Segregation


Nya gräddhyllan

 

i Göteborg där bara bostadsrätter finns bor inga invandrare

Kanske med något undantag. Vissa invandrare är ju faktiskt framgångsrika. Och då är de mer framgångsrika än jag är. För visst skulle jag gärna vilja bo på Norra älvstranden i Eriksberg och ha en båt förtöjd alldeles intill där jag bor. Men med en pension på mindre än hälften av inkomsten jag hade när jag jobbade är det ju bara att drömma om att bo där, liksom att ha båt. Tretton tusen räcker inte långt! Det gör inte heller de flesta invandrares löner. Inte heller de flesta arbetare har råd att bo i Eriksberg.

Men för dem som har råd pimpas stadsdelen som ingen annan. För dem som har råd ska det vara julafton året runt, pimpat!

Här kommer några bilder därifrån, upplagda på min fotoblogg. Fler kommer efterhand.

Som bättre framgår av bilden nedan så har man pimpat bron även med ljus undertill. Allt för gräddans trivsel. Men i Angered, Frölunda, Biskopsgården eller Länsmansgården, för att bara nämna Göteborgs arbetar- och invandrarförorter, pimpas det ingenting.

I Eriksberg har jag bara sett en enda invandrare. Hon hade eget företag. Det är väl det som behövs för att bo där. Övriga med låga inkomster måste bo i betonggetton. Där pimpas ingenting, som sagt. Det enda som lyser där är kramarnas skyltfönster och de upplysta annonspelarna. Kommersialismen dominerar ju miljön även bland dem som har svag ekonomi.


Vill du läsa Mer+pil.jpg om pension så hittar du länkar till mina inlägg om det här.

FattigSverige.jpg

13 tankar om “Segregation

 1. Pingback: Numera blir jag allt mera trött – eaqhan

 2. Intressant utvidgning i ord av bilder, som man kan se utan kommentarer pâ fotobloggen !

  Nog är det som nu sker pâ Älvstranden nâgot vi redan kunnat konstatera sedan mânga, lânga âr – decennier tillbaka, dâ man började riva kvarter, som t.ex. i Haga, som inte längre tycktes representera det moderna Sverige man dâ ville bygga upp. Och det var och är väl allmänt i hela landet att mânga tecken pâ gamla tider helt enkelt bara sopats bort och glömts och därmed ocksâ hela folkets historia.
  Samtidigt försvann och försvinner fortfarande möjligheterna för människor med lägre inkomstnivâ och status att bo kvar/fortsätta leva i sin egen historisk-kulturella miljö med naturlig gemenskap och sâ förloras ofta kontakten med ens rötter och ursprung och sâ även möjligheter att inkludera mänskor frân andra kulturer med stora mänskliga resurser men ofta mindre framgângsrika rent finansiellt…
  Nää, inte är det frâga om demo-krati här, inte. Det är väl snarare en frâga om oligarki eller demo-nisk auto-krati frân finansvärldens sida och som verkar expandera mer och mer med stöd frân ett flertal politiska partier… Det har ju sagts att ”om val skulle kunna förändra världen, dâ skulle de vara förbjudna”…

  Gillad av 1 person

  • Fotobloggen ska vara en fotoblogg och inget annat, som du säkert förstår.

   Tack för en strålande kommentar, med synpunkter som jag delar.

   /Skvitt

   Gilla

   • Förstâr väl att en fotoblogg förblir blogg för foton utan ord.
    Beskrivningen av Älvstrandens utveckling fick en del andra minnen frân 60-talet att komma tillbaka. Vi förfasades dâ över hur Frölunda byggdes upp till en för den tiden s.k. hypermodern sovstad med höghus och gigantiskt köpcentrum, som vart ödesdigert tomt, när alla affärer stängt. Man verkade helt enkelt ha glömt eller struntat i att människor inte bara lever eller kan leva för att arbeta, sova och konsumera !
    Och nog verkade Hasse o Tage ha rätt, när de pâ sin tid ironiserade över alla höghus som uppfördes och sade att det ju inte var nâgot nytt precis. Det var egentligen bara ett mer räntabelt sätt att exploatera markytor och fâ arbetarbarackerna att stâ upp…

    Gillad av 1 person

    • Tack för den kommentaren!

     På 50- och 60-talen var ju bostadskvarteren små, husen låga och kvinnorna hemmafruar som visste vems unge som var vems och drog sig inte för att tillrättavisa busungarna.

     Hur det ser ut idag vet vi ju; och ingen vågar säga ifrån, då svarar ungarna med ”Håll käften och passa dig!” Till och med lärarna kan få sådana svar idag.

     Jag tror man skapade våra dagars problem när dessa sovförorter byggdes, med all dess anonymitet och frånvarande föräldrar.

     Allt var ju inte bra på den tiden, så klart. Trångboddhet, dragiga och kalla bostäder med dass på gården eller i bästa fall gemensam toa i trapphuset, samt fruar beroende av mannens försörjning. Men det var tryggare och större gemenskap. Och en god söndagsstek var viktigare än den senaste prylen. Lönen var låg, ändå var det få som hade skulder, även om en del var tvungna att skriva upp i affären.

     Mycket har förändrats.

     /Skvitt

     Gilla

     • TACK själv för fortsatt reflektion över nutidens urbanistiska utveckling, som vi väl är mânga att ofta anse ”ödesdiger” för mänskans välbefinnande. Ja, det är verkligen mycket som förändrats och rent mänskligt inte alltid till det bästa.
      Om ungar numera svarar som de gör, sâ kanske det kan bero pâ att de själva blivit bemötta pâ detta sätt, dâ fler och fler föräldrar och vuxna inte har speciellt mycket tid och energi över efter stressiga arbetsskift…
      Det skulle vara intressant att nâgon gâng fâ se en fortsättning pâ raden ”Jag tror man skapade vâra dagars problem, när sovförorter byggdes…” Det tror jag ocksâ och funderar över hur det blivit sâ att mer vâld tycks ha kunnat utvecklas där och hur invandrare frân mindre ”utvecklade” länder ska kunna integreras i liknande sammanhang…? För det är väl ofta i kvarter som Angered, Bergsjön o.dyl. som de fâtt bostäder, i alla fall förr om âren.
      Och inför valet i höst kan man ju undra vilken inriktning politiken i landet kommer att fâ och vilka positiva lösningar pâ mänsklig samlevnad, som dâ ska kunna utvecklas?
      En annan möjlighet vore ju att vi själva skulle börja delta mer direkt i samhällsplaneringen.

      Gilla

      • Det här är ju väldigt svåra frågor och vem har egentligen svaren?

       Men en sak kan jag tillägga. När jag var barn hade vi respekt för våra föräldrar, andra äldre och myndigheter. En del av dagens ungdom har vänt på detta. Och då tänker jag främst på dem som har skaffat sig en kriminell identitet. De KRÄVER respekt, trots att det är något man faktiskt förtjänar genom hederligt uppträdande och gott uppförande och det rakt motsatta mot vad de som kräver respekt av andra lever upp till. Jag tror inte de vet vad ordet faktiskt betyder.

       /Skvitt

       Gilla

       • Jo, nog är det väldigt svâra frâgor… och man fâr väl fundera vidare pâ eventuella svar eller lösningar pâ dessa frâgor.
        När nu en del ungdomar KRÄVER respekt och ibland t.o.m. hotar eller kräver den med vâld,
        har de ju som sagt verkligen hoppat över eller inte alls fâtt lära sig de bitar, som gör att man själv verkligen kan bli och betraktas som respektabel.
        Och inte kan man sopa det faktum under mattan att en del av vâra valda representanter och makthavare inte heller alltid visar sig vara vidare respektabla förebilder, för att nu inte glömma mânga rejält besuttna i överklassen, sâväl hemma som ute i världen.
        Var det inte en engelsk författare som en gâng sammanfattade det stora landet i västers politik med orden ”kyss mig i a-t (baken), annars slâr jag in skallen pâ dig”….?
        Och nu slut för i dag, och tack för i dag-veckan!

        Gillad av 1 person

        • I nuläget har jag inget att tillägga. Kanske för att jag är trött. Jag har varit uppe hela natten, ute och fotograferat. En del lägger jag ut redan idag. Sen får resten komma pö om pö. Det blev massor med bilder och de flesta har jag kastat av olika skäl.

         Ha en fin dag!
         /Skvitt

         Gilla

         • OK.
          Har sett senaste verkligt snygga bilder frân natten ute och kunde med dem i andanom ta en sväng runt i stan jag ocksâ. Tack för det!
          Kommentar till ”Jag” om verkligheten i Angered.ger mig ocksâ belysning pâ vâldet i vissa stadsdelar, som man som enskild individ egentligen inte kan reda ut i ord eller hitta lösningar pâ i skrift.
          Ser ändâ fram emot fler Skvitts bilder & Eaqhans blogginlägg.
          God forts !

          Gilla

 3. Vi lever ju i ett klassamhälle. Där är det ett fåtal som styr och ställer, ändå kallas det ”demokrati”! Men ordet betyder faktiskt folkvälde. Då är det flertalet som bestämmer. Detta har borgarklassen löst genom att vi får rösta på olika partier. Men inte fan är det demokrati när det är borgaklassens minoritet som styr i bakgrunden. Men sånt fattar inte folk.

  Kuba är nog det enda demokartiska landet i världen just nu. Ett parti, men folk bestämmer från gräsrotsnivå allt som sedan beslutas på högre nivå. Så är samhället organiserat. Du beskriver ett sådant styrelsesätt på et suveränt sätt i inlägget ”Bara lite gemenskap” (https://eaqhan.wordpress.com/2014/01/28/bara-lite-gemenskap/). Det ska du har mycket beröm för. Synd bara att allt för få läser sånt. De som borde läsa sånt är nog knappast intresserade. Tyvärr. De lyssnar hellre på borgarklassens lögner och megafoner.

  Gilla

  • Jag håller med dig till 100%. Kul att du har läst och länkar till ”Bara lite gemenskap”. Inlägget ligger ju som en länk i min högermarginal och är lätt att hitta.

   Ha en bra söndag och en bra sommar.
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s