Korrupta Göteborg


Gång efter annan

 

dyker otrevliga sanningar upp

Göteborg är korruptionens huvudstad. Det verkar i vart fall inte bättre. Undra vad det kan bero på.

Sofia Dalström skriver i GT och jag saxar ur krönikan: ”vi måste fortsätta granska, ifrågasätta och rapportera”

”ett år när vi så stolt talar om svensk tryckfrihet får vi inte glömma att några av dess grundstenar är offentlighetsprincipen och meddelarskyddet”

”Men trots att vi alltså i veckan firar vår Tryckfrihet stöter vi på mer problem än någonsin framförallt när vi ska granska Göteborgs Stad.”  

”Vi – och andra medborgare som vill ta del av det som sker med våra skattemedel – får inte ut offentliga handlingar, dokument beläggs med sekretess utan hänvisning till lagrum, hanteringen fördröjs och ansvariga tjänstemän håller sig borta så att vi inte får svar på relevanta frågor. Än värre är att personer inom kommunen som använder sin lagstadgade rätt att uttala sig i medier om missförhållanden får uppsträckningar av chefer med följd att en rädsla för att tala med journalister nu spritt sig.” 

GBG-korrutionen.jpg

I GT kan man också läsa en del kritiska reportage. Jag saxar några citat:

”Göteborgs stads högste ansvarige för flyktingmottagandet, Veronica Morales, godkände utbetalningar på över 11 miljoner kronor till flyktingjätten Hero – efter att hon själv rekryterats till bolaget som toppchef. Trots garantier om att hon inte skulle ha med bolaget att göra.” Läs mer.

”En enkel ostfralla med grönsak på eller två dagars konferens på lyxiga Säröhus – med spa, trerätters middag och övernattning. Under vilka villkor politikerna diskuterar den ofta kämpiga ekonomin i Göteborgs stadsdelar skiljer stort. Mest pengar lade Västra Hisingen som tog specialchartrad buss från stadsdelens kontor i Biskopsgården för politikernas budgetkonferens på Särö.” Läs mer.

”Ingen vill kännas vid att de anställt den nya projektledaren i Angered som fått en högre lön än personalchefen själv. Ingen säger sig heller veta vem som förhandlade fram månadslönen på 60 000 kronor som betalades ut i månadsskiftet. Men projektledaren själv säger att allt startade med en lunch på Blå Stället i Angered med stadsdelsdirektören Marianne Olsson personligen – hennes tidigare kollega.” Läs mer.

”Här är fakturan kommunen inte vill att du ska se. Bakom överstrykningarna döljer sig hur en kommunal chef i Angered betalade en privat bekant dubbelt upp. Merkostnad för skattebetalarna: över 380 000 kronor” Läs mer.

”Nyligen berättade SVT om att en person med koppling till Äldreomsorgen i SDF Angered utreds för en felaktig konsultupphandling. Nu visar det sig att ytterligare en chef inom samma stadsdel utreds för oegentligheter i samband med en rekrytering.” Läs mer.

”Under två heldagar – och för över två miljoner kronor – utbildades alla politiker i stadens bolag om det egna styrelsearbetet. Men hur mycket politikerna verkligen lärde sig är oklart. Mer än var tredje politiker som försökte tenta av utbildningen kuggades.” Läs mer.

”Ena dagen förhandlade chefen med konsultbolaget om nya inköp till kommunen. Andra dagen hjälpte hon bolaget med marknadsföringen. Nu utreds chefen vid Angereds stadsdelsförvaltning för att ha haft en allt för nära relation till konsulten som hittills i år fakturerat henne för inköp på 689 000 kronor. – Man ger och tar från båda hållen, säger konsulten.” Läs mer.

Vad beror korruptionen på, undrar man ju.

Sanningen är väl att staden är så liten att alla med inflytande känner alla och är gifta med varandra eller har barn som de curlar in eller hjälper på andra sätt. Kolla bilden som avslöjar relationerna bakom den så kallade Allbäckaffären.

Gbg-andan Allbäck.jpg

”Varken Granskningskommissionen eller våra folkvalda ser att det är något ruttet i vår fina stad. Vi andra är med rätta förbannade och vill återta vår stad, skriver Dennis Töllborg, professor vid Gothenburg Research Institute.” Läs mer.

 

2 tankar om “Korrupta Göteborg

  1. En av huvudorsakerna till allt mygel är
    den nya, ännu gällande, kommunallag
    som antogs våren 1991 av alla partier.
    Tanken var att man skulle konkurrensutsätta
    offentlig verksamhet, d.v.s. privatisera m.m

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar