Positiva nyheter


Det behövs i jultider

 

och då vill man helst inte tänka på allt elände

Natursidan har samlat en hel del länkar om just positiva nyheter, så gå gärna in och kika.

Natursidans positiva nyheterMitt förra inlägg handlade också om en positiv nyhet från djurens värld och kan ses här, eller bara scrolla ned.

8 tankar om “Positiva nyheter

 1. Jag minns t.ex vad jag läste som barn; att den vite mannen var nära på att utrota buffeln i USA på 50-talet….men tack och lov blev det inte så, tack vare intensiva insatser av vissa personer som såg och slog larm i tid. Och lyckades rädda buffeln.

  kao

  Gilla

  • Stämmer gott det. Om jag mins rätt var det en ranchägare som hade några djur och som såg till att arten bevarades i sista minuten.

   Värre var det med vandringsduvan. Den fanns en gång i så stort antal att den kunde förmörka himlen. Ingen kunde ju ens tänka tanken att den skulle kunna utrotas. Men det skedde!

   ”Arten var en flyttfågel som uppträdde i enorma flockar i östra och centrala Nordamerika. En observation från 1866 i södra Ontario beskriver en flock som var 1,6 km bred, 480 km lång och tog 14 timmar att passera …
   Det finns uppskattningar om att populationen av vandringsduva uppgick till 3-5 miljarder individer när européerna anlände till Nordamerika och att den kan ha utgjort 25-40% av USA:s totala fågelpopulation.
   Vandringsduvan Martha, som levde i fångenskap på Cincinnati Zoo, tros ha varit världens sista av sin art och hon dog 1 september 1914”
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Vandringsduva

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

 2. Det gäller att få rika kineser och andra med en övertro på läkande effekter hos tigertänder och skelettdelar, elefantbetar och noshörningshorn och gud vet vad, att ändra sin inställning. De flesta beställare av djurdelar kommer just därifrån. De är ‘möjliggörare för dessa smutsiga men lukrativa affärer.

  Sen har vi ju djurmördare som jagar bara för nöjes skull. Hur nu det nöjet ser ut att skjuta ett halvtamt lejon 😦

  I Syd-Afrika vimlar det av lejonparker där många av ägarna till dessa föder upp lejon (och bryr sej inte det minsta om inavel) och dessa djur sätts sen ut för att skjutas av nån som sen tror han/hon är en storviltjägare. Usch! 😦

  Tack och lov finns det även seriösa farmer som arbetar på att få en frisk lejonstam.

  Kao

  Gilla

  • Ja, Kina är en stor skurk på området, men det tycks som att myndigheterna nu skärper sig. Illegal verksamhet är dock utbredd.
   Även stora delar av Sydostasien är stora marodörer i detta avseende. Det finns förbud, men ändå handlas det nästan helt öppet med djur som är lagligt skyddade.

   Om troféjakt hade jag ett inlägg i den vevan när den berömde lejonhanen sköts av den amerikanske tandläkaren. Det handlade om volontärer som jobbade gratis med lejonuppfödning utan ha en susning om att lejonen skulle skjutas av förmögna troféjägare.

   Jag har förståelse för folk som lever på jakt, men det är ju en försvinnande skara. Jag har däremot ingen som helst förståelse, precis som du, för nöjesjakt.
   Jägare försvarar sin verksamhet med att det är naturvård, men det sköter naturen bäst själv och det borde ju alla veta.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Jägarna och deras s.k naturupplevelser! Som om de inte skulle kunna uppleva naturen utan vapen. Det är bara bullshit och en undanflykt för att få döda.
    De som verkligen lever av jakt och behöver den för sin överlevnad tar bara det de behöver för stunden.

    Kao

    Gilla

    • Klart det kan behövas ett vapen som självförsvar t. ex. på Svalbard eller Afrikanska savannen, men i övrigt ska man inte ha vapen och absolut inte jaga i ett civiliserat samhälle. Mat får man ju ändå.

     Jägarsamhällen är ju en annan sak. De brukar vårda naturen och, som du säger, bara ta va de behöver. Ofta har de ritualer där de innan jakten ”ber” jaktbytet om lov att få nedlägga det, eller ber för dess ande osv.

     En sak vetenskapen grubblar över är om människan utrotade megafaunan, de stora djur som fanns under istiden och på vissa ställen längre än så. Intressant är ju att den försvann när människan började bli talrik. I Amerika försvann den strax efter att människan kom till kontinenten.

     I historisk tid försvann moafågeln och Haasts örn i Nya Zeeland inte långt efter att maorierna dök upp och där finn sambandet helt klart.
     http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/haasts-orn-var-sa-gigantisk-som-legenden-sager/

     Andra utrotade fåglar i historisk tid (inte alltid utrotade av jägarsamhällen):
     dront
     garfågel
     vandringsduva
     elfenbensnäbb
     jättedopping
     aldabrasångare
     och några till finns på en lista som du kan läsa här:
     http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/faglar/utrotadefaglar.195.html

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Där ser man.
      Några få av fåglarna har jag hört talas om: dronten, garfågeln och jättedoppingen.
      Det har tagit miljontals år för vissa av arterna att dö ut, men på bara 100-150n år har människan lyckts decimera ett flertal djur och om 50 år kommer flera arter vara utrotade. Bland annat elefanter, noshörningar och tigrar. Även bin ligger ju risigt till, skrev du ju om.

      Kao

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s