Det nya Sverige


Nu får det vara nog

 

något annat kan man väl inte kräva när livshotande sjukdom ignoreras

Det är Försäkringskassan som åter igen nekar allvarligt sjuka assistanshjälp. Den här gången handlar det om en ung flicka som inte kan spontanandas på grund av en medfödd sjukdom som förkortas CCHS.

Förkortningen står för ”Kongenitalt (medfött) centralt hypoventilationssyndrom (hypo = under, ventilation = andning) är en medfödd neurologisk sjukdom, som framför allt kännetecknas av en bristande förmåga att andas spontant, särskilt under sömn. Orsaken är en störning av hjärnans utveckling.” / Socialstyrelsen

Ingen assistans.jpg

”Hennes problem anses inte ingå i de grundläggande behoven som ger rätt till assistans. Hon får inte hjälp eftersom hon klarar att klä på sig och äta själv, och hon är inte psykiskt sjuk. Hon [Katarina Bergsten, mamman] berättar att hon förklarat för Försäkringskassan att deras beslut innebär en dödsdom för dottern.

–Deras svar blev: ‘Vi hör vad ni säger men hon får ingen assistans för hon tillhör inte rätt kategori’, hävdar Katarina Bergsten.”

Läs om fallet här och ”Är det inte grundläggande behov att kunna andas?” Läs här.

År efter år avsäger sig samhället sitt ansvar bit för bit. Det är en ”kostnadsfråga” säger man. Samtidigt får Sverige allt fler miljonärer och miljardärer. För ett år sedan hade Sverige 22 fler miljardärer än året innan, nämligen 178 miljardärer. Tillsammans skulle de ha råd att betala hela landets assistanskår och ändå leva gott!

Sjukvården går på knäna, äldrevården, äldreboenden (en bristvara) och skolorna behöver ökade resurser. Järnvägens underhåll är så eftersatt att snart vågar väl folk inte åka tåg. Allt fler bostadsområden drabbas av kriminalitet som bottnar i fattigdom. Pensionärer har inte råd med mediciner och tandvård. Listan kan göras lång och förklaringen är att skattesystemet inte längre jämnar ut inkomstskillnaderna och förser välfärden med nödvändiga resurser.

”Om du har en omfattande funktionsnedsättning har du rätt att ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Det är syftet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.” / Vårdguiden

Jan Björklund, partiledare (L) och Bengt Eliasson, riksdagsledamot och talesperson i funktionshinderpolitiska frågor (L) skriver: ”Men för att klara av regeringens order att bryta timutvecklingen började Försäkringskassan ändra tillämpningen av lagen. Rätten att få hjälp vid måltider snävades. Rätten att få hjälp med att andas blev plötsligt inte är ett grundläggande behov som berättigade till personlig assistans. Vad som är föräldraansvar definieras om. Och man gör detta med Åsa Regnérs regleringsbrev i handen.

Liberalerna vill att konstitutionsutskottet prövar om Åsa Regnér lagt sig i Försäkringskassans myndighetsutövning på ett felaktigt sätt.” Men för helskotta, det var ju Alliansen som inledde denna utveckling. Då knorrade inte herrarna! Läs deras infama debattinlägg här.

10 tankar om “Det nya Sverige

 1. Nämen usch som du skriver om ”hoppas jag är borta……” 😦

  Fortsätter det så här som det gör nu så går det nog åt fanders med både det ena och andra. Ser inte ut som om någon/några ska kunna rätta upp allt som borde rättas upp nu. Det har blivit så mycket. Tänker på hur det ska gå för kommande generationer, barn barnbarn…….
  Min mormor och morfar som var gamla och dog i slutet på 70 talet sa alltid att så mycket hade blivit så mycket bättre än vad det varit för dem. Min farmor och farfar pratade också mycket om hur svårt det var när de var unga och hur bra allt hade blivit. Tänk om jag kunde säga så till mina barn, men jag tycker att allt har gått från det bättre till så mycket sämre. 60 och 70- talet var nog bra årtionden och en bra bit in på 80-talet. I alla fall upplevde jag det så. Sedan är det bedrövligt att allt har börjat gå så fel. Verkar inte som om människor är värda så mycket längre 😦 Med andra ord tillbaka på ruta ett i tidsåldern, men kanske på ett annat sätt.

  Önskar dig också en bra helg 🙂

  Gillad av 1 person

  • Historia beskriven över tre generationer, för att sammanfatta. För precis så är det.

   Det där med att jag är borta, det är ju bara optimism. Alltså att det inte går åt hel… innan. Men tänk om jag har 20 år kvar, eller mer …

   Hur som helst så kunde jag inga barn få att oroa mig för. Och ville inga ha heller, så inget finns att sörja.

   Så är det!
   /Skvitt

   Gilla

 2. Så bra att du belyser sådana frågor som här. Blir så arg att det ena efter det andra slutar att fungera i vårt land 😦 Vart ska det sluta? Det är så skrämmande.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s