Sjökor


Djuren alltså!

 

Hotade av USA:s militärplaner

Har inte USA nog med militärbaser, kan man ju fråga sig. Kan det vara världsherravälde de vill ha, som de ju redan i stort sett har. Blir de aldrig nöjda?

världsherravälde 2

Utanför Okinawa i Japan lever dugongen, en slags sjöko, vid revet Henoko. Det är en liten population som är rödlistad och nu hotas av att USA planerar att bygga en militärbas där de stora växtätarna lever. Oljud kommer att störa djuren som även riskerar att utsättas för kemiska utsläpp och utarmat uran. Planerna har väckt protester i många år och nu skickar Greenpeace dit sitt skepp Rainbow Warrior för att hjälpa till.  Det skriver Natursidan.se och har en länk till Greenpeace artikel.

Dugong hotad

Ett annat ord för sjökor är sirendjur. De delas in i två stora så kallade familjer, dugonger och manater. Till dugonger räknades Stellers sjöko som upptäcktes 1741 och utrotades redan 1768. Det får inte ske igen.

De känsliga djuren lever spridda i varma hav och floder (i historisk tid är det endast den utrotade Stellers sjöko som har levt i kalla vatten) och har utvecklat olika arter och underarter med unika genom, varför det är viktigt att de olika populationerna överlever. Därför måste USA ta sitt ansvar.

Läs mer om sirendjur på Wikipedia.

8 tankar om “Sjökor

 1. Ärren man ser på dugongernas kroppar kommer oftast från båtpropellrar.
  Dugongen är ett så fredligt djur att man tydligen inte tycker det är viktigt annat än att gulla med i olika lugna vikar, där det finns halvtama djur. Människornas exploatering av naturen medför för dugongerna, liksom för så många andra djur, att de kommer vara utrotade snart.

  kao

  Kao

  Gilla

  • Jo, jag vet de skadas ganska ofta. De ligger ju inte sällan i ytan och de är långsamma djur.

   Mig veterligen är de inte globalt sätt utrotningshotade, men lokalt på flera platser. Sen är jag ganska övertygad om att de är uppdelade på en fler underarter än man hittills vet och bara DNA-analyser kan bestämma hur många underarter det i verkligheten rör sig om.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s