I dag för hundra år sedan


Plats: Skagerrack

 

Sjöslaget mellan Storbritannien och Tyskland 

Första världskriget bröt som bekant ut 1914, den 28 juli, och varade till den 11 november 1918. Slag i slag drogs det ena landet efter det andra in i kriget, men Sverige lyckades förbli neutralt. Vi hade ju inte allierat oss med någon.

WWI bryter ut

Även under andra världskriget räddades vi av vår neutralitet. Det är tveksamt om vi skulle lyckas med sådana bravader en gång till med tanke på hur djupt insyltade vi idag är i NATO:s krigsmaskineri.

När för hundra år sedan slaget stod på Skagerraks böljor 31 maj och 1 juni 1916 fick det konsekvenser för Sverige: Det skildras av SVT och kan ses på play fram till 5 oktober: ”Världens största sjöslag

Programmet går i repris ikväll på SVT 1: ”Svenska hemligheter: Världens största sjöslag 23:50 – 00:35  

Svensk-brittisk historiedokumentär från 2016. Om det största sjöslaget i historien som ägde rum på Skagerak 31 maj 1916. Ett slag som kom att påverka framtidens krig och dem som bodde på öarna i Bohuslän. Programledare Melker Becker undersöker vad som hände genom att gå tillbaks i tiden och dyka ner på botten där vraken kan berätta en fruktansvärd historia.
Produktionsår: 2016″

”Av alla sjöslag mellan brittiska och tyska flottan så var slaget vid Skagerak det absolut största och mest blodiga i historien.” Det säger historikern Bo Eriksson i programmet.

WWI Största sjöslaget 2

Några citat av programmets speaker: ”Slaget varade i 12 intensiva timmar. … på Kosteröarna … som man först märkte av slagets fruktansvärda konsekvenser.  … med dom mäktigaste krigsskeppen som skådats. 250 skepp deltog och över etthundratusen sjömän. … Rapporter om att fiskarna får upp annat än fiskar i sina nät. … Öborna blev antagligen ganska chockade när det också flyter iland mängder med lik.

Kosteröarna svt

Men längs hela kusten kommer ortsbefolkningen att drabbas av … nåt annat som ligger och flyter i vattnet. Minor. … Ett stort antal flottister förlorar livet då de ska desarmera dessa drivande bomber som andra nationer låter flyta i våra vatten.”

WWI Största sjöslaget 3
 Wikipedia”Skagerrakslaget eller Jutlandslaget (tyska: Skagerrakschlacht; danska: Søslaget ved Jylland / Søslaget om Skagerrak, engelska: Battle of Jutland, ”Slaget vid Jylland”), var det största sjöslaget under första världskriget och den enda fullskaliga sammandrabbningen mellan slagskepp i detta krig. Slaget utkämpades den 31 maj – 1 juni 1916, i Nordsjön nära Jylland, Danmarks fastland. De krigförande parterna var tyska Kejserliga marinens Högsjöflotta, som leddes av viceamiral Reinhard Scheer, och brittiska Royal Navys huvudflotta Grand Fleet, som leddes av amiral sir John Jellicoe.

Britterna förlorade fjorton fartyg, däribland tre slagkryssare, om sammanlagt 112 180 ton och 6 094 man. Tyskarna förlorade elva fartyg om 62 233 ton och 2 551 man.”

WWI Största sjöslaget 4

”Den första rymdpromenaden utfördes av den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonov den 8 mars 1965 från rymdfarkosten Voschod 2.” * Han har sagt att han önskade att alla världens politiker fick chansen att se vår planet från ovan för att därmed få en förståelse för hur ömtålig och liten den är och för att hålla fred på jorden. Vem vill inte hålla med om det?

12 tankar om “I dag för hundra år sedan

 1. Såg den bilden hos dej förut. Den är förfärlig, men den är bra.

  Ungefär så, ja. Du ska se att nu i sommar kommer turisterna stöta på uppsvällda vattenlik när de är ute och svalkar sej i Medelhavet.
  // Kao

  Gilla

   • Nej, men det kommer…..det tar ju ett tag för en människokropp att hamna i förruttnelse och flyta upp till ytan – och sen skvalpa in mot stränderna 😦
    Kao

    Gilla

    • Jo, det är sant, men det har ju pågått i flera år. Och liken i de svarta säckarna på min bild har ju flutit iland. Så det pågår som sagt hela tiden och det sedan flera år tillbaka.

     Jag undrar om de som bor kring Medelhavet äter fisk. I och för sig blir den inte sämre av att äta människor. Det är bara vi som tycker att det kan vara lite frånstötande.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

      • Det är ju mest en fråga om känsla.
       Annars är det ju så att vi älskar att äta hummer (kanske väl dyr), kräfta och krabba. Det är djur som äter allt. De äter as, till och med ruttna, och de äter allt som finns i bottnarnas dy. Och där finns all skit, alltså också fekalier som sipprat ned från fiskarna ovanför. Men det tänker vi inte på utan öppnar penningpungen för att vi ska ha det lite festligare än vanligt. På med hattarna, skratta, sjung, hej och hå och skål! 🙂

       /Skvitt

       Gilla

       • Hade jag råd och möjlighet skulle jag äta mycket mer skaldjur.

        1981 åkte jag och min väninna ut till en öde ö utanför Sri Lanka i en liten motorbåt. Den ene killen stack ut i vattnet med våtdräkt och harpun och återkom ca 30 minuter senare med en jättelanguster. Vi grillade den över öppen eld och åt direkt med händerna. Det enda, men viktigaste den dagen, var att vi tyvärr inte hade något salt…
        (Gammalt minne som härmed dök upp).
        // Kao

        Gilla

 2. Tänk att människor ska behöva dö i såna mängder för att någon eller några få tycker att de har rätt att bestämma över andra stater. Det finns inget så onödigt och förödande som krig!!!
  Och sen alla som fick ytterst obehagliga och ibland dödande konsekvenser av vattenlik och flytminor. Ibland långt efter krigets slut.
  Min pappa föddes 1914, så han har levt under två världskrig! Han kom från en mycket fattig familj i en liten by i södra Norge och de fick det givetvis ÄNNU sämre då första världskriget kriget bröt ut.
  ——-
  Dagens vattenlik, alla flyktingar som drunknat i Medelhavet kommer att dyka upp i massor i Medelhavet, till befolkningarnas och turisternas stora förfäran. Snart kommer vi börja få nyheter om detta. Var så säker.

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s