Sparka inte på sjuksköterskan!


Våldet i sjukvården

 

är helt obegripligt, men här urartar det totalt

I Ryssland ilsknade nämligen en läkare till efter att sjuksköterskan hade sparkats av en patient. På en film från en övervakningskamera ser man hur en person som uppges vara läkare kommer in i ett undersökningsrum och knockar en patienten så han dör av slaget. Det avslöjar AFTONBLADET och visar en video där man valt att maska över personerna.

Sparka inte på ssk

Det var ju inte så bra att patienten avled även om han tydligen hade burit sig illa åt. Men värre är att sjukhuset försökte mörka händelsen. Detta är det längsta filmklippet av förloppet, men inte ens där framgår vad mannen hade gjort innan. Däremot ser man hur städerskan genast börjar sopa igen spåren redan innan patienten är flyttad! Händelsen avslöjades i och med att någon läckte ut videon. Nu diskuteras det i Ryssland varför man inte tog tag i saken direkt efter att den inträffade.

Det finns ett skäl att jag uppmärksammar detta

Tyvärr är våld mot sjukvårdspersonal ett växande problem också på våra svenska sjukhus. Och det gör mig så förbannad. Personal som sliter hela dagarna med att lindra och bota människor ska inte utsättas för hot och våld, men det händer dagligen. Folk ska inte behöva vara rädda att gå till jobbet, helt enkelt.

27 tankar om “Sparka inte på sjuksköterskan!

 1. Tillägg till första kommentaren jag skrev:
  Har bara sett den kortare versionen med mannen i sängen och doktorn. Helt klart är dock att doktorn överreagerade kraftigt. Så får det naturligtvis inte gå till. Det finns andra metoder att ta till mot oförskämda patienter.Ser ju helt sjukt ut på den längre filmen. På en akutmottagning kan man som personal råka ut för både det ena och det andra. Hos en bråkig patient bör man vara två personal.

  Kao

  Gilla

 2. Har sett klippet förut. Mannen i sängen var nyss opererad för en hjärtåkomma. Han var oerhört oförskämd mot personalen, kanske förvirrad av narkosgaser som inte riktigt hade släppt. Dock ingen anledning för läkaren att slå honom i bröstet(!!!). Mannen dog några dagar senare.
  ——-
  Som gammal undersköterska kan jag berätta att det inte är särskilt ofta patienter är otrevliga. Ofta när de är det handlar det om förvirrade gamlingar och det är ju lättare att ta än om det är en patient som är helt klar i huvudet. Vet inte hur många rivsår och blåmärken på främst armarna jag har fått under åren inom vården. Man får inte ta det personligt, men självklart är det ändå inte ok.
  ———
  Numera talar man om sjuksköterskornas tuffa arbetssituation, att de ska ha högre lön o.s.v. Visst, det är sant. Men vad patienterna oftast inte känner till är att den personal de ser oftast, den som alltid är dem närmast och som sliter med städning, tunga lyft, matning, tröst, såromläggning, provtagning, intramuskulära och subcutana injektioner etc etc inte är sjuksköterska utan undersköterska! Ett yrke med 2 års utbildning. Den som först slits ut i vården är undersköterskorna, men de nämns nästan aldrig i debatten. Sjuksköterskorna drabbas däremot ofta av stress, då de har det medicinska ansvaret och ansvarar för dropp och medicinering.

  Kao

  Gilla

  • Han som dör i ”min” video tror jag inte var nyop. Inte för hjärta i alla fall. Då borde det ha setts när hon i rosa lyssnar på honom med stetoskopet.
   Du avser nog en annan video.

   Inom demensvård och psykiatri får personalen ofta möta våld. På akutmottagningar, somatiska och psykiatriska, förekommer det grövsta våldet om jag ärt rätt informerad.

   Helt klart har usk ett tyngre jobb fysiskt, men ssk kan ha det jobbigare psykiskt.

   All vårdpersonal behöver löneökningar. Med all, menar jag även sådana som jobbar i kök, med städ och liknande. Det är väl bara sjukhusdirektörer som har mer än de behöver.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Du har rätt. Otroligt otäck video det här. Han tar ut åratal av frustrationer på männen, ser det ut som. Patienten verkar helt klart död, även om man bara ser hans underkropp.
    ——–
    Att sjsk skulle ha det jobbigare psykiskt? Inte alls, det är usk som står närmast patienten och får ta del av både hemligheter, frustrationer och våld!

    Kao

    Gilla

    • Med ssk:s situation är det ju så att hon måste fatta svåra beslut. Hon kan visserligen rådgöra med läkare, men det förutsätter att denne har tid och att tid finns för det. Och den rollen kan skapa psykisk press. Det kan säkert en usk slippa, även om det säkert kan vara psykiskt pressande ändå.

     Undra om det finns någon ordentlig undersökning om detta. Kanske jag bara pratar strunt 😉

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Du har rätt till viss del. Men uskan har OCKSÅ kontakt med läkaren vars ord är lag. Fortfarande. Uskan måste förhålla sej BÅDE till läkarens och ssjks ord. Så då kan du ju själv tänka dej….
      Ett stort problem är att läkarens ord FORTFARANDE idag knappast ifrågasätts. Det är otroligt att det är så 2016. Du minns säkert för några år sen då ett svårt missbildat nyfött barn fick 10 ggr för hög dos av något preparat. Det stod mycket om det i tidningarna då.Men det var sjuksköterskan som gav dosen. Man kan ju tycka att hon borde ha reagerat mot den ofantligt höga dosen/ordinationen och ringt upp läkaren. Men det hände alltså inte, och barnet dog av överdosen. Det blev ett väldigt hallå efteråt. Stod att läsa i alla tidningar i landet. Som tur var slapp ändå sjuksköterskan straff, ‘bara’ en erinran, men läkaren fick genomgå rättegång. Minns dock inte hur det slutade.

      Kao

      Gilla

      • Hon blev sen frikänd, men bränd på jobbet.

       Alla har ju ansvar, men visst ansvar kan framkalla psykisk press. Här handlar det ju också om att som personal vara trygg med sin egen yrkesroll, så i slutänden är det nog väldigt individuellt.
       Det beror också på om man är trygg med sina chefer. En del chefer är snara på att slå ned på allt även om inget egentligt fel är begånget. Så det finns många aspekter att lägga på detta.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

       • Visst. Men samtidigt undrar jag hur en erfaren sjuksköterska inte vågar protestera mot en ordination då hon märker att den är TIO GÅNGER högre än normalt.

        Kao

        Gilla

        • Det kan jag ju inte svara på.

         Att barnet dog spelade ingen roll. Det hade ändå inte levt mer än högst några dagar. Det var i alla händelser dödsdömt, inte livsdugligt alltså! Och det visste man. Frågan är ju då varför man trots det gav tiopental.

         Kram!
         /Skvitt

         Gilla

         • Tiopental är ju ett medel man använder vid narkos. (Liknande det som Michael Jackson dog av). Förmodligen var det avsett för att lindra barnets värk, få det att slappna av. Ligger det en hund begraven här så har det förmodligen med att göra att läkaren ville förkorta barnets lidande – och det lyckades hon ju med. Men hon blev alltså frikänd.

          kao

          Gilla

          • Antingen minns jag för dåligt, eller så blev inte alla detaljer utredda. Men det är ju klart att man gav medlet för att lindra. Läkaren åtalades dock för mord. Det är sjukt, för då har man avsikt. Det är sjukt att misstänka en läkare att ha sådana avsikter.

           Misstag kan alla göra. Och sker det misstag i vården så ska det utredas av vården själv med målet att undvika misstag i fortsättningen. Då är det kontraproduktivt om det blir rättsliga påföljder eftersom hotet av sådant får folk att dölja sina misstag. Därför ska inte åklagare blanda sig sånt här.

           HSAN har vinnlagt sig om att ha samma modell som man har inom flyget eftersom man har insett att det fungerar bäst så. Folk kan då öppet berätta vad som gått snett och varför utan risk att dömas till dryga straff.

           När det är uppenbart att brott har begåtts är det en annan sak. Då tvekar varken vården eller flyget att polisanmäla.

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

          • Ja gör det.
           Handlar om dyra privata kurser hos oseriösa företag. Sektliknande helt ovetenskapliga kurser. Fattar inte att sånt får förekomma! Vissa försöker sälja ALLT! Det liknar lite AF:s coacher, folk helt utan kunskap och utbildning i vad de gör. Det enda det gör är att det kostar skattebetalarna en massa pengar…

           Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s