”Jag ber dig Hjalmar, sök hålla kursen åt venster …”


Det går dåligt för S

 

och det beror på att de sviker sin väljarkår

Av historisk tradition är det ju de vanliga lönearbetarna i låga och upp till normala genomsnittliga inkomstlägen som har varit målgruppen för S och dess främsta sympatisörer. Men under ett helt sekel har nu S bit för bit svikit sina väljare. ”Redan Kata Dalström varnade ju Hjalmar Branting för att gå åt höger: ‘…jag ber Dig Hjalmar, sök hålla kursen åt venster – och gör inga försök ens att drifva åt höger…’ skrev jag i ett inlägg 20 maj i år.

Och på den vägen är det.

S högerkurs.jpg

Johan Anderberg skriver i EXPRESSSEN:

”Det fanns på 1980-talet något som kallades kanslihushögern.

De som var med hette sånt som Kjell-Olof Feldt, Erik Åsbrink och Klas Eklund. De var sossar men gillade marknadslösningar, valfrihet, avregleringar och låg inflation. Högergrejer helt enkelt.

Det mest omtalade som kanslihushögern utförde var den så kallade novemberrevolutionen 1985. Det var då finansmarknaderna avreglerades och bankernas utlåning exploderade.” Vad den avregleringen bland annat ledde till kan man dagligen se på TV 3 i programmet Lyxfällan.

Låt mig saxa några fler rader ur Johan Anderbergs artikel:

”Faktum är att Socialdemokraternas politik – i vissa fall med kirurgisk precision – till och med bidragit till att förstärka inkomstklyftorna. 

Ta bara ränteavdraget: regeringen har varit paniskt rädd för att röra denna subvention som gör bostadslån 30 procent billigare, men har däremot godkänt Finansinspektionens skuldkvoter … Därmed är det bara de rikaste hushållen som får tillgång till subventionen, som enligt Konjunkturinstitutet kommer att kosta 65 miljarder kronor om året om 10 år.

Det finns många sådana här exempel. Och ju tråkigare en teknikalitet är att förklara, desto större sannolikhet är det att den gynnar de mest välbeställda. 

Den mest slående förändringen de senaste fyra åren är de höjda fastighetsavgifterna runtom i landet. De har inte varit så omtalade, men faktum är att  inkomsterna från fastighetsavgiften i dag är högre än vad fastighetsskatten var när den slopades. Skillnaden är att det förut var de mest exklusiva husen, oftast i förorterna runt Stockholm, som betalade de högsta skatterna. Nu är det småhusägare över hela Sverige som betalar maxbeloppet: 7 687 kronor om året, oavsett om de har en mexitegelvilla i Vännäs eller en patricievilla i Danderyd.” Jag rekommenderar fortsatt läsning här, länk som ovan.

Många ur det så kallade LO-kollektivet har sedan länge hellre röstat på något av de borgerliga partierna och tack vare dessa politiskt omedvetna väljare fick vi åtta år av Alliansregering. Och ska man säga något gott om den röd-gröna regeringen under dess mandatperiod, så är det att den har verkat i efterdyningarna av Alliansens arbetarfientliga politik som endast gynnat de rikaste i landet. Att vända en sådan skuta är inte lätt i motvind. Och måste ju tilläggas att regeringen har varit alldeles för svag eftersom den inte fick tillräckligt med röster för att kunna driva igenom sin politik. Men hade det gjort så stor skillnad om den hade varit starkare?

Allt fler ur LO-kollektivet går sedan de senaste åren över till SD, vilket ju är etter värre. Det finns bara ett riksdagsparti som faktiskt försöker stå upp för vanligt folk och pensionärer och det är Vänsterpartiet, även om man hade kunnat önska att V hade varit än mer uttalat vänsterbetonat, och mycket starkare. Men det är det enda vi har. Därför vädjar jag till alla som har en normal löneinkomst eller sämre än så, samt alla pensionärer; rösta på V!

Kata Dalström.jpg

 

 

20 tankar om “”Jag ber dig Hjalmar, sök hålla kursen åt venster …”

 1. Pingback: Tänk så praktiskt! – eaqhan

 2. Pingback: Opinionsläget – eaqhan

  • Ja, alltså nu är det ju bara på det viset att de som arbetar för lön har sina egna intressen att bevaka och ta tillvara och de som köper arbetskraften har sina egna intressen. Och dessa olika intressen står i opposition till varandra på samma sätt som en bilköpare vill ha den bästa bilen till det lägsta priset och bilförsäljaren helst vill få den där djäkla skrothögen, som han inte fått sålt på ett helt år, såld till det högsta pris han kan få.

   Höger-vänstertänket kommer alltid att existera så länge det finns något litet kvar av politisk medvetenhet. Tyvärr sinar det hos arbetarklassen allt mer. Borgarklassen är däremot still going strong när det gäller sina egna politiska intressen, mål och medvetenhet. Det är en klass med total politisk medvetenhet. Och från det hållet hörs ibland att klasskampen är död. Det är ju bara de som tjänar på sånt snack och det vet de.

   Men det är ändå kul att du hittat in till mig igen. Må gôtt!

   /Skvitt

   Gilla

   • Vi har haft diskus sionen förut. Jag är egen företagare och säljer enbart mina egna produktionsmedel, inga andra anställda. Jag måste ju vara kröningen på kommunismens altare
    Förlåt mig min blygsamhet hindrar mig från att utveckla det. 😉 .

    Gillad av 1 person

      • Var så god!

       Sen kan jag tillägga att jag på sätt och vis beundrar er som är små egna företagare eftersom det kräver så mycket mer än det gör för den som bara är anställd.

       Alla företag har väl börjat med sådana personer, men till slut vuxit sig enormt stora och mäktiga och kan diktera politiken. De som startade upp dem en gång i tiden är sedan länge borta. Kvar finns bara aktieägare som anställer alla som ska sköta ruljangsen, inklusive den högste VD:n.
       Det är sådana företag som jag menar är hot mot demokratin. Och därför borde mitt idealsamhälle vara bättre.

       Sådana försök har ju misslyckats hittills, men då bör ju det analyseras varför. Och så får man försöka igen. Till slut lyckas det. Och jag är övertygad om att det blir så en dag, men då är jag borta.

       /Skvitt

       Gilla

 3. Tack för artikeln. Men hur kunna hoppas pâ förbättringar nu, när som du väl tidigare konstaterat ”arbetande människor inte längre anser sig vara arbetare”, och sossar och andra inte alls för politik för arbetande mänskor, och V är väl litet och s-vagt. Kanske kan man âtminstone undvika SD:s och högerextremistiskt maktövertag… 😕

  Gillad av 1 person

  • Och då får de gå tillbaka till den ideologi som August Palm omfattades av. Ja, alltså om jag fick önska. Och då hade de lagt sig väldigt mycket längre ut till vänster än där Vänsterpartiet står idag. Att det skulle hända finns det ju ingen som tror, så klart.

   Det intressanta med alla skeenden, från fysik till politik är att förändringar sker språngvis. T. ex. att vatten kan värmas upp och förbli vatten ända tills att det plötsligt blir till en gas. Och på samma sätt har människans samhällen utvecklats. Små förändringar under århundraden och plötsligt faller en härskande klass, störtad av en tidigare kuvad. När det sker kommer det plötsligt och få kan förutse det.

   Vilka klasser har vi nu? Bourgeoisie och proletariat, borgarklass och arbetarklass med andra ord. Och vilken härskar och vilken är kuvad? Det vet väl alla.
   Så vad som kommer att ske är givet. Plötsligt som en blixt från en klar himmel, men ingen vet när.

   /Skvitt

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s