EU-lag bäddar för resistenta bakterier


Bakterier, inte som andra

 

struntar i om de tillhör samma art eller inte

Djur och växter definieras som olika arter ifall de inte kan få fertil avkomma med varandra. Även bakterier delas in i olika arter, men egentligen är det inte så enkelt som när det gäller högre organismer. De förökar genom delning, men har ändå ett behov av att byta gener med varandra, även om de klassificeras som olika arter. Bilden visar hur det går till.

Bakterier o gener

De lägger sig helt enkelt intill varandra och byter gener sinsemellan. Vill du läsa mer kan du gå till min gamla blogg, Skvitts.

Ny EU-lag

En ny U-lag tillåter antibiotika till friska djur inom djurhållningen. Det innebär en massiv överförskrivning av antibiotika. Jämför det med den restriktivitet som gäller förskrivande av antibiotika till oss människor, grundad på risken för resistensutveckling.

Om således resistens utvecklas bland bakterier som inte angriper människor så kommer dessa bakterier att överföra resistensen till bakterier som är ett hot mot oss. Och plötsligt är vi tillbaka till tiden före penicillinets upptäckt då människor dog som flugor i sjukdomar som idag anses harmlösa.

EU tycker tydligen att köttindustrins vinster går före människans hälsa, trots att konsekvenserna inte låter vänta på sig och trots att de kommer att bli helt förödande. Dödligheten bland människor kan komma att bli som vid spanska sjukan, som visserligen inte berodde på bakterier utan istället på virus.

Natursidan.se skrev om den nya lagen.

EU antibiotika till frika djur

6 tankar om “EU-lag bäddar för resistenta bakterier

 1. Pingback: Människa ska inte ta antibiotika | eaqhan

 2. Människan förstör allt alldeles på egen hand……och kanske det blir småkrypen, typ fästingar, eller bakterier/virus/svampar som till slut tar död på mänskligheten.

  Hade vi blivit sjukare snabbare av alla ingrepp i naturen så hade vi antagligen reagerat mycket starkare, men förloppet är långsamt och förödande och ger oss en massa sjukdomar och förstör våra gener på längre sikt = människan utrotar sej själv. Till slut kommer det inte gå att stoppa denna utveckling om vi inte tar krafttag för miljön. NU.

  Att mata friska kor med antibiotika har bara ett enda syfte: att skapa högre vinster för livsmedelsindustrin. Att vi ska äta detta kött är uppenbarligen underordnat. Sen förorenar våra kroppar avloppsvattnet med denna antibiotika och utsläppen förorenar vattnet så att fiskarna får svåra skador. Som vi sen drabbas av när vi äter fisken. Osv osv i en evig farlig rundgång som bara kan leda till en sak: vår egen och andra arters undergång.

  Kao

  Gilla

   • 🙂
    Jodå, jag tror de flesta VET att den enorma ökningen av cancer beror på miljögifter. Inte minst forskarna.

    Men i en kapitalistisk värld är det företagens vinster som står högst upp på dagordningen. Inte medborgarnas liv och hälsa.

    Kram
    Kao

    Gilla

     • 😀
      Nä, men vanliga samhällsfrågor tror jag folk är i.a.f lite uppmärksamma på. Men de flesta har nog en känsla av att bli överkörda och inte kunna göra något åt saken. Resignerar.

      Många andra försöker äta ekologiskt, men problemet kvarstår ju om inte alla tar avstånd från farlig mat och processade produkter.

      Kao

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s