15 tankar om “Plastgeologi

 1. Pingback: Plast – ett växande gissel – eaqhan

 2. Pingback: Det är ju söndag – eaqhan

 3. När man reser runtom i världen och tittar hur det ser ut så får man en mycket närgången och obehaglig insyn i alla sopor som flödar både på land och i vattnen. Det är fruktansvärt att se. Bland de värsta jag har sett är Indien och Gambia.
  Men förpackningsindustrierna gnuggar ju händerna och tjänar storkovan.

  Kao

  Gilla

   • Jasså? Ja, man kanske inte lär ut tyill våra ungdomar idag att använda papperskorgarna – samt att båtfolket i lönndom kastar en massa sopor – och inte minst tömmer sina båttoaletter rakt ut i havet. Det borde vara förenat med höga böter.
    I Singapore har det sedan många många år varit förenat med höga böter att kasta minsta lilla sopa på gatan. Även att spotta medför straff.

    Kao

    Kao

    Gilla

    • Problemet är i första hand havsströmmarna. Plast flyter i det oändliga. Det sjunker aldrig. Det betyder att plasten på västkusten kan komma från hela Nordatlanten och inte sällan härrör från sådant som gått över bord från fartyg.
     Gamla fiskenät är också vanliga. Antagligen nät som olyckligtvis har tappats. Men petflaskor, dunkar och allt möjligt annat är också vanliga.

     Plast som inte syns är minst lika förödande. Plast som antingen har brutits sönder till nanopartiklar eller redan från börjat haft nanostorlek. De sistnämnda kan komma från fleecetröjor och liknande eller från tandkräm osv.
     Problemet med nanopartiklar är ju deras stora yta per viktenhet. Plastytan har en ytkemisk effekt och binder gifter. Då partiklarna är så små kan de ätas av de riktigt små djuren, som äts av större dur och som äts av ännu större djur. Gifterna anrikas uppåt i näringskedjan och kommer till slut att drabba människan också.

     Lite större plastpartiklar äts bland annat av havsfåglar och stannar i magen där den skapar mättnadskänsla och fåglarna svälter ihjäl.
     Jag vill minnas att det är hos sillgrissla (kanske någon annan art) där man funnit plast i magen på 90% av djuren!
     Det är alltså ett gigantiskt människoskapat problem, som inte i första hand beror på medvetet mänskligt beteende.
     Men ser man hur skräpet hanteras i vissa u-länder så är det ju stor skandal. Vissa floder är ju rena sopdiken för att folk helt medvetet kastar skräp rakt i dem som ett bekvämt sätt att bli av med skiten.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Usch!
      Men i U-länderna samlar alla barn alla petflaskor då de får lite småpengar för dem. Men det är inte tillräckligt. Och det är inte barnens uppgift att ta hand om de vuxnas svinerier.
      ———
      I Indien (t.ex Goa) är de heliga supermagra sebu-korna, som går fria överallt, tvungna att äta NÅGONTING – och de står på soptipparna och tuggar i sej allt de kommer över. Sopor. Inget annat finns för dem att äta i de fattigaste områdena. Tills de dör i hemska smärtor.
      I hinduiska områden är det tabu att döda ett djur. Även om det lider.Det är fruktansvärt att se:(.
      Jag blev nästan attackerad av folk då jag jagade iväg en fluga från min tågkupe 1981. Flugan kunde ju bära på deras avlidna släktings själ!
      ——
      En tid för några år sen fanns det ett program med en engelsk, blond ung veterinär som reste runt i Världen och gjorde steriliseringar/kastreringar av bl.a katter och hundar.Akutoperationer på olika typer av djur. Vad jag aldrig kan glömma var en kossa som opererades utomhus och veterinären drog ut meter efter meter plast ur kons magar. Det skulle förvåna mej om djuret överlevde. Kanske gjorde det det. Men sen var ju situationen likadan igen…..en ko måste ju äta nästan oavbrutet.
      ———–
      Att ta hand om sina sopor måste komma som ett påbud, upplysning uppifrån. Annars blir det bara etter värre.
      Det finns mycket mer att skriva i denna fråga, trots att jag inte är miljöpartist så finns ändå både kunskap och känsla från mej i detta ärende. Märkligt att inte Miljöpartiet är mer engagerade i dessa globala frågor och tar reda på orsakerna till nedskräpningen. Att själva åka mitt in i gyttret av elände och sopor!!!

      Men den största boven är som vanligt främst skithögarna, högdjuren, som tjänar storkovan inom förpackningsindustrin och myndigheterna som inget säger-s fel.
      Som vanligt de kapitalistiska intressena som bara vill tjäna pengar och struntar i miljön. För de har ju inga krav på sej att rensa upp. Precis som i krig, alltså. Även detta med sopor är ett krig mot mänskligheten.

      Kao

      Gilla

      • Med tanke på utvecklingen så är jag glad att jag inte har hela livet framför mig längre.

       2050 lär vi vara ytterligare 2 miljarder miljöförstörande människor på jorden som ska ha mat och vad blir då kvar för djuren att leva?

       Global uppvärmning, naturliga miljöer som förvandlas till åkermark, oljepamlodlingar, nedskräpning, utfiskning, koralldöd, massutdöenden av djurarter osv. Lika bra att få lämna jordelivet innan allt går åt helvete.

       Jag är glad att jag inte kunde sätta barn till denna värld.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

       • Enligt Hans Rosling kommer tillväxtkurvan plana ut nu, när man har fått folk att begripa att de och deras barn lever ett bättre liv, och att barnen har större chans till överlevnad, skola och ett bättre liv om det bara finns 2-max 3 barn/familj. Barnbegränsning, alltså. (T.ex i Afrika och vissa delar av Asien)

        Så jag är inte lika pessimistisk som du gällande befolkningsökningen. Tror som Rosling att den kommer avstanna nu. Jag MÅSTE tro det eftersom jag har barn och kanske även barnbarn inom några år.

        Om jag inte hade ett visst hopp om framtiden skulle jag inte orka leva.

        Nån gång måste folk ta sitt förnuft till fånga, göra uppror mot dem som kväser dem och starta om. Det har hänt förr i världshistorien.

        Kao

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s