Vinst


Leverera vinst

 

den enda skyldighet ett företag har mot ägarna

För att leverera hög vinst finns det olika metoder ett företag kan använda.

Det kan ta fram produkter som säljer bra

De kan skapa bra avtal med råvaruhandlare och underleverantörer

De kan satsa på vinnande reklam

De kan sänka lönerna

De kan driva upp arbetstakten

De kan minimera skatten

Det är så alla företag gör, för i konkurrensen gäller att vara vinstmaskiner och ägarna kräver bra avkastning på satsat kapital.

Det här är ju inga konstigheter. Men det innebär också att de allra flesta företagsledningar, om inte alla, försöker att bland annat betala minsta möjliga skatt. Legala metoder finns liksom olagliga och en gråzon däremellan.

Nu har SVT ertappat SCA med tvivelaktiga, kanske olagliga, metoder att undkomma skatt i Sverige. Självklart säger ledningen för SCA att det inte var avsikten. Tro det den som vill.

SCA skatteflykt

Eftersom sådana här metoder är så vanliga så undrar ju Skvitt vad skattemyndigheten sysslar med. Det borde vara prio ett att syna företagen och revisorerna borde vara tvungna att rapportera om tvivelaktiga skattetrix.

Att alla betalar den skatt de åligger dem är en grundförutsättning för en välfärd värd ett modernt utvecklat samhälle. Det är också en fråga om moral. Men de besuttna är inte beroende av välfärd och tänker mera på att kunna komma undan skatt än att göra rätt för sig. Det är omoraliskt och djupt egoistiskt.

SVT, SVT,

8 tankar om “Vinst

 1. Förmodligen är det skattefuskarnas polare som sitter på högsta positionerna på Skatteverket. Det är därför detta ”inte har upptäckts” tidigare. Jag menar: man upptäcker ju varenda hundralapp som en vanlig medborgare har glömt deklarera för. Så varför inte då kunna se miljardbelopp som försnillas?
  Helt klart i mina ögon att man har vetat om detta på hög höjd hos Skatteverket.
  Kram
  Kao

  Gilla

 2. Jag välkomnar nyheten, det är storslagna tider vi lever i kamrater!

  Vi har klarat skola, vård, socialförsäkringar, infrastruktur och allt utan att de rika bidragit ett skit. Nu visar det sig att vi klarat allt det utan att storbolag bidragit ett enda skit. Vi lever i arbetarstaten! En stat som uppbärs enbart på arbetarnas axlar och den staten är rik, den staten klarar alla arbetares materiella behov och göda parasiter rika. Socialismens princip är nu bevisad i praktiken, arbetarstaten är ett faktum, bara en sak som återstår…

  Gillad av 2 personer

  • Att företag trixar på exakt det här sättet som SCA har gjort är ingen nyhet. Det uppmärksammades redan för kring 20 år sedan.
   Nu säger Skattemyndigheten att man har skärpt kontrollen på företag och att rättsläget har varit oklart, men att OECD 2008 i en rapport delvis klarat ut detsamma. Då undrar självklart jag om vi inte har ett självständigt rättsväsende och egna lagar, samt om inte Sverige är ett suveränt land som kan hantera sådana här frågor självt.
   Om Skattemyndigheten tyckt att rättsläget varit oklart hade det väl varit naturligt att vända sig till rättsliga rådet och till regeringen för att få veta vad som gäller och sen jobbat utifrån det.
   Jag menar att Skatteverket försöker rädda ansiktet när det inte har gjort sitt jobb. Skatteflykt är olagligt och Skattemyndighetens uppgift är att stoppa sådant och just detta sedan länge beprövade sätt att komma undan skatten är inget annat än ren skatteflykt och borde alltså lätt kunna beivras.
   Nu nämns att ytterligare två företag ha gjort som SCA, men det är ju ännu fler. Värre än McDonalds kan det dock inte bli. De betalar inte en endaste krona i skatt i Sverige! Då kan man fråga sig om de gör 0 kronor i vinst i vårt land och varför inte Skattemyndigheten begär att de förklarar sig. Den naturliga frågan till McDonalds blir om de arbetar ideellt i Sverige.

   Vi har ett kapitalistiskt samhälle, vilket innebär att allt är tillrättalagt för kapitalisterna. Alltså även vad skattemyndigheten ska göra, vilket innebär att låta kapitalisterna hållas. Men nya tider skall komma. Frågan är om jag hinner uppleva dem.

   /Skvitt

   Gillad av 1 person

   • Du tänker så gammalmodigt. Banken är bara ett programvara och ett internationellt nätverk maskiner. Vänstern erkänner att kapitalisten inte kan hjälpa sig själv, ger vi dem ett redskap för omoral så kommer de bli omoraliska, det är den materialistiska analysen av de rikas moral. Vi lever redan i arbetarstaten, där allt, inklusive kapitalisternas rikedomar betalas av arbetaren, inget visar detta tydligare än panamadokumenten.

    Varför bygga in smitandet i programvaran och datasystemet. Möjligheten att smita, arbetarstaten är bokstavligen en knapptryckning bort. De är fast! Vi har dem exakt där vi vill ha dem, men var är de som vågar trycka på knappen?

    Gilla

    • Just nu är jag nyvaken. Kanske därför jag tycker du är luddig. Och motsägelsefull: ”Vi lever redan i arbetarstaten / arbetarstaten är bokstavligen en knapptryckning bort” ???

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s