Om bostadsbristen


500 bostäder

 

så många behöver byggas varje vecka!

Det skriver tidningen Din Bostadsrätt. Tyvärr ligger artikeln inte på nätet.

Tidningen presenterar i nummer 1 2016 ett par diagram som jag bearbetade så de passar för bloggen. Såhär blev det.

Bygg & befolkning.jpg

Det framgår tydligt av diagrammen att byggandet inte på långt när har följt med i det ökande behovet, vilket ju var och en ändå vet. Bristen är helt enkelt skriande idag och det är en stor skam att det har blivit såhär.

Från 8 oktober 1986 till och med 4 oktober 1991 hade vi en socialdemokratisk regering. Ingvar Carlsson var statsminister från det han efterträdde den mördade Olof Palme 13 mars 1986 tills Carl Bildt tog över under mandatperioden 1991 till 1994. Sen satt S till 2006 då Reinfeldt, som bekant, blev statsminister fram till 2014.

Av diagrammet framgår att bostadsbristen inleddes strax innan Carl Bildt tog över, men det var också under hans tid det gick riktigt käpprätt åt helsike med bostadsbyggandet. Efter att S återkommit vände kurvan svagt uppåt, men långt ifrån så mycket som var nödvändigt eftersom befolkningstillväxten samtidigt ökade kraftigt. Sammanfattningsvis kan sägas att den bostadspolitik som har förts under ett kvarts sekel har alltså varit ytterst ansvarslös.

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi. Han intervjuas av tidningen och han säger ”Tiden för finlir är förbi. Nu krävs det undantagslagstiftning.”

Tidningen skriver: ”I år beräknas det påbörjas byggnation av 53000 bostäder, vilket är mer än på över ett decennium, men långt ifrån tillräckligt.”

Hans Lind påpekar också att ”Kommunerna vet också att om det byggs lite, och dessutom dyrt, flyttar det bara in välbeställda hushåll.” Kanske cynism är en del av förklaringen till katastrofen inom bostadssektorn.

Hans Lind föreslår att staten ska sätta press på kommunerna att bygga mera och om dessa inte tar sitt ansvar ska länsstyrelserna ta över ansvaret och om den som äger marken inte vill bebygga ”bör vi ha en snabb expropriationsprocess.” 

Han menar också att man kan ”bygga väsentligt billigare, inte minst med hjälp av standardisering. Byggföretagen borde därför få sina hus typgodkända och slippa kommunal prövning. I till exempel Tyskland har man sänkt byggkostnaderna 30 procent bara med upprepningseffekter.” Det låter sig höras. Varför kan inte Sverige ta efter?

Han påpekar också att det inte handlar om att sänka standarden för det finns ”ingen ekonomi i att bygga hus som måste rivas om tio år eller så. Däremot kan man släppa på en del mindre viktiga krav för att få ner kostnaderna.”

Olof Palme sa: ”Politik är att vilja”.  Det är hög tid nu.


Rivning.jpg

”De tidigare 154 bostäderna var inte nog. Nu behöver Hagfors kommun riva ytterligare 161 för att komma i balans med efterfrågan.” / Värmlands Folkblad. Det hade varit bra att ha de bostäderna nu när alla flyktingar kommer, men man hade inte is i magen.

”Över 1.200 kommunala lägenheter har rivits i Söderhamn sedan slutet på 90-talet – det är mest i hela landet. Och fler kommer att rivas.” / Svt

 

 

 

18 tankar om “Om bostadsbristen

 1. Nu talas det plötsligt om att bygga 40.000 nya lägenheter innan 2020. Hur nu det ska gå till om man inte först röjer bort alla byråkratiska hinder…..för bara alla tillstånd tar ju evigheter att utreda. (Hörde detta på nyheterna igår 1/6-16.)
  // Kram
  Kao

  Gilla

   • Men mer än så kan man inte få ihop på 4 år, men målet borde givetvis vara att bygga ÄNNU fler bostäder de fyra efterkommande 4 åren. Det tar ju också ett tag att bygga själva husen. Men dessa byggen skulle ha startat för länge sen. Det har alltid varit bostadsbrist i Sverige, i.a.f så länge jag kan minnas. Men nu verkar ingen ha lust att plugga till byggnadsrelaterade yrken, trots att byggarna och byggnadsingenjörerna har förhållandevis bra betalt. Liksom vissa andra hantverksyrken: sotare, murare, glasmästare etc etc.

    //Kao

    Gilla

     • Ja, men det fattas byggarbetare också. Tyvärr kommer det i stället hit folk från Östeuropa som många gånger inte har byggutbildning och här får de dåliga löner och noll utbildning i säkerhetstänk.
      Kao

      Gilla

      • Allt för att kapitalisterna ska bli ännu rikare.

       När vi nu har haft ett katastrofalt lågt byggande under ett kvarts sekel så måste vi utbilda fler byggarbetare. Det är en perfekt utbildning för de som inte är så glada i teoretiska ämnen. Visserligen kommer man inte ifrån det helt, men teorin är trots allt inte allt på en sådan utbildning.

       Om vi ska lyckas bygga ifatt så behöver vi utländsk arbetskraft, men den ska jobba på samma villkor och ha samma lön som de svenska.

       När vi sen har kommit ifatt måste vi ändå bygga fler bostäder än vad som har skett under de sista 25 åren och då är det bra om vi har inhemska byggarbetare. Det sänker arbetslösheten, precis som om vi fick fler inom vård, socialtjänst och skola. Det gynnar hela Sverige.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

       • Att vara byggnadsarbetare är ett mycket hedervärt yrke. Det är synd att såna jobb och utbildningar inte verkar eftertraktade längre. Mycket sorgligt! Alla kan inte bli direktörer, vilket borgerligheten verkar anse är det enda rätta. Att deras feta löner beror på andra människors arbeten verkar inte föresväva dem. Man talar inte om sådant i borgerliga kretsar. Får man en rak fråga från vänstern så tystnar man och börjar prata om något annat….och så är det vad det än gäller.

        Kram // Kao

        Gilla

 2. Vi genomgår en tvångsurbanisering som vi inte skådat sedan miljonprogrammens tid och 40-talisterna tvingades in i städerna. Nu skall vi koncentrera ännu mera. AF kan ta ifrån dig ersättningen om du inte flyttar dit det finns jobb, men med 8% arbetslöshet kan man vara säker på att det alltid finns arbetslösa lokalt. Det handlar om tvångsförflyttningar, på marknadens villkor, arbetarna kommenderas dit kapitalet behagar skapa arbetstillfällen, de tvingas in i skuld för att kunna arbeta av den skuld de skaffade för att få jobbet i den dyra storstaden.

  Stalin måste vara grön av avund, för när han gjorde det helt ärligt och öppet med ett uttalat syfte, då blev han kallad skurk. Men när kapitalet gör det, så tar man det med en axelryckning.

  Gilla

 3. Ping: Bostadsrivningar | Se Eaqhan

 4. Ping: Bostadskrisen | Se Eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s