Rykten


Och inte mer

 

vill den gamle vargen påstå

Och nog är jag böjd att falla för källkritik, precis som vargen, vars namn viskas av vinden.

Källkritik, det minns jag från skolans tid, skulle man vara noga med. Men det var för femtio år sedan. Sen dess tycks det ordet fallit i glömsk, liksom vad det innebär av ansvar från i första hand journalister, med få undantag.

Den gamle vargen ifrågasätter uppgifterna om tretton tusen avrättade i syriska fängelser. En uppgift som kommer från Amnesty International, men bygger på hörsägen, vilket den gamle vargen har kontrollerat.

”Av de 84 personer som intervjuas har 31 varit fångar, 4 som tidigare arbetat på fängelset, 3 tidigare domare, 4 läkare, 3 advokater och anhöriga till nuvarande eller tidigare fångar.
En del har intervjuas av Amnesty i Turkiet, några per telefon, andra i Europa eller USA. Ett fåtal fanns kvar i Syrien.
Siffran på antalet avrättade bygger på vittnesmål från dessa …” skriver han.

I andra sammanhang skulle ett så tunt underlag för ett påstående aldrig godatgits, men när det gäller Syrien är vad som helst gångbart, bara det är regeringskritiskt och passar makthavarna i väst. Precis datsamma gällde inför störtandet av Muammar Gadaffi och Saddam Husein. Och vi ser samma sak när Putin ska svartmålas och Rysslands aggressivitet och hot mot omvärlden ”bevisas”. Då duger vilka lögner som helst.

Källkritik - Syrien avrättningar.jpg

Den gamle vargen får en välförtjänt tumme av Skvitt.

 

 

4 tankar om “Rykten

  1. Tackar för uppmärksamheten. Dagens journalistik är till stor del citatjournalistik. Man låter någon annan göra jobbet och förlitar sig på de uppgifter man får utan att kontrollera. Källkritik är n sällsynt vara i bland dagens journalister

    Gillad av 1 person

    • Det kanske egentligen inte är journalisternas fel utan de förhållanden de i dag arbetar under. Färre ska göra jobbet, precis som inom sjukvården till exempel.

      De som verkligen jobbar som undersökande journalister är frilansare. Och det är ett tufft och osäkert sätt att jobba på.

      /Skvitt

      Gilla

Lämna en kommentar