Ett ifrågasatt Ungern


Värdigt,

 

är Ungern det som EU-medlem?

”Ungern sänder poliser till sin södra gräns efter 15 september och överväger att sätta in armén för att hålla migranter borta. Det uppger premiärminister Viktor Orbán.” / SVT.se/nyheter

Är Ungern en värdig EU-medlem? Den frågan ställer Varghjärta och skriver: ”Tittar man på de grundlagsändringar Fidesz” [regeringspartiet, Skvitts förtydligande] ”genomfört och på hur man behandlar flyktingarna blir frågan i inläggets rubrik högst berättigad: Den 11 mars 2013 röstade det ungerska parlamentet igenom omfattande ändringar av författningen. De ändringar som godkändes är följande:

 • Åsiktsyttringar som skadar den ungerska staten får förbjudas.
 • Politisk kampanj får endast förekomma i statliga medier. Begreppet ‘familj’ utesluter numera ogifta par, barnlösa par och samkönade par.
 • Hemlösa får inte uppehålla sig på allmän plats.
 • Författningsdomstolen får hädanefter bara kritisera ändringar av grundlagen men får inte kritisera lagarnas innehåll, eller grunda sina beslut på tidigare rättspraxis.
 • Diskriminering på grund av ålder, kön och sexuell läggning är inte längre uttryckligen förbjuden.
 • Medborgarnas rättigheter att klaga hos författningsdomstolen begränsas.
 • Den som missbrukar sin rätt att klaga kan åtalas och straffas.
 • Livstidsfångar kan nekas rätten att ansöka om nåd.”

Han skriver mycket mera i sitt inlägg och jag rekommenderar det varmt.

Varghjärta

När man tittar på punkterna ovan så skrämmer det ju. Det skrämmer också att Fidesz är ett parti som har mycket gemensamt med vårt eget avskyvärda Sverigedemokraterna. Man kan alltså förvänta sig en likartad politik av SD om de skulle få bilda regering.

Ungern EU-medlem

På facebook, där Varghjärtas inlägg är delat, finns en hel del bra kommentarer. Låt mig citera.

”Moderaterna och Kristdemokraterna är ju beroende av Fidesz röster i EPP*. Den gruppen är kanske den mest sammansatta i hela parlamentet.
Ungern bryter mot både skyddsgrundsdirektivet, FN:s mänskliga rättigheter och Köpenhamnskriterierna bland annat – bara det borde vara tillräckliga skäl för att utesluta Fidesz.
Därutöver har man infört nationell lagstiftning som kraftigt reducerar medborgarnas yttrande- och åsiktsfrihet bland annat.
Detta står både Moderater och Kristdemokrater och åser utan skam i kroppen.” *EU-grupp

”… men svenska medier har i det närmaste noll intresse av EU-parlamentet – EU parlamentarikerna – särskilt vad avser EPP-gruppen har föga intresse av att informera medborgarna vad som pågår.”

 

 

 

3 tankar om “Ett ifrågasatt Ungern

 1. Pingback: Du läser censurerade tidningar | eaqhan

 2. Det är mycket stöveltramp i Ungern nu, och har så varit i flera år. Förutom regeringspartiet Fidez så har de Jobbik, som är så brun/svarta de kan bli och marscherar oblygt runt på gatorna. Bränner romska läger och hotar andra. Dessutom får de inget straff för såna missgärningar

  Men det finns en opinion i landet som har fattat att de har gått för långt genom att rösta fram Fidez. De senaste dagarna har vanligt vettigt folk i Ungern äntligen förstått vad de egentligen har röstat fram för typ av parti.

  Det ska bli intressant att följa utvecklingen i detta EU-land som egentligen borde sparkas ut från EU.

  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s