Självförstärkande effekter


En skrämmande framtid

 

står för dörren om vi misslyckas att sänka halten koldioxid i atmosfären

Att klimatet varierar över årtusenden är ju väl känt. Det är ju det alla som tjänar på sådant som bidrar till ökade koldioxidutsläpp försvara sig med och förnekar människans skuld till dagens uppvärmning.
Hur det skulle sett ut utan mänsklig påverkan vet jag inte. Kanske ingen vet det. Men att människans utsläpp leder till uppvärmning borde ju alla inse.

Isavsmältning

Men inte nog med det.

Till detta kommer självförstärkande effekter.
1. När havsisar och glaciärer minskar ökar jordens mörka yta och mindre energi strålas ut i rymden, vilket spär på uppvärmningen.

2. När tundran tinar frigörs metan. Den gasen är 30 gånger mera effektiv som växthusgas, men bryts som tur är ned efter en tid. Man kan alltså egentligen inte säga att dess effekt på klimatet är 30 gånger högre än koldioxidens, men det är illa nog. Och även här har vi en självförstärkande effekt.

3. På några hundra meters djup i haven finns det miljarder ton metanis. När havet värms upp på dessa djup frigörs även denna metan. Och nyligen konstaterade forskarna att havens uppvärmning har nått längre ned i djupet än man tidigare har trott. Även detta är ju en självförstärkande effekt.

4. Haven absorberar mera värme än torra land eftersom haven är mörkare. När haven blir varmare stiger havsnivån på grund av utvidgning, men självfallet även på grund av att isar och glaciärer smälter och tillför vatten.
Eftersom många landområden vid haven är synnerligen flacka leder även små vattenhöjningar till enorma översvämningar, större mörkare ytor breder således ut sig över planeten och värmer upp densamma. Ytterligare en självförstärkande effekt.

5. Varmare klimat leder på många håll till torka och därmed minskad växtlighet, vilket innebär att mindre koldioxid binds genom fotosyntes.

6. Torka leder även till fler bränder och ännu mera koldioxid frigörs. Både det och den minskande växtligheten leder till en självförstärkande effekt.

7. Ett varmare hav absorberar mindre koldioxid, ett absorberande som hittills har stabiliserat koldioxidhalten till stor del, men inte i den grad att vi undsluppit allt högre halter.

Lägger man samman allt detta är det i högsta grad oroande. Klimatmötet i Paris har inte lyckats med något att tala om, men det ses ändå som en början. Frågan är om det redan är för sent. Det finns forskare som tror det.

Jag tror inte ett ögonblick på att jag lever 30 år till, men skulle jag mot förmodan göra det så kanske jag får uppleva en riktig klimatkatastrof. Den lär betyda stor svält på jorden, vilket dock inte drabbar de rikaste, som ju är de som släpper ut mest och en del av dessa lever till och med på just sådant som leder till koldioxidhöjningar i atmosfären.
Massvält kommer att leda till massmigration och politiska motsättningar, samt med största sannolikhet till krig.

Änna gôtt att kila om hörnet och få ställa tofflorna, ta ned skylten och bara mula innan det går helt åt helvete!


#163. Klimatförändringen i ishavet!! –och maten till isnallar?? Duger tång och valfläsk??

#265. Sommarens is i Arktis?? –den bara minskar!!

”Arktis is förtunnas” / Allt om Vetenskap

Kolla in hur glaciärerna har smält de senaste 100 åren

Slutet är nära

Falsk forsknings nederlag

Teknikens baksida

Vi och vår planet

Bara en effekt av global uppvärmning

Energisparlampor

Som om Manhattan kalvade

Extrem förändring

Tillåt mig lite filosofi

Historiskt klimatmöte?

Som ett brev på posten

12 tankar om “Självförstärkande effekter

 1. Pingback: De unga ska leva i den värld vi förstör – eaqhan

 2. Pingback: De första och de sista – eaqhan

 3. Pingback: Jag har haft en enorm tur – eaqhan

 4. Pingback: Antarktis pallar inte längre – eaqhan

 5. Pingback: En miljökatastrof hotar vår tillgång på livsmedel | eaqhan

  • Vad menar du med koldioxidbluff? Tror du inte på att CO2 är en ökande växthus i atmosfären som leder till högre temperatur med en massa oönskade effekter?

   Angående din sista kommentar så hittar jag faktiskt inga namn. Finns de i länkarna till vänster?

   /Skvitt

   Gilla

   • Jo… – Eaqhan – CO2-halten ökar på grund av en ökad värmeinstrålning från Solen – som gör att temperaturen i oceanerna ökar något – och då frigörs kopiösa mängder CO2 – relativt mänsklighetens utsläpp. Oceanerna innehåller ca 40 gånger mer CO2 än vad som finns i atmosfären.

    När sen instrålningen från Solen minskar – så sjunker oceanernas temperatur något – och då återgår CO2 till haven = oceanerna är jorden Terras CO2-”lungor”. Thats it.

    Att Du ej får upp namnen på oligarkerna på länken fattar jag ej – för det får jag.

    God Jul & Gott Nytt år !

    önskar Josef

    PS. Apropå julmaten https://josefboberg.wordpress.com/2015/11/16/gar-det-att-ata-sig-frisk-och-lagom-viktig/

    Gilla

    • Jasså det är så du menar. Du vänder alltså upp och ned på min teori.

     Att solaktiviteten varierar är inget nytt. När solfläckarna försvann senast fick vi en liten istid och man kunde åka skridskor på Themsen. Men sen dess har solen återgått till sin vanliga 11-årscykel.Solaktiviteten varierar även på annat sätt, men att den under hela 1900-talet och fram till nu skulle öka markant finns det mig veterligen inga belägg för. Däremot vet vi att solen hela tiden blir varmare och har så blivit alltsedan den föddes för 4,5 miljarder år sedan och kommer att fortsätta lika länge till med att värmas upp tills den sväller upp till en röd jätte och förbränner vår jord. Denna process är dock så långsam att vi sedan förra sekelskiftet inte har märkt något speciellt.

     Klimatet påverkas också av de cykler Milankovitch beskrev, men de är långsamma variationer pga av regelbundna förändringar av jordens rörelser kring solen och kring sin egen axel.

     Den uppvärmning vi nu har anser jag beror på mänsklig aktivitet och den får också de effekter du beskriver. Det är bara vad som är vad som skiljer våra ståndpunkter åt.

     Det finns fler orsaker till klimatvariationer och som inte direkt har med solen att göra. Till exempel styrkan varmed Golfströmmen rör sig. Om salthalten i Nordatlantens ytvatten minskar på grund av ökad sötvattentillförsel från Arktis glaciärer, då sjunker mindre mängder salt kallt vatten mot botten och stoppar den motor som strömmen drivs av. Det i sin tur leder till kallare klimat i Arktis, vilket påverkar hela jordklotet. Alltså kan en ökad CO2-halt tillfälligt framkalla en mindre istid. Detta visar hur komplext allting är.

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s