Ett par decimeter är väl 17 meter


Ett par decimeter

 

skulle grundvattnet sänkas

I sin ansökan för att få gruvdriftstillstånd angav gruvbolaget Northland att grundvattnet skulle komma att sjunka ett par decimeter. Men det blev sjutton meter!

Ett område med höga naturvärden, Kokkovuomamyren, har torkat ut. ”Tjänstemän på länsstyrelsen ville anmäla bolaget, men landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg, var av en annan åsikt och det misstänkta brottet anmäldes inte.” Det skriver Natursidan.se och skriver också: ”… det blir inte något åtal för gruvbolaget Northland Resources. Miljöåklagare Aino Alhem lägger ned förundersökningen om misstänkt miljöbrott. Hon menar att det inte går att styrka brott.” 

Landshövding S-E Österberg

En vanlig människa kan dras iför skranket för så lite som ett snatteri, eller för att urinera på allmän plats. Men när det gäller företag råder andra omständigheter. Eller som Natursidan.se skriver: ”Det är anmärkningsvärt att villkoren är så luddigt formulerade att det inte går att lagföra Northland Resources för miljöbrott, säger hon. Oftast formulerar gruvbolagen villkoren som domstolen sedan fastställer.”

Jag vill lyfta fram ännu en rad ur ovan nämnda artikel: ”Det är anmärkningsvärt att villkoren är så luddigt formulerade att det inte går att lagföra Northland Resources för miljöbrott, säger hon. Oftast formulerar gruvbolagen villkoren som domstolen sedan fastställer.” 

I en annan artikel skriver Natursidan.se: ”Gruvavfall står för en mycket stor del av avfallet i Sverige och mängden ökar. I en ny rapport från Riksrevisionen framgår att Sveriges gruvor inte betalar för att ta hand om det miljöfarliga avfall som de orsakar.

”Idag betalar gruvbolagen bara ett par promille av värdet av det de bryter till staten och till markägaren i en så kallad mineralavgift.” P4 Norrbotten.


 

Det är underbart att ge!

Riksrevisionen: Gruvorna betalar inte för miljöförstöringen

Det är underbart att ge

Noll koll på gruvbolag

Nu är statens anspråk sänkta till 0,2%!

Varför ska Sverige sälja mineraler på rea?

”Hög tid att höja avgifterna för gruvbrytning i Sverige”

Du gamla du fria – där ”fria” står för gratis

Gruvbolagen har fått alldeles för stor makt

Ge inte efter för gruvlobbyn

Gruvavfall innebär ekonomiska risker för staten

Gruvbolagen betalar inte miljökostnaderna

Gruvor är dåliga affärer för närsamhället och staten

8 tankar om “Ett par decimeter är väl 17 meter

   • KLart de inte ska få!
    Klart att VI, som är folket och bär dessa svins förmögenheter på våra axlar och därmed försörjer dem, är de som ska ha pengar att leva av.

    Kao

    Gilla

    • Tyvärr tycker inte alla som du. Inte ens alla som skulle tjäna på det. Och det bevisar att det finns många synnerligen svagt begåvade individer som gärna bär överklassen på sina axlar och inte fattar att det inte är en naturlag som tvingar dem. De inser inte ens att de bär dem på sina axlar och att dessa snyltare inte klarar sig utan att bli burna.
     Jag blir så less!

     Kram!
     /Skvitt

     Gillad av 1 person

     • Det blir jag också. Men det är klart: skolan lär ju inte våra unga hur världen ser ut på riktigt. Hade de gjort det så hade den väl knappast sett ut som den gör idag – och kapitalismen hade inte funnits. I.a.f inte i dess nuvarande form.

      Kao

      Gilla

      • Borgarklassen bestämmer läroplanen och så har det alltid varit. Skolan blev obligatorisk för att det i industrialismens barndom uppstod ett behov av att arbetarna kunde läsa instruktionerna på maskinerna. Helst skulle de dock inte läsa Kommunistiska manifestet och därför förbjöds det i vissa länder.

       /Skvitt

       Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s