Inga nattåg


Inte till Jämtland

 

för det är inte lönsamt nog

Men se då måste ju Skvitt kommentera. Men först en liten titt på vad SJ är för ett företag.

SJ-nattåg

Från Wikipedia saxar jag några rader: ”SJ AB är ett svenskt järnvägsbolag för persontrafik helägt av svenska staten som verkar under marknadsmässiga villkor och krav. Uppdraget är att bedriva lönsam persontrafik. Varje dag körs 800 tågavgångar till drygt 160 stationer. Tågtrafiken i koncernen bedrivs främst i moderbolaget SJ. // SJs affärsidé är att möjliggöra ett effektivt och miljövänligt resande. Visionen är att alla vill ta tåget.”

Staten äger alltså hela bolaget. Det bör vara en statlig angelägenhet att människor kan bo kvar i mindre befolkningstäta områden. Annars blir ju glesbygden än glesare. Och ju glesare dess mer kostar allt som har med infrastruktur och service att göra. Energiåtgången per capita ökar också.

Ur led är väl tiden när ett statligt företag ska drivas med marknadsmässiga krav istället för att samhällsmässiga. Det är ju bara för staten att tillskjuta extra pengar så andra mål kan uppfyllas, såsom till exempel utvecklandet av landsbygden och miljömässiga mål. Men även SJ:s egna mål enligt de sista raderna i citatet.

Vad vi har sett under en rad år är ett allt sämre underhåll av våra järnvägar med spår som är så vanskötta att en allvarlig urspårning faktiskt står för dörren. Personligen tar jag inte risken längre att resa med tågen. Jag vill faktiskt inte råka ut för en urspårning och skadas eller dö.

8 tankar om “Inga nattåg

  1. Många tåg tillhör privata bolag medans Banverket som sköter spåren är statligt. Att reparera spåren medför inga intäkter, som däremot själva tågen gör. Det är min förklaring till varför spåren inte repareras…..Hela SJ har pajat sen alliansregeringen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s