Till minnet av John Hron


Året var 1995

 

och datumet sjuttonde augusti

Plats, Ingetorpssjön, Kode, nära Kungälv.

Händelse: mord.

Förövare: nazister.

Motiv: John Hron var sina unga år en hängiven motståndare till nazismen.

Det är de kalla fakta.

GT skriver mera känslosamt sakligt: ”Likt katten som leker med en fångad mus. Så dog 14-årige John Hron den där vackra augustisommaren 1995 invid Ingetorpssjön i Kode, norr om Göteborg. Mordet pratar vi aldrig om. Trots att det snart gått tjugo år pratar vi om John som att han fortfarande lever. Han finns ändå någonstans, trots att han är död, plågad till döds, säger Johns pappa Antonin Hron.”

John Hron

(Antonin och John Hron)

I dag, och alla dagar, borde vi hedra hans minne genom att gå i hans fotspår och säga nej tack till rasism, fascism, nazism och den hat- och hotkultur som odlas av Sverigedemokraterna.

I dag, och alla dagar, borde vi hedra hans minne genom att stå upp för svaga i samhället, stå upp för asylsökande och tiggare.

Det krävs så lite av oss. Vi behöver inte offra våra liv. Vi behöver inte vända tillbaka för att rädda en vän, så som John Hron gjorde och fick plikta med livet efter långvarig tortyr och misshandel.

Det enda vi behöver göra är att inte lyssna på rasister, fascister, nazister och Sverigedemokrater.

Det enda vi behöver göra är att gemensamt och mangrannt ta avstånd från destruktiva mörka krafter.

Det enda vi behöver göra är att stå upp för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

Vad dessa krafter har som mål borde vi alla veta. Facit finns!

Wikipedia

Det enda vi behöver göra

är att

visa samma mognad som en fjortonåring!


Bonuslänkar

John Hron

Sveriges radio

Politism

TV4

 

18 tankar om “Till minnet av John Hron

 1. Pingback: De är få – eaqhan

 2. Pingback: Uteslöts ur facket | eaqhan

 3. Pingback: Förbjudna sanningar | eaqhan

 4. Pingback: Allt fler skjuter sig själva i foten | eaqhan

 5. Det jag också menar med en del i min senaste kommentar är:
  Den som en gång klivit över ”den osynliga gränsen”, i.a.f när det gäller (kvinno)misshandel – den personen kommer göra det igen.

  Detta har jag t.o.m hört från klienter själva. Men också läst mej till. Finns mer att skriva om det.

  Kao

  Gilla

  • Kanske det fattas något i karaktären som gör att de kliver över gränsen gång på gång. Och någon gång ska vara den första. Det är ingen gräns som bryts ned utan för dem är tröskeln för låg.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Så är det i.a.f när det gäller kvinnomisshandel. Kanske misshandel i övrigt också. Men när det gäller nazzarna som mördade John Hron stämmer det som du skriver. Deras trösklar var låga redan innan det hemska hände – och det har de ganska säkert med sej i bagaget från barndomen. Jag vill minnas att en av killarna i gänget försökte dämpa situationen lite, men föll sen till föga. I alla fall verkade det så när man läste om rättegången efteråt.

    Kao

    Gillad av 1 person

 6. Jag minns det där glasklart. Senast härom dagen tänkte jag på den grymma händelsen då jag såg ett liknande efternamn. Om det var i tidningen eller på nätet minns jag ej. (Det är ett ungerskt efternamn. Pappan kommer därifrån).

  När nazzarna hade misshandlat John och kastat i honom första gången och han simmade bort en bit, så hotade nazzarna att döda hans kompis, som var kvar på land, om John inte kom upp ur vattnet. Han simmade tillbaks för att rädda sin vän och blev då mördad. En modig kille med stort hjärta, John. Kompisen överlevde

  Det var fruktansvärt!

  Kao

  Gilla

  • Ja, så gick det till. Det är fruktansvärt. Alla mord är det ju, men detta går utanpå allt! Helt i klass med massmördaren i USA som jag inte minns namnet på. Men jag minns att han kallade sig själv för ”tångmannen” eftersom han torterade kvinnor med tång och spelade in deras skrik på band. Givetvis hade också det chicka sättet att våldta dem innan han mördade dem.
   En av poliserna som sysslade med fallet och medverkade i TV-programmet jag såg, som alltså handlade om sadistiska psykopater, berättade att det var så vidrigt att lyssna på bandinspelningarna att han beslöt sig för att sluta som polis.

   Du kanske vet namnet på tångmannen.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Nej, minns inte hans namn men vet att såna grymheter inte är ovanliga i USA. Däremot här.

    Vet inte om jag skulle kalla John Hrons mördare psykopater allihop. Men en av dem kan ha varit/är det – och han i sin tur har sett till att de andra två föll för grupptrycket. I det här fallet säkert den enes tryck mot de andra två.

    Minns du 8-åringarna i England som mördade lille James Bulger, 2år? Han lurades bort i ett affärscentrum från sin mamma. Misshandlades mycket grovt och kastades slutligen på tågspåret.
    Jag har läst en hel del om det fallet. Så oerhört sadistiskt. Under rättegången står det klart att den ena hade klart ”lack of empathy” och den andra mest hängde med i dådet som en nickedocka. Han hade KLIVIT ÖVER EN GRÄNS, där han inte längre tänkte som han brukade – och han var ”fast” i situationen.

    Sånt händer tyvärr hela tiden. Även här.

    Vem minns inte Arbogamorden där två små barn visade sej vara de som mördade en tredje.

    Ett annat exempel på att kliva över den osynliga gränsen: När en man för första gången i ett förhållande misshandlar sin kvinna så har han klivit över den där osynliga gränsen. Gränsen handlar inte om psykopater nödvändigtvis. Inte alls. Det sker i s.k trygga hem och själva gränsen är psykologisk.

    Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om i det ämnet.

    Kram
    Kao

    Gilla

     • Gängtryck, skulle jag vilja kalla det. Men den som var ledaren (för det finns alltid en sån i våldsamma gäng) kan ha haft våldsamma tendenser. De övriga hakade på, efter att inte ha velat vara ”sämre”.

      Kram
      Kao

      Gilla

       • Men då uppstår helt naturligt följdfrågan: Varför blev de då nazzar? Politisk propaganda utsätts alla för, men det är långtifrån alla som köper den. Det är inte vem som helst som involverar sej med såna organisationer. Oftast är det små mähän med ynkligt eller inget självförtroende alls. Det är genom de yttre attributen de skaffar sej självförtroendet, som dock vilar på en förvriden självbild.

        Finns mycket att skriva om detta….

        Kram
        Kao

        Gilla

         • Snart är det nog dags att utreda och skriva om vilka som egentligen blir sverigedemokrater. Jag tänker främst på ungdomar som fastnar i nazismens klor. Lite funderingar i frågan har jag ju redan skrivit här. Ska läsa lite om gängmentalitet. Det gäller ju fler grupperingar än just blöjnazzarna.

          PS. Nytt inlägg hos mej i ett helt annat ämne 😉

          Gilla

 7. Pingback: John Hron – 20 år sedan mordet | Se Eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s