3 tankar om “Skvitt bjuder på annonsutrymme

 1. Jag såg en gräslig bild på en jättemager isbjörn för ett tag sen. Vet inte om det var på din blogg. Dessa ståtliga djur är i en rejäl knipa. Inte endast pga av den globala uppvärmningen. Även av naturliga orsaker smälter isarna, men vi människor behöver inte hjälpa dem på traven. (Jag undrar t.ex varför folk verkar tro sej behöva behöva bil när de både bor och arbetar i stan.)

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jag har också sett svältande isbjörnar.

   Att klimatet varierar över årtusenden är ju väl känt. Det är ju det alla som tjänar på sådant som bidrar till ökade koldioxidutsläpp försvara sig med och förnekar människans skuld till dagens uppvärmning.
   Hur det skulle sett ut utan mänsklig påverkan vet jag inte. Kanske ingen vet det. Men att människans utsläpp leder till uppvärmning borde ju alla inse.

   Men inte nog med det. Till detta kommer självförstärkande effekter.
   1. När havsisar och glaciärer minskar ökar jordens mörka yta och mindre energi strålas ut i rymden, vilket spär på uppvärmningen.
   2. När tundran tinar frigörs metan. Den gasen är 30 gånger mera effektiv som växthusgas, men bryts som tur är ned efter en tid. Man kan alltså egentligen inte säga att dess effekt på klimatet är 30 gånger högre än koldioxidens, men det är illa nog. Och även här har vi en självförstärkande effekt.
   3. På några hundra meters djup i haven finns det miljarder ton metanis. När havet värms upp på dessa djup frigörs även denna metan. Och nyligen konstaterade forskarna att havens uppvärmning har nått längre ned i djupet än man tidigare har trott. Även detta är ju en självförstärkande effekt.
   4. Haven absorberar mera värme än torra land eftersom haven är mörkare. När haven blir varmare stiger havsnivån på grund av utvidgning, men självfallet även på grund av att isar och glaciärer smälter och tillför vatten.
   Eftersom många landområden vid haven är synnerligen flacka leder även små vattenhöjningar till enorma översvämningar, större mörkare ytor breder således ut sig över planeten och värmer upp densamma. Ytterligare en självförstärkande effekt.
   5. Varmare klimat leder på många håll till torka och därmed minskad växtlighet, vilket innebär att mindre koldioxid binds genom fotosyntes.
   6. Torka leder även till fler bränder och ännu mera koldioxid frigörs. Både det och den minskande växtligheten leder till en självförstärkande effekt.
   7. Ett varmare hav absorberar mindre koldioxid, ett absorberande som hittills har stabiliserat koldioxidhalten till stor del, men inte i den grad att vi undsluppit allt högre halter.

   Lägger man samman allt detta är det i högsta grad oroande. Klimatmötet i Paris har inte lyckats med något att tala om, men det ses ändå som en början. Frågan är om det redan är för sent. Det finns forskare som tror det.

   Jag tror inte ett ögonblick på att jag lever 30 år till, men skulle jag mot förmodan göra det så kanske jag får uppleva en riktig klimatkatastrof. Den lär betyda stor svält på jorden, vilket dock inte drabbar de rikaste, som ju är de som släpper ut mest och en del av dessa lever till och med på just sådant som leder till koldioxidhöjningar i atmosfären.
   Massvält kommer att leda till massmigration och politiska motsättningar, samt med största sannolikhet till krig.

   Änna gôtt att kila om hörnet och få ställa tofflorna, ta ned skylten och bara mula innan det går helt åt helvete!

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

   • Intressant och sant, men ack så dystert. Tyvärr tror jag inte att Miljöpartiet gör tillräckligt. Eller: är kapabla nog att påverka. Men givetvis hoppas jag det. Sen gäller det att Världen får med sej Kina och Indien på miljötåget och att planerna är realistiska.

    Kram
    Kao

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s