Historielöshet


Det så kallade husrådet

 

kom med nya idéer på semmeldagen

Det är ”en arbetsplatsgrupp på fem personer som hittar på aktiviteter och arbetar för trivsel på kontoret”, skriver AFTONBLADET och förtäljer att rådet hade hittat på att denna historiska dag med anor från medeltiden skulle bordet vara ”dukat med morotsstavar, ingefärsshots, knäckebrödsflarn och juice.”

Alltså: antingen firar man med semla och annat fett, gott och föga nyttigt, eller så firar man inte alls.

”Den kristna fastan började på askonsdagen. Fram till påskdagen fick de kristna bara äta klippfisk och vatten. På fettisdagen fick man däremot äta av hjärtans lust. På menyn stod massor av goda rätter, avslutad med semla eller hetvägg.

Ordet semla är latinskt (simila) och betyder vetemjöl. Den första semlan i norra Europa finns på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka.” / DN

”I Gustav Vasas bibel från 1541 talas det om tackoffer bestående av ‘bakade semlokakor’ …”  / Wikipedia

Men det här visste man väl förmodlingen ingenting om på Pensionsmyndigheten eller dess arbetsgrupp när man bytte bort vete och motiverar det med att ”Vi tyckte att Nyttisdagen låter lite bättre än fettisdagen.”

Historielöshet - semla.jpg

Julgran till midsommar, majstång på nyår och påskägg på julfton är lika hädiskt mot våra vördnasvärda gamla tradioner, vare sig de är kristna eller har anor från hednisk tid och vare sig man är troende eller icke. Det är vårt kulturarv vi ska värna om och bara plocka bort skadliga inslag såsom till exempel att husfadern på fettisdagen förr skulle piska familjemedlemmarna med ris för botgöring och påminnelse om Jesu lidande.

Fettisdagen / Wikipedia

Semla / Wikipedia

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s