Att göra upp med fördomar


Skvitt har

 

och alla har det, fördomar

Fördomar är uppfattningar som inte stämmer med verkligheten utan att man själv är medveten om det. Eljest är det en åsikt i strid med kända fakta.

För att göra upp med sina fördomar måste man således samla på sig fakta och man måste vara beredd att böja sig för dem. Något annat sätt finns inte.

I Magasinet Para§raf skrev Dick Sundevall under rubriken ”Rasisterna kröp fram ur sina hålor” en intressant artikel om invandrare och brottslighet.

Invandrare o brottslighet o fördomar

Med siffror visade han att jag har haft fel. Jag har visserligen, precis som han påpekar, varit mycket medveten om att en person med svenskt utseende inte lika lätt åker fast som en person som helt avviker från detta utseende. Därför blir ju statistiken ganska skev.

Dessutom är är jag också medveten om att det i högsta grad är svenska personer med mycket gott anseende och högt uppe på samhällsstegen som begår ekobrott som övervakas av en starkt resurslidande myndighet, varför de endast i ytterst sällsynta fall ens blir misstänkta. Med stjärnadvokater undgår de fällande domar i de få fall det ens kommer till åtal. Sånt snedvrider också statistiken.

Men jag har ändå haft den uppfattningen att invandrarungdomar är överrepresenterade i rollen som lagöverträdare. Och jag har ansett att jag haft den uppfattningen på saklig grund. Nu visar Dick Sundevall med siffror och med stöd av kriminologer, rikspolisstyrelsen och Kriminalvården etcetera att jag såldes har levat i villfarelse.

Villfarelser

Klicka på länken ovan (eller här) och kom ut du också!

5 tankar om “Att göra upp med fördomar

 1. Dick S. har både rätt och fel. Jag har pluggat kriminalstatistik, som du vet, så jag kan också titta på siffrorna på ett annat sätt. Om man tittar så här så får man andra siffror:
  Om du tittar på hur många % av de infödda svenskarnas brottsstatistik FÖR SEJ och de invandrare av första eller andra generationens invandrares brottsstatistik FÖR SEJ så får du helt andra siffror. Tyvärr(?) måste jag påpeka detta.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jag blev förvånad för att jag har ju gått på många rättegångar och då kikat på vilka fall som kommer upp och vad de heter som står åtalade och då har jag sett att de flesta namnen är utländska namn.
   Hur förklaras det? Jag tycker inte det räcker med att de som inte ser svenska ut lättare åker fast och inte ens att ekobrottslingar sällan upptäcks och än mer sällan lagförs. Men Dick kan väl inte ljuga rakt av.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Nej. Han ljuger inte, men han gör som alla andra; läser statistik på det sätt som överensstämmer med hans egna åsikter.
    ——
    Jag har en vän som arbetar som terapeut på fängelse och hon säger att minst hälften av de som sitter på den slutna anstalten hon jobbar på är invandrare. De flesta från forna Jugoslavien…och varför skulle hon ljuga om det? det gör hon inte. Det är just sånt här dribblande med siffror som ger SD en skjuts framåt. Även om de själva är just mästare på att dribbla med siffror….
    Så jag är inte så impad över Dick S’s artiklar på det sättet.
    Kram
    Kao

    Gilla

 2. Pingback: Fördomar | Se Eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s