6h-arbetsdag till förvaltningsdomstolen


Sextimmars arbetsdag

 

det är något som skrämmer borgarklassen

För tänk om det går igenom inom hela näringslivet. Då skulle det mesta av arbetslösheten försvinna. Kanske all arbetslöshet, till och med. Och i många branscher skulle det bli svårt att rekrytera. Företagen skull tvingas bjuda över varandra för att få tag i folk. Vi skulle få en ökad löneglidning. Det är ett fenomen som i de flesta branscher har avstannat sedan vi fick den arbetslöshet som Milton Friedman (hyllad av all världens högerkrafter) sa att samhället behöver för att må bäst, 7%.

Nu har ju historien visat att Milton Friedmans ekonomiska teorier inte står sig i verkligheten, men det är ju en annan sak. Dock har de varit bra för tillbakapressandet av arbetarklassen och till gagn för kapitalet. Det var ju det som var meningen. Sådant får man Nobels ekonomipris för.

Den 8 juni i år skrev jag om försöket i Göteborgs kommun, där man införde sextimmarsdag för 60 anställda på Svartedalens äldreboende. Det retade gallfeber bland borgarklassen.

arbetarfientlighet

”Bo Andersson, ledamot i kommunfullmäktige vågar inte sticka ut hakan totalt och säga att detta experiment måste avbrytas. Istället kräver han, som synes i bilden ovan, att få svar på vad som är ett lyckat experiment. Han hoppas på så sätt få igång en motattack mot reformen genom att ifrågasätta dess framgång.” / Skvitt

”Det är ett politiskt fulspel från vänstern att invagga hårt arbetande personal i tron att sextimmarsdagar kommer införas permanent – när det inte finns någon finansiering, skriver Bo Anderssen (FP).” / GP.

Nu vill Stig Löfving (se bilden nedan!) pröva Västra Hisingens beslut om försöket med sextimmarsdagen. Jag har lite svårt att se vad han egentligen är ute efter. Vill han verkligen sätta käppar i hjulen på något som skulle kunna ge arbetarklassen et starkt argument för ett införande av sextimmarsdag inom hela arbetslivet? Det är i så fall märkligt, med tanke på hans förflutna inom SPF Seniorerna, som ju har sina rötter i Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, vilket till stora delar bestod av kommunister och syndikalister när det bildades. Men det har kanske förborgerligats sedan dess. Eller är det Stig själv som har borgerliga sympatier. Svårt att säga, hans partifärg kan jag inte hitta.

6timmars till förv.-domstol

Det är många som gärna ser att försöket inte får någon framgång. Det ska ju utvärderas. Men redan nu vet vi att alla är stormförtjusta och att det fungerar alldeles utmärkt.

Ett halvår efter start skriver GP: ”Den positiva bilden bekräftas av Bengt Lorentzon, följeforskare och konsult.

– Sköterskorna upplever att de har fått bättre arbetstider och mer tid för hyresgästerna. De känner sig själva gladare, piggare och mer avkopplade. Det gör i sin tur att undersköterskorna bedömer att hyresgästerna också blir gladare och piggare, säger han.”

Från moderat håll kommer så klart ilsken, men också riktigt korkad kritik: ”Det är fel att använda skattebetalarnas pengar på spektakulära projekt. Först driver de rödgröna linjen hårt med rätt till heltid för alla anställda i Göteborgs stad – och därefter vill man att personalen ska arbeta deltid, men få lön för heltid. Det motverkar målsättningen att uppnå jämställdhet, säger Birgitta Simonsson, moderat ledamot i kommunfullmäktige.” / Arbetet

Försökets mål är att ”få svar på frågan om kortare arbetstid påverkar personalens hälsa, om det skapar fler jobb eller ger några andra samhällsekonomiska vinster. Forskare kommer att följa försöket och ett annat äldreboende i samma stadsdel agerar kontrollboende i studien. Även de boende på Svartedalens äldreboende kommer att få svara på frågan hur de upplevt försöket.” / GP

Tänk om det ger samhällsekonomiska vinster! Huga! Vad ska då kapitalisterna säga, de som vill att alla ska slåss om de få jobb som finns och vara tacksamma för den lön de får?

ett större grepp kring arbetstidsförkortningsfrågan. Då gäller det hela samhället och att staten tar ett ansvar

Arbetstid 6tim


 

Läs också inlägget från 5 juli om sextimmars arbetsdag.

 

5 tankar om “6h-arbetsdag till förvaltningsdomstolen

 1. Det är klart att Högern inte vill att vi ska jobba 6-timmarsdagar med bibehållen lön. Det skulle kullkasta allt de står för gällande Arbetsmarknaden. Sjunker arbetslösheten så sjunker också tillgången på arbetskraft och det vill man inte, för då behöver ju ingen stå och bocka och buga med mössan i handen och tvingas acceptera lönedumpningar. Och FAS3 kommer försvinna. Det vill inte Högern, som ju skapade eländet.

  Projektet i GBG är självklart lyckat och ger både personal och boende bättre hälsa. Det vill man inte heller. Man vill ha koll och styra och ställa med folk. Att påstå att det kostar pengar är en dålig ursäkt för när man kunde sänka skatterna med över 240 miljarder (som mest gynnade de rikaste) hade man minsann råd. Men att det skulle gynna de som mest behöver löneökningar eller skattesänkningar är man inte intresserade av. Själv märkte jag inte alls av några skattesänkningar. Min pension är för låg….jag tror jag fick 50:-, men det åts genast upp av att bostadstillägget sjönk med motsvarande siffra.

  Kao

  Gilla

   • Tror att Alliansen kommer förlora starkt i nästa val. Folk fattade i.a.f med 8 års högerpolitik vad det ledde till. (S) är alldeles för vindflöjelaktiga och mesiga för att få röster. På (V) litar man inte. Dels är de också för mesiga, dels har högerns eviga kommunisttjat sänkt partiet. Knappt 6%, det är urdåligt. Även de måste bli tydligare. För tillfället släppa bl.a feminist- och hbqt-frågor för livsviktiga projekt som måste till. NU!
    Folk har tröttnat och då tror de tydligen att (SD) är den enda vägen. Mycket mycket oroväckande.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Jag håller helt med dig om S och V, men jag håller inte med dig om att Alliansen kommer att tappa. I så fall hade de ju tappat mycket mera i senaste valet.
     Jag håller också med dig i att folk tror att SD är enda vägen. Det ser vi ju och det är mycket oroväckande, som du skriver.

     Kram!
     /Skvitt

     Gillad av 1 person

 2. Pingback: Borgarklassens rädsla | Se Eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s