Kris i förlossningsvården


Det saknas platser

 

och det saknas personal

Somar Al Naher skriveri ledarkrönikan på AFTONBLADET: ”Det börjar bli en sommartradition. Varje år vid den här tidpunkten duggar larmen om förlossningsvården tätt. Det saknas platser och det saknas personal. I går nekades en kvinna plats på Södertälje Sjukhus som i stället tvingades att föda på E4an. // Att krisen upprepas gång på gång – trots att förlossningsvården har en viss förutsägbarhet – är obegripligt. Politiker vet ju i god tid innan hur många platser det kommer att behövas varje år och hur många barnmorskor som finns.”

Kris i förlossningsvården

Utgifter

Först och främst är det ju en fråga om prioritering. Hur ska samhällets skatteintäkter användas. Måste vi till exempel strida i Mali, bara för att ta ett exempel?

Forskning i all ära, men man kan ju också fråga sig om Europeiska spallationskällan, ESS, i Lund är värt att satsa på när pengar saknas till ett civiliserat samhälles mest basala skyldigheter. Totalkostnad 20 miljarder!

Den forskningen hoppas man ska gynna svenska företag någon gång i framtiden, men samtidigt måste Hjärt-lungforskning, cancerforskning och till exempel forskning om alzheimer förlita sig på välgörenhetsinsamlingar!

Inkomster

Men det handlar lika mycket om hur stora dessa skattintäkter är. Och som vi ju alla vet hade vi en regering som satt i åtta år och sänkte skatter, främst för de rika. Och sen öste man bidrag över dessa rika i form av till exempel ROT- och RUT-avdrag. Det var en regeringen som dessutom redan efter ett år avskaffade förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatt och i princip befriade gruvnäringen från skatt, för att nämna några exempel.

Om fastighetsskatten skriver studenter vid Handelshögskolan i Stockholm på SvD ”Sverige har i dag en av världens lägsta skatter på just fastigheter. I exempelvis USA, Storbritannien och våra nordiska grannländer står fastighetsskatten för betydande inkomster, vilket innebär att skatter på inkomst kan minskas i motsvarande grad med bibehållen skattekvot. Alternativt kan pengarna användas till produktiva investeringar. Ekonomiskt sett är en sådan användning mycket bättre än att de skvalpar runt på en alltmer upphettad bostadsmarknad, med lyxrenoveringar snarare än nya hyresrätter, som följd. En fastighetsskatt baserad på 2005 års nivåer skulle inbringa inkomster på upp emot 30 miljarder kronor – en väsentlig summa även i statsfinansiella sammanhang.”

Finns det pengar i de offentliga finanserna så kan man bland annat få ner arbetslösheten till den lägsta inom EU, som ju den nuvarande regeringen har satt som mål. Och för pengarna som Alliansen försnillade kan man höja lönerna inom vården så att människor faktiskt söker sig dit. Man kan anställa personal så de orkar med arbetsbelastningen. Och ingen kvinna ska tvingas att föda på E4!

Det är inte bara förlossningsvården, inte bara sjukvården som drivits till ekonomisk svält. Det är hela den offentliga sektorn.

Det är bara den politiska viljan att beskatta människor efter deras bärkraft som krävs.

 

 

4 tankar om “Kris i förlossningsvården

 1. 20 miljarder kan låta som mycket pengar, men i fördelningspolitiska sammanhang är det inte mycket. Nu slår sej Löfve’n för bröstet för att (S) har satsat nån miljard på flera anställda inom bl.a sjukvården. Det är inte mycket pengar i sammanhanget. Det är bara att jämföra med de skattesänkningar på 248(!!!) miljarder som Alliansen gjorde, så förstår man hur mycket pengar det ändå finns i statsfinanserna. Och ännu mer kan man dra in genom bl.a fastighetsskatten som du nämner. Men framförallt förmögenhetsskatten och skatt på gruvnäringen och annat. Samt att se till att få hem de miljarders miljarder som finns i skatteparadisen och sätta in skurkarna på kåken där de hör hemma.

  Bland det värsta med (S)-politiken är att man bara lappar och lagar. Man tar inte rejäla tag!
  Kao

  Gilla

  • Du har helt rätt. Och att bura in skattesmitarna är ju en sak som kostar en massa pengar, så låt dem betala alla kostnaderna för fängelsevistelsen själva. Hoppas då att de i sin snålhet väljer att svälta ihjäl! 😉

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 2. Jag tror att man helt iskallt räknar med att många föder i bilar och på p-platser i framtiden. Ändå vet man ju långt i förväg hur många kvinnor som kommer att föda framöver.

  Att Södertälje lasarett skickar iväg en kvinna med krystvärkar till ett sjukhus på andra sidan stan är både rått och hänsynslöst. De kunde ha tagit in kvinnan ändå och t.ex lagt henne i någon sidolokal om alla platser var upptagna. När de såg att hon precis var på G att föda.

  Man ska TVINGAS ta emot dessa kvinnor och de ansvariga ska TVINGAS höja barnmorskornas löner så att de inte åker till Norge och jobbar. Hade vi fått hem alla dessa sjuksköterskor och barnmorskor så hade vi inte haft de här problemen.

  Kao

  Gilla

  • Visst. Och nu vill många poliser sluta, bland annat på grund av lönen.

   Upp med lönerna i offentliga sektorn. Anställ folk så de hinner med sina uppgifter. Men just inom polisen har vi ju ett annat stort problem, de allt för många drönarna. Sätt en blåslampa i röven på dem!

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s