Akut brist på sjuksköterskor


Nu igen

 

för så är det hela tiden

Och givetvis är läget värst under sommaren då de, som alla andra, gärna vill ha semester.

Man oroas över arbetsmiljön som uppstår med alla luckor som finns. En sista utväg för att lösa den akuta bemanningskrisen är att fyrdubblad timlönen till 600 kronor. Den normala grundlönen ligger på 25 000 i månaden. Det skriver Hallands Nyheter.

SSK-brist

Men om man betänker att utbildningen för en sjuksköterska är tre års högskoleutbildning är det ju ett direkt hån mot dem att inte betala vad högskoleutbildade i allmänhet tjänar, särskilt som yrket innebär att man har ansvar för människors liv och hälsa.

Skulle lönen varit skälig hade yrket dragit till sig fler, arbetsmiljön skulle blivit bättre, liksom patientsäkerheten och man hade haft personal så det klarar sig även på sommaren. Då hade dessa drastiska beslut inte behövts.

Höj lönen!

De som redan är undersköterskor borde även få en subventionerad sjuksköterskeutbildning. Det skulle ta skruv!

En undersköterska i dag är inte intresserad av att vidareutbilda sig eftersom löneskillnaden är minimal och utbildningskostnaden för vidareutbildning till sjuksköterska aldrig hinner intjänas innan det är att dags att gå i pension.

4 tankar om “Akut brist på sjuksköterskor

 1. Det finns en mycket cynisk anledning till att sjuksköterskor inte får högre lön och om detta har jag skrivit flera gånger. Det gäller ALLA som arbetar med människor, förutom läkare, psykologer, sjukhustekniker och några få yrkesgrupper till: Det hela handlar om ifall du (mycket tyst) kallas NÄRANDE eller TÄRANDE.

  Exempel 1: Min bror hade ingen högskoleutbildning. Enbart 2-årigt gymnasium(f.d fackskolan). Han gick ‘den långa vägen’ och blev till slut chef de sista 20 åren med mycket bra lön. Han jobbade med sjukhusfysik, produktutvecklare. Hans kunder var storsjukhus i flera länder i Europa som betalade bra för sina varor. Alltså var min bror NÄRANDE ur främst högerperspektiv. Därför blev hans lön – och nu pension – HÖG.
  Exempel 2: Jag har 3-årigt gymnasium, högskoleexamen och andra dito kurser, samt att jag innan det var undersköterska. Men jag har alltid arbetat med människor. Antingen akutsjuka, missbrukare eller psyksjuka. Dessa var alltså TÄRANDE på samhällsapparaten, kostade bara en massa pengar. Min lön – och nu pension – LÅG.

  Svårare än så är det inte varför sjuksköterskorna får så dålig ingångslön här i Sverige, även om det är förbannat orättvist.

  Kram // Kao

  Gilla

  • I dag är inte ens läkaryrket välbetalt.

   Jag vet inte hur de tänker. Men kanske de tänker i termer som närande och tärande. Fast jag tror att de inte tänker alls. För sjukvård ger ju ingen iögonenfallande och lätt synlig vinst för samhället. Vinsten kommer när någon har blivit rehabiliterad och fullt frisk och kan börja arbeta igen. För att se vårdens vinst måste man alltså kika lite längre än till nästippen.

   En annan orsak till låga löner i vården är att det är ett traditionellt kvinnoyrke och även om många män numera jobbar på alla nivåer inom vården så har det ännu inte fått någon effekt. Jag tror att politikerna tänker som så att är de dumma nog att slava för skitlön utan att protestera så kör vi på.

   Självklart skulle facken sätta hårt mot hårt. Strejka får inte vårdpersonal, men man kan ta ut andra grupper istället. Det gjorde man på 70-talet. Då strejkade bussförarna för de sjukvårdsanställda.

   Det är ju så att klasskampen lever, oavsett vad borgarpacket säger. Det är bara det att de enda idag som står för klassklasskamp är borgarpacket själva. Därför pressas arbetarklassen tillbaks varje år.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s