Rätt ord


Vi har ord

 

och ska givetvis använda rätt ord

”En stor grupp människor hade samlats utanför och skanderade slagord med vit makt-budskap och heilade.  De hade också med sig en stor banderoll med invandringskritiska budskap, säger Roland Lindkvist. // Polisen klassar händelsen som hets mot folkgrupp” / AB.

Heilar man så är man nazist! Då ska det sägas också, inte använda ord som ”invandringskritisk” och inte att det bara handlar om ”hets mot folkgrupp”. Det handlar om nazism, punkt slut.

Anders Lindberg tar upp saken och citerar Olof Palme: ”I politiken måste vi vara aktsamma om orden. Det är genom orden, genom det vi säger som vi möter medborgarna.” Vidare skriver han ”Begrepp som ”invandringskritisk” är oftast bara omskrivningar för rasism, som smyger sig in i språket med en förment neutralitet. För media har det blivit ett sätt att slippa ta ställning och en metod att hantera att ett rasistiskt parti blivit tredje störst i riksdagen. Men om inte ens slagordet ‘Sieg Heil’ kan kallas för vad det är blir språket just ‘innehållslösa formler i en spökvärld’. Och det blir ärligt talat ganska svårt att prata.”

Anders Lindberg

4 tankar om “Rätt ord

  1. Pingback: De är få – eaqhan

  2. Visst är det så. Man måste kalla saker för deras rätta namn. Omskrivningar tenderar att mjölka ur det egentliga innehållet ur en text – eller ur det talade ordet. Man måste akta sej för den typen av normalisering detta innebär i förlängningen.

    Men man måste också akta sej för att drabbas av beröringsskräck då det gäller svåra ämnen. Att man är rädd för att stöta sej mot etablissemanget och deras anhängare…..och man måste akta sej för, eller vara beredd på att det alltid finns nån som märker ord och vänder på hela resonemanget, enbart för att hata eller för att de INTE VILL förstå andemeningen i en text. De läser bara de bitar de själva vill, tar det ur sitt sammanhang, för att ta de bitar ur ett resonemang, tar det ur sin kontext. Det är väldigt vanligt. Men inte desto mindre allvarligt.

    Många av dessa personer kallar sej sanna demokrater, men i själva verket är de minst av allt just det.

    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s