Kriminella med rättslig immunitet


Överförmyndare

 

utses av kommunfullmäktige och verksamheten styrs av föräldrabalken

Överförmyndarens verksamhet står i sin tur under tillsyn av Länsstyrelsen. Men när överförmyndare inte gör sitt jobb händer ingenting. Jobbet går bland annat ut på att se till att förmyndarna inte försnillar klienternas pengar. Men som det alltså ser ut i dag, som Svt visat, så kan en förmyndare sno åt sig allt vad en klient äger och har och skuldsätta den upp över öronen och stoppa pengarna i egen ficka utan att överförmyndaren ingriper och utan att kommunen har skyldighet att anmäla brotten till polisen!

Kan man tänka sig en större skandal?

Gode män

Jag kan ju tänka mig att kriminella redan har upptäckt denna näst intill helt säkra nisch för att stjäla från de allra mest sårbara i samhället. Det är människor som har svårt att hävda sina rättigheter och en förmyndare kan lätt lura dem så de inte upptäcker att de har blivit bestulna. Då måste samhället ta sitt ansvar, men visar det sig att så inte är fallet. Men värst är ändå att samhället inte ens har skyldigheten att polisanmäla när brott väl uppdagas!

”Tillsynen är tandlös”

Stefan blev grundlurad av sin förvaltare – har nu miljonskulder

SVT avslöjar: Kommuner behöver inte polisanmäla brott

De drabbade finns i hela landet

Så granskade vi kommunernas gode män

 

10 tankar om “Kriminella med rättslig immunitet

 1. Detta är ju för jävligt men inte förvånande. Jag såg också hur överförmyndaren försökte slingra sej. Det var bara att titta på henne så såg man att hon ljög och ville försvara sin egen position, först och främst. Det var enbart pinsamt. Man kan ju undra om hon stod under press av de ‘gode männen’. Det verkade nästan så. Och som om det vore ok att stjäla av de som inte kunde försvara sej.

  Liknande händelser har varit uppe på tapeten flera gånger förut.

  För att en God Man ska utses bör givetvis lämplighet och bakgrund på personen först kollas och naturligtvis finns det lagrum för att lagföra den som har försnillat! Bedrägeri, stöld, trolöshet mot huvudman osv.

  Det är ytterst allvarligt att kriminella nätverk har nästlat sej in på såna områden, liksom de har gjort det på HVB-hem, flyktingboenden och annat. Nu sitter de även i styrande positioner i Kommuner och Landsting.

  Det ska till annat än naiva och rädda politiker och en räddhågsen, ängslig och godtrogen politik, för att de kriminella ska stoppas i ett tidigt skede.

  En lagändring med kraftig markering såsom fängelsestraff måste komma till stånd, men sånt tar lång tid och många hinner drabbas under tiden. Under tiden får man ta till de åtgärder man redan kan ta, men inte gör.

  Fallet med den här mannen är inte det enda.

  Kram
  Kao

  Gillad av 1 person

  • Man har ju enstaka gånger läst i tidningarna om gode män som har stulit från klienterna, men nu verkar det som om detta är vanligt förekommande och det trodde jag verkligen inte. Och jag trodde de granskades av samvetsgranna överförmyndare, men spå verkar alltså inte alls vara fallet.

   Man får ju en bild av att kommunerna ser det som legitimt med stölderna för att på så sätt kunna locka folk att bli förmyndare istället för att ersätta dem skäligt. Det har väl blivit ett sätt för kommunerna att spara pengar genom att låta klienterna ”avlöna” dem.

   En hagelsvärm i röven skulle de ha!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Det handlar inte om att man legitimerar detta bedrägliga beteende, men man är för lama, rädda och fega för att sätta dit skurkarna.
    Det här avslöjandet borde räcka för att avsätta de idioter som sitter på bestämmande positioner och låter sej påverkas/skrämmas av kriminella.
    Usch, ja. En hagelsvärm där solen aldrig skiner skulle de ha. Blir så förbannad! Så här var det inte förut, det kan jag lova. Jag var god man under en tid på 90-talet och jag kollades ordentligt.
    Kao

    Gillad av 1 person

 2. Känner tyvärr igen detta elände. Jag försökte hjälpa en klient en gång som hamnat i en underlig pengakris? och länsstyrelsen kopplades på för att utreda, kommunledningen visste om detta med för de fick info, men inget hände! Det är bedrövligt 😦

  Gillad av 1 person

   • Klienten orkade inte driva ärendet vidare, även anhöriga var på kommunen. Jag kunde inte gå vidare utan tillåtelse. Fast vi visste alla att det var fel, det var dessutom en politiker som satt i kommuntoppen som var godeman och överförmyndaren visste mycket väl….men du vet svågerpolitik när de alla håller varandra om ryggen och trampar på de som redan ligger USCH å TVI, detta är nu flera år sedan.

    Gillad av 1 person

    • Alla har ätt att gör polisanmälan när man vet att brott har begåtts.
     Det är för djävligt att kommuner ska kunna gömma sig bakom att de inte har skyldighet, vilket ju i sig är märkligt i fall som dessa.

     Sen är det ju en annan sak att polisen lägger ner de allra flesta fall som hamnar på deras bord. En skam i sig!

     Kackerlackor säger jag bara och ber naturens kackerlackor om ursäkt.

     Kram!
     /Skvitt

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s