Förr och nu


Just nu

 

pågår vinter-OS

Alla tycks vara bänkade framför TV:n för att se hur det går för de svenska. Nåt viktigare tycks inte existera. Jag tycker nog att Lindström har en poäng här:

Sport - opium.jpg

Jo, jag kompletterade lite som synes.

För visst är det så att religionen har funkat som ett opium för populasen, men numera är det ju få människor som är religiösa. Tack ock lov för det!

Men makten kräver sina styrmedel och idag fyller sporten samma funktion. Sport, sport, sport! Det är det du ska tänka på, så att du inte börjar fundera på din egen situation, din egen utsatthet och din egen usla ekonomi. Du ska helt enkelt inte fundera på varför kapitalister suger ur dig all din livsenergi och varför de är så rika jämfört med dig.

Kolla sporten! Snacka om sport! Det och vädret, men snacka inte politik!

På morgonen ser jag på nyheterna. SvT:s nyheter vimlar av sport så jag ser hellre på fyrans nyheter. Men de tar om allt hela tiden, precis som SvT, så efter ett tag slår jag över till treans morgonprogram. De repriserar sig inte lika mycket.

Och efter det har jag gjort min morgonritual.

Men jag tänker ju som så att varför måste SvT pinka ut så mycket sport när de en gång i tiden ville höja kunskapsnivån hos den obildade folkmassan! 

 

 

2 tankar om “Förr och nu

 1. Tack för en oerhört intressant och klok kommentar. Jag delar helt din inställning till vad den mänskliga innersta kärnan faktiskt består i innan så kallad kultur förstörde oss. Civilisation är egentligen inget annat än ett samhälle med en förtryckande klass som härskar över folkflertalet.

  Intressant är också vad vi anser vara acceptabelt. T. ex. att folk kan vara snuskigt rika medan andra inte ens har tak över huvudet och faktiskt också svälter ihjäl eller dör i banala sjukdomar för att de inte har råd med mediciner.

  Eller betänk detta om två olika kulturer som krockar:
  När Hernán Cortés erövrade Aztekerriket i början på 1500-talet förfasade sig conquistadorerna över alla människor de offrade uppe på sina tempel. För aztekerna var det ju en självklarhet för att hålla gudarna vid gott mod. Ingen ifrågasatta detta.

  Hernán Cortés och hans män chockades så klart. Hur kan man bara bära sig åt så? Men när de själva ville statuera exempel mot de infödda och brände ett antal högre präster levande på bål svimmade många av de infödda åskådarna i chock över vad de åsåg som det mest barbariska de hade sett.

  Vilka var de mest bestialiska tycker du?

  Till sist vill jag tipsa om Linderlöf:
  https://www.lindelof.nu/roda-khmererna-och-massmorden-i-kambodja/comment-page-2/#comment-59446

  Ha en bra dag!

  Gillad av 1 person

 2. Sportfåneriet är dessutom mycket bättre för kapitalismen då det framställer ständig konkurrens som det normala mänskliga tillståndet.
  Jag läste i Lasse Bergs böcker om Sanfolket i Kalahariöknen på 50-talet, hur dom hade uttänkta sociala system för att istället motverka konkurrens mellan gruppens medlemmar.
  Sanfolket betraktades då som det sista kvarvarande folket som levde på ungefär samma sätt som jägar/samlar-folken levde innan vi uppfann jordbruket, dvs. så som arten människa troligen har levt under nästan hela sin existens och då också det liv som evolutionen har format oss till att leva.
  Hos Sanfolket var gruppsammanhållning och samarbete viktigast. Folk var dock olika där som här och några var t.ex. bättre jägare, men då var det så att den som hade nerlagt ett byte var tvungen att gå runt och förringa sin egen insats och istället betona medhjälparnas jobb och skytten var dessutom tvungen att dela äran av jakten med den som hade tillverkat den dödande pilen. Allt för att undvika att någon blev för stor och kaxig, vilket då kanske kunde trigga avundsjuka och interna motsättningar.
  Sanfolket var tydligen också påfallande jämlikt och kvinnor och män och ibland t.om. barnen hade stort inflytande över viktiga beslut.

  Man kan tänka sig att Sanfolket hade betraktat dagens sportfånar som sociala haverier om dom hade fått säga sitt och det ger oss en fingervisning om vad som egentligen kan kallas normalt mänskligt beteende. Ägandet, makten, arbetet, klassamhället, krigen och därmed konkurrensen i stor skala uppstod vid neolitikum, men det har bara funnits under en löjligt kort period i människans historia, resten och det som evolutionen har anpassat oss till var samarbete och gruppsammanhållning.

  Ibland är det nyttigt med lite perspektiv på det vi finner självklart och normalt. Kanske är det i själva verket rena vansinnet ibland.
  Läs gärna Lasse Bergs kalahariböcker, dom är makalöst fascinerande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s