Konsten att välja


Fritz Haber

 

Mannen som fick Nobelpriset i kemi 1918

Han fick det för att han hade kommit på en metod att syntetiskt tillverka ammoniak i industriell skala. Det var en viktig upptäckt eftersom man därmed kunde tillverka konstgödsel och öka jordbruksproduktionen till världens ökande befolkningen.

En så viktig upptäckt gör att det bör kunna sägas att Alfred Nobels sista vilja, som den uttrycks i hans testamente, bör vara uppfylld: ”…skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta.”

Men som alltid fanns det även till detta års kemipris flera andra nominerade. Och nog kan man säga att det fanns en annan sak att ta hänsyn till vid valet av Fritz Haber.

Fritz Haber

Fritz Haber är nämligen även pappa till senapsgasen som skördade så många liv under första världskriget.

Tidningen Världens Historia skriver: ”Redan 1675 begränsade ett avtal användningen av kemiska vapen, men bortsett från det reglerades bruket av vapen först i modern tid.” En lista med de 10 mest brutala vapnen följer och om senapsgasen skriver tidningen bland annat: ”Inom 24 timmar utvecklade soldaterna våldsam klåda, som gradvis blev till stora blåsor med gulaktig vätska. Det var mycket smärtsamt men sällan dödligt. Det kunde dock gå mycket illa, om en soldat inandades gasen. Det ledde till blåsor och blödningar i luftvägarna. Trots det kunde det ta flera månader innan den drabbade dog.” 

Tidningen kunde lagt till att den drabbade ofta fick lungödem och långsamt drunknade i sina egna kroppsvätskor, vilket kompletterade en i övrigt hemsk död på alla sätt.

Det här vägde uppenbart lätt när Nobelkommittén valde Fritz Haber till pristagare 1918, samma år som första världskriget tog slut (11 november 1918).

Fritz Haber 2

Fritz Haber såg aldrig något oetiskt med giftgaser. ”Död som död”, lär han ha sagt.

Hans fru, Clara Immerwahr, var liksom sin man utbildad kemist: Hon tog starkt avstånd från hans arbete med gift som vapen och försökte enträget, men förgäves, få honom att sluta med sitt arbete med att ta fram giftgas. 1915 begick hon självmord i deras trädgård genom att skjuta sig i hjärtat.

Det har varit många tvivelaktiga val av pristagare sedan dess, som säkert skulle ha fått Alfred Nobel att vända sig i sin grav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s