbt. Det borde innebära att produktiviteten kommer att öka snabbare där än den gjorde hos oss. Kan bara fördelningen bli jämn så tror jag inte det blir så farligt med demografin.

       Det handlar alltså om politik.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

 1. Hemskt!! 😦

  Jag önskar de kunde sätta stopp på hur skogen avverkas här i vårt land. Ja, självklart all skövling!! Men när det finns sätt som fungerar och är mycket bättre än hur det är idag för återväxten så är det en skam att pengar får styra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s