Jonas har ordet


Han säger

 

”Kampanjer i all ära – det är vad du gör som räknas”

Och han säger det Löfven. Och han fortsätter:

”De rikaste blir allt rikare och håller nu på att helt glida från oss andra. Samtidigt finns det stora eftersatta behov som gör att det behövs investeringar i välfärd, bostäder och infrastruktur. Det är något som jag tror att de flesta svenskar tycker borde rättas till.

Socialdemokraterna har nu dragit i gång en kampanj som spelar på detta. Stefan Löfven och Carin Jämtin skriver att även de förmögna måste göra rätt för sig och att vi behöver satsa på vårt gemensamma samhällsbygge (Aftonbladet 18 april). Det är ett fint budskap, men det förpliktigar.

När Vänsterpartiet har förhandlat om budgeten med regeringen har tongångarna från Socialdemokraterna ofta varit helt annorlunda. När vi lägger fram konkreta förslag på hur vi kan se till att de rika betalar mer skatt, då möter vi en brist på politisk vilja.”

Jag tror att S skulle vinna på att handla mera än att snacka. Det låter alltid så fint, men det blir bara tummetottar av de utlovade vantarna.

Tumme för Jonas

”Vi behöver införa en förmögenhetsskatt och en skatt på stora arv. Sett till dessa områden är Sverige i dag ett skatteparadis, med ekonomiska klyftor och för lite resurser till det gemensamma som resultat. Så vitt jag vet är Sverige det enda industriland som har avskaffat såväl fastighetsskatt och förmögenhetsskatt som arvs- och gåvoskatt. Det är inte rimligt.

Vi behöver även trappa av ränteavdragen. I dag innebär ränteavdragen att många miljarder kronor varje år går som subventioner till de som redan har en bostad, framför allt till dem med de allra dyraste bostäderna. Det är pengar som verkligen hade behövts för att bygga bostäder åt dem som i dag tvingas bo hos sina föräldrar eller hoppa mellan tillfälliga andrahandskontrakt. När vi i budgetförhandlingarna har föreslagit förmögenhetsskatt, arvsskatt och avtrappade ränteavdrag har regeringen tyvärr sagt nej.

Kampanjer och debattartiklar i all ära, men det är vad man gör i verkligheten som räknas.”

Nu har jag citerat halva artikeln. Gå in och läs hela!

7 tankar om “Jonas har ordet

 1. Dessutom borde det införas FÖRBUD på att flytta lönsamma företag utomlands enbart i syftet att maximera sina vinster. Sånt borde först redovisas och förklaras.
  Såna fulgrepp förstör hela bygder där människor lever på löner av enbart ett enda stort företag (typ Bjuv och ärterna) och lämnas kvar som arbetslös med stora huslån – och sen kallas ”lata bidragstagare” och så vidare….. :(.

  Dessutom är dessa flyttar ofta extremt lönsamma för storföretagen då de kan verka i ett land där inga regler för arbetarna finns och där dessa lever på svältlöner och utan några som helst mänskliga- eller andra rättigheter. (se t.ex H&M).
  Sånt ska inte få förekomma. Har man ett företag i ett annat land ska man inte betala minimilöner som inte går att leva på, men det är just så bl.a TK-industrin har gjort.
  Men å andra sidan: nu är kläder billiga i Sverige pga hur andra sliter ihjäl sej, men hade produktionen legat i Sverige så hade kläder blivit MYCKET dyrare – och då hade vanligt folk inte haft råd att köpa dem.

  Hur tycker du man ska lösa det problemet?

  Kao

  Gilla

 2. Ja. Det var den här artikeln jag menade, då jag svarade på din kommentar hos mej.
  Jonas Sjöstedt är den enda politikern som på allvar vill få bort de fuskande storskattesnyltarna.
  Kao

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s