Nyfikenhet


Det driver vetenskapen

men också mänskligheten framåt

Visst kan man tycka att viss forskning kostar pengar som lika gärna eller ännu hellre skulle kunna användas för att lindra svälten och sjukdomarna i världen. Men då ska man inte ge sig på forskning om till exempel neutriner och var de kommer ifrån. Det är det man nu forskar på just nära sydpolen i Antarktis. Där ligger ett observatorie kallat IceCube.

Vetenskap-neutriner

På detta observatorie har man börjat studera de nästan osynliga partiklar med mycket hög energi, kallade neutriner, som sällan interagerar med annan materia, kanske saknar massa, och passerar genom en stor del av jorden och också genom våra kroppar utan att lämna minsta spår efter sig. Nästan i alla fall. Och de är och förblir än så länge ett mysterium.

Bilden ovan visar både observatoriet och en förenklad illustration av detektorerna som ligger infrusna i Antarktis isDet dessa detektorer gör är att fånga upp de få neutriner som faktiskt råkar interagera med vanlig materia för att man ska kunna se varifrån de kommer. Deras ursprung är våldsamma supertunga svarta hål i centrum av avlägsna galaxer, men också enormt våldsamma stjärnexplosioner, som kulminerar i så kallade gammablixtar långt ut i universum. Några kommer också från vår egen stjärna, den som vi kallar solen.

Hela vår världsuppfattning bygger på århundraden av vetenskaplig forskning. Väldigt mycket av vad man en gång forskade kring visste vi inte vilken nytta vi skulle få av rönen man då gjorde. Men nu har vi TV, mobiltelefoner, Internet och behöver bara trycka på knapp för att kunna läsa en bok efter att solen har gått ned till och med om ögonen har försvagats av ålder eftersom vi kan ta på oss glasögon.

Det är inte den nyss nämnda forskningen om neutriner som vi ska ifrågasätta. Vi vet ännu inte vilken nytta den kan ha för mänskligheten. Däremot finns det annan forskning som är till direkt skada för oss alla på denna lilla planet som vi lever på.Tellus-livsmiljönDet jag då tänker på är forskningen som bedrivs inom vapenindustrin. Vart den leder oss borde ju alla begripa. Den leder oss in i fördärvet. Den bedrivs av kapitalstarka intressen i väldens starkaste länder i den så kallade i-världen och drabbar den så kallade u-världen. Det är ju därför vi nu i Europa måste ta emot så många flyktingar. Ni och vi fråga och svarAllt hänger ju ihop! Bara man vill se det.

6 tankar om “Nyfikenhet

 1. Pingback: Du läser censurerade tidningar | eaqhan

 2. Utan forskningen hade vi, som sagt, inte varit där vi är idag.
  ———
  Bilden är bland de bästa jag sett i genren. Skicka den till Åkezzon & Co;-)
  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s