Fler äldre, färre äldreboenden


Man ska bo kvar hemma

 

och sen ska hemvården och hemsjukvården komma på besök

Det är något som passar många, men inte alla. Och vi kan läsa varenda dag om hur systemet med vård i hemmet fallerar allt oftare när allt fler riktigt skröpliga tvingas bo kvar hemma fast de inte klara sig. Och hemvård och hemsjukvård som brister i sitt ansvarstagande.

Usel färdigmat som ska värmas i mikron. Det har till och med hänt att äldre glömts bort en hel helg och inte fått någon mat. Äldre som ramlat omkull och blivit liggande länge innan de har fått hjälp. Ja, ni vet. Det blir bara sämre. Och kommunerna drar ner på äldreboenden för att spara pengar.

Ingen frågar sig varför det måste sparas. Pengar finns ju. Det är bara att se till att dra in dem från de som har mera än de behöver.

Miljardärer

Här är 5 stycken bättre bemedlade:

1. Ingvar Kamprad – 550 MDR, 88 år, ÄLMHULT, IKEA
2. Stefan Persson – 215 MDR, 67 år, DANDERYD, HENNES & MAURITZ
3. Hans Rausing – 89 MDR, 88 år, SUSSEX, TETRA LAVAL
4. Antonia Ax:son Johnson – 59 MDR, 71 år, UPPLANDS VÄSBY, AXEL JOHNSON
5. Ane Uggla – 58 MDR, 66 år, STOCKHOLM – AP MÖLLER MAERSK

Och här finns det fler.

Medan de äldre bara blir fler och fler så läggs äldreboenden ned på löpande band. Mellan 2000 och 2014 ökade antalet 80-åringar och äldre med 41846 personer. Samtidigt har man lagt ned 32000 platser inom äldreboenden (källa). Det är skandal.

Boende o pengar

Det fanns en tid när man talade om skatt efter bärkraft. Det var på den tiden när vi fick det allt bättre, pensionssystemet förbättrades, nu försämras det. Bostadsbyggandet tillgodosåg behovet, nu är det kris på bostadsmarknaden. Sjukvården byggdes ut, nu ska det sparas. Osv, osv!

Det finns en anledning och den är enkel. Statens skatteintäkter har reducerats samtidigt som det skapas större värden i landet nu någonsin. Pengarna hamnar i kapitalet fickor istället för att komma det allmänna till del.


Kerstin, 94, nekades flytta till äldreboende

”Det har blivit mera tvång att bo hemma”

Professor: En fjärdedel av platserna är borta

 

43 tankar om “Fler äldre, färre äldreboenden

 1. Pingback: Pensionerna och inflationen – eaqhan

 2. Pingback: Pensionsmyndigheten ljuger! – eaqhan

 3. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

 4. Pingback: Synpunkter på pensionerna – eaqhan

 5. Pingback: Något om pension – eaqhan

 6. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 7. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 8. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 9. Pingback: De syns – eaqhan

 10. Pingback: Nu hade han ju chansen – eaqhan

 11. Pingback: Lev på 2000 spänn! – eaqhan

 12. Pingback: En pensionärs funderingar – eaqhan

 13. Pingback: Pensionärsliv – eaqhan

 14. Pingback: Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension – eaqhan

 15. Pingback: Inte ett knäpp från PRO – eaqhan

 16. Pingback: Dagens pensionssystem är ohållbart – eaqhan

 17. Pingback: Jag gick ur PRO – eaqhan

 18. Pingback: Pension – en svältens tillvaro – eaqhan

 19. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 20. Pingback: Falskt besked – Trädgårdsföreningen! – eaqhan

 21. Pingback: Pension = fattigdom – eaqhan

 22. Pingback: Fattigpensionären i Djursholmsvillan – eaqhan

 23. Pingback: Skvitt ser på bostadslån – eaqhan

 24. Pingback: Att vara pensionär idag – eaqhan

 25. Pingback: Skamlön – eaqhan

 26. Pingback: Det gynnar oss inte – eaqhan

 27. Pingback: Tände eld på sig – varför – eaqhan

 28. Pingback: Hundralappen och kontanter – eaqhan

 29. Pingback: Pensionssystemet – eaqhan

 30. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

 31. Pingback: PRO pseudokam – eaqhan

 32. Pingback: PRO erbjuder – eaqhan

 33. Pingback: Det är ju söndag – eaqhan

 34. Man bör höja skatten och staten måste skjuta till mer pengar till kommunerna så att de slipper vända på varenda krona för att klara bl.a äldrevården och flyktingboenden.
  Politikerna har bestämt att de äldre mår bäst av att bo hemma, för att det gynnar dem själva. Självklart vill väl alla helst bo hemma, men när det inte fungerar för den gamla så måste de få plats på ett äldreboende. Det kan sluta med rena misären i hemmet för an gammal människa som inte klarar varken mat eller hygien. Det har jag sett med egna ögon när jag pluggade och jobbade extra inom hemtjänsten en gång i tiden. Det är tragiskt att se hur illa det kan gå och hur förtvivlat ensamma de gamla kan vara. Vissa gamlingar tappar matlusten och det är inte ovanligt att de helt enkelt svälter ihjäl. Trots att hemtjänsten dyker upp några minuter ett par gånger om dagen.
  Så här skrev Bonton i en av sina träffsäkra pratbubblor:
  ”Hur firade du jul i år?”
  ”Fyra minuter med hemtjänsten.”

  Kram
  Kao.

  Gilla

  • Ensamheten kan vara plågsam för de gamla. Därför borde det vara en självklarhet bara av det skälet att de som vill kommer i ett äldreboende där de har folk kring sig.

   Botons teckning har jag sett. Den är träffsäker, men det brukar ju hans teckningar vara.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • De vattentäta skotten mellan departementen och kommunerna måste dessutom bort, så att det blir samhällsekonomiskt mer flytande då det frigörs en hel del lägenheter till de unga, samtidigt som de äldre får omsorg och trygghet. Något som vi alla mår bättre av. Inte minst de anhöriga. Det är bara den politiska viljan som saknas.
    Givetvis finns det många gamla som biter sej fast i hemmet med sina lösgommar 😉 men de ska då få stanna hemma, givetvis.Så länge de inte är alltför dementa och riskerar att skada sej själva eller omgivningen.
    (Min mamma hittades ute på motorvägen där hon spankulerade, av en polispatrull). 😦
    Tänk vad det måste kosta när hemtjänsten måste besöka de gamla flera gånger om dagen. Ibland timtals till de svårast sjuka. (I de kommuner som kan ge mer hjälp). De enda som borde stanna hemma, även om de är multisjuka är i så fall yngre handikappade personer. Eller de kanske skulle trivas bra med likasinnade i ett kollektiv med fast personal dygnet runt? Men de bör naturligtvis få välja detta själva.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Den bästa reformen vore om man avskaffade all kommunalskatt och lät staten dra in all skatt som behövs (med progressiv skatt = skatt efter bärkraft) och fördela intäkterna rättvist till kommunerna efter deras behov. Då skulle t. ex. invånarna i en kommun som Danderyd få betala mycket mera i skatt, men få tillbaka mycket mindre. Norrländska inlandskommuner skulle plötsligt få de resurser som behövs för ett levande samhälle och man skulle kunna satsa på de invandrartäta förorternas ungdom och därmed få ned kriminaliteten.
     Man skulle kunna alla de lägenheter som saknas och man skulle kunna bygga ut välfärden och då givetvis anpassande boenden till äldre, inklusive trivsamma äldreboenden med tilltagna personalresurser. Det skulle passa äldre som blivit ensamma och inte vill sitta i egen lägenhet, glo på väggarna och vänta på att omvårdnadspersonalen tittar in ett par minuter. Och de som ändå vill bo hemma hade tillgång till personal som har tid med ett snack.

     Det är bara att höja skatten för de rika och för företagen så kommer pengarna fram. Och givetvis återsocialisera allt som har privatiserats. De som inte är nöjda kan få emigrera efter att ha betalat en väl tilltagen emigrationsavgift baserad på hur stora tillgångar de har. Den avgiften kunde också beräknas progressivt.

     Kram!
     /Skvitt

     Gillad av 1 person

     • Håller helt med dej i alla dina förslag. Som man säger: ”allt var bättre förr”. Det stämmer ju, men de äldre har i.o.f.s alltid blivit satta på undantag. Men nu är det värre än någonsin. Om (S) vill ha tillbaks de väljare som nu gått till (SD) och borgarna, t.ex fattigpensionärerna, så måste de visa att de verkligen bryr sej och gör något åt problemet. Det är svårt att ha översyn över alla privata företag i omsorgsbranschen, men det MÅSTE man ha. Eller helst att förbjuda såna. INGEN startar ett företag utan att ha vinsten som prio ett. Därför ska de bort.

      Kao

      Gilla

       • Precis så.
        Ingen jävel kan inbilla mej att såna gamar inte först och främst är ute efter pengar. Det är deras livsluft och jag kan inte begripa att sånt alls kan vara tillåtet i en (S)-regering.
        Kao

        Gilla

        • Klart de är. Undantag finns, men de jobbar i liten skala och sliter häcken av sig utan att någonsin kunna vara lediga, som en familj jag känner. Båda hade jobbat med psykiatri och öppnade ett hem för behövande med psykiska problem.
         Men som sagt, de är undantagen som bekräftar regeln och särskilt rika har de inte blivit. Ser man till vad de tjänar och tar i beaktande hur mycket de jobbar så är lönen långt under den de hade innan.

         /Skvitt

         Gilla

          • Eldsjälarna är ju undantagen. Övriga är bara giriga. Och inte fan ska samhället sörja för de girigas lyxleverne! Där vet jag att vi är helt överens.

           Snart kan du se fantastiska vinterbilder på fotoboggen. Jag var i Slottsskogen och tog vinterbilder. Se dem här när jag har lagt upp dem: https://skvittsnyafoto.wordpress.com/

           Det är inte ofta man ser en så vacker vinter i Göteborg.

           Kram!
           /Skvitt

           Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s