Något om pension


Jag svarade på en kommentar

 

och då skrev jag något som kunde bli ett eget inlägg

”Det är bara V som ärligt menar att pensionerna måste höjas. Övriga partier nöjer sig med att kräva att pensionerna inte ska beskattas mer än lönen. Det räcker inte!

Sist jag åkte taxi kom vi in på det här med pension. Chaffisen skulle pensionera sig till våren. Jag frågade om han hade lagt undan lite pengar att ta av som pensionär. Det hade han inte.
Det var ju lite sent att börja med det så jag gav inget råd till honom. Men jag sa till honom att det blir inte fett.
‘Det får bli som det blir’, sa han.

FattigSverige.jpg

Jag förstår inte att folk inte ser om sitt hus i tid. Så fort lönen kommer in så ska den konsumeras till sista kronan. Och när den är slut ska många täcka upp med sms-lån. Det ser man ju på Lyxfällan hur en del gör. Hur är man då funtad?

Som pensionssystemet ser ut idag så måste man ha ett rejält belopp på banken när man går i pension. Det har politikerna sett till. Annat var det förr när vi hade ATP. Mina föräldrar fick ut 80% av lönen i pension. Jag får inte ens 50%. Tur jag har mitt sparande!

Jag vet inte om du har sett mina inlägg om pension. Där ondgjorde jag mig över PRO som jag var med i under några år. Då fick jag deras medlemstidning. Inte en enda artikel om vanliga pensionärer eller fattigpensionärer hade de.

Pensionspropaganda 2.jpg

De hade en sida om vin. Fattigpensionärer har ju inte ens råd med sina livsviktiga mediciner.

De hade en sida om mode. Självklart vände de sig till kvinnor. Och ändå är det främst kvinnor som är fattiga pensionärer. Det måste vara som ett slag i ansiktet på dessa. Men de läste säkert inte modeartiklarna för de hade inte råd att vara med i PRO och fick så klart inte tidningen.

De hade alltid en artikel om vanligtsvis tre sidor med förslag på resor. Det var resor till Kenya och till Kina eller till mer närbelägna platser som Italien och Frankrike. Men det kostade. En resa på ca 40.000:- till exempel. Dagens fattigpensionärer hade inte råd med det ens när de jobbade. Hur skulle de ha råd nu?

img128

De hade artiklar om hur man sköter sin trädgård och en artikel om en man vars pensionärshobby var vetaranbilar. Och en gång fick Alf Svensson ett helt uppslag att breda ut sig på.

Alltså, sammanfattningsvis, PRO:s medelmstidning vände sig till den rika överklassens pensionärer och sket fullständigt i vanliga pensionärer, vars situation är en helt annan, som till exempel att inte ha råd att ge en julklapp till sina barnbarn. Bor de i en förort, vilket de flesta av dessa gör, så har de inte råd att åka in till stan ens en gång. De kommer bara ned till torget för att köpa mat med röda prislappar märkat med ”kort datum”! Tack politiker för pensionsreformen!”

Kapital o pension.jpg

Ingen pensionärsorganisation lyckades att lyfta pensionsfrågan i valet. Kanske de inte ens ville. De som sitter i dessa organistioners syrelser tillhör ju de mer besuttna och de har inget till övers för sina sämre lottde bröder och systrar. Pensionsfrågan blev därmed en ickefråga i valet, trots att den berör oss alla – inte bara de som nu är pensionärer utan alla som kommer att bli det.

Jag undrar

Har folk ingen framförhållining? Inser de inte att det finns ett liv i framtiden när man har jobbat färdigt och ska njuta sitt otium, som man säger. Att helt enkelt ha en dräglig ålderdom och kunna ha råd att ta vara på och få ut något gott av sina sista arbetsfria år efter ett helt långt yrkesliv.

Nej, icke! I valet tyckte väldigt många att invdrarfrågan var viktigare, vilket gav hörextremisterna i SD en skjuts framåt. Isället borde ju vanigt folk ha fattat sitt eget bästa och lagt sin röst på V, som ju värnar om oss vanliga medborgare.


Mer+pil.jpg av Skvitt om pensioner

M: Pensionärer ska skämmas

Orealistiskt med höjd pensionsålder

Fattig-Sverige stavas pensionär

Vem stjäl premiepensionen?

Partierna och pensionärerna

Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension

LO om pensionerna

Pensionssmällen: 150 000 drabbas

Miljardregn över pensionärerna?

Dagens pensionssystem är ohållbart

Svält förnöjd!

Det är ju söndag

Ännu inget svar

Tala är silver …

Fler äldre, färre äldreboenden

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Pensionspropaganda

Nu djävlar får det vara nog

Vi har råd

Jag gick ur PRO

Pensionssystemet en vinstmaskin

Lägre pension

50.000 kr / mån i pension

”Skvitt, du har ju skrivit om pension”

Pension i bilder

LO larmar om usla pensioner

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Pensionsnytt

Skvitt synar pension, Pensionsmyndigheten, mm

Pension en skållhet överraskning

Fattigpension­ärer ökar kraftigt

Den skandalösa pensionen

S och pensionerna

Pensionärer bjuds på hamburgare + fler korta påsknyheter

Pensionärerna

Sverige: äldre svälter

PRO-ordförande har ordet

Pension – en svältens tillvaro

PRO och storsvindlarna

SvD vs PRO pensionären

PRO erbjuder

PRO-ordförande har ordet

AB skriver, men PRO:s tidning tiger

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Naivism

3 gånger fler fattiga på 8 år

Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

Oj, så mycket bättre!

När Skvitt klantade sig

Inte fan ska man stjäla andras texter

Pensionsmyndigheten och propagandaministeriet

Den största stölden i svensk historia


 

Mer läsning:

Svenska pensioner på väg mot botten i EU

Skräckrapporten: Då har vi näst sämst pensioner i EU

Svenska pensioner sämst i Norden: ”Förfärliga siffror”

* Pensionärerna får skatterabatter i andra länder – Bara i Sverige betalar pensionärer mer skatt än förvärvsarbetare.

Sverige har högst pensionsålder i EU

Inget slut på fattigdom med dagens pensioner

Sveriges pensionärer fattigast i Norden

17 tankar om “Något om pension

 1. Ja, FY FÖR DEN LEDE! Lägger man därtill att postkontor o -service lagts ner, banker inte har vidare kontantservice och inköp nu oftast betalas per telefân &c. m.m. dâ inser man om möjligt ännu mer att samhället knappast har plats för gamla och svaga numera.
  Sorgligt att sâna som Mannheimer inte tycks finnas kvar längre!

  Gillad av 1 person

 2. Läste senare igâr en annan artikel, där de refererade till en debattartikel i DN, där tre statsvetare visar att de ökade ekonomiska klyftorna ligger bakom ökat stöd till SD.
  De nämner dâ speciellt den s.k. ”arbetslinjen” med jobbskatteavdrag och nedmontering av socialförsäkringar och a-kassa, som regeringen Reinfeldt införde 2006. Finanskrisen som sen kom ökade arbetslösheten och dâ extra mycket hos de med osäkra anställningar i lâglöneyrken.
  Sedan fortsätter forskarna sina reflektioner över hur missgynnade grupper i samhället dras till SD och deras misstro mot politiker, annan samhällselit och massmedia men samtidigt inte uppmärksammar att SD dras mot och verkligen söker samarbete med M och andra högerkrafter, vilka säkerligen inte kommer att bidra positivt till dessa missgynnade gruppers tillvaro.

  Här och nu har jag inte tid nog till att ta upp alla övriga aspekter i artikeln men den ger referenser till tre rapporter, där tyvärr tvâ är pâ vârt nya internationella fadersmâl engelska, se nedan, i den mân det nu kan vara relevant….. :

  Economic Distress and Support for Far-Right Parties – Evidence from Sweden, Sirius H. Dehdari, Uppsala Universitet;
  Economic Losers and Political Winners: Sweden”s Radical Right Ernesto Dal Bo, Frederico Finan, Olle Folke, Torsten Persson, and Johanna Rickne, August 2018;
  Sverigedemokraternas väljare. Vilka är de, var kommer de ifrân och vart är de pâ väg? Kirsti Jylhä, Jens Rydgren, Pontus Strimling, Institutet för Framtidsstudier Forskningsrapport 2018/2 Stocholm 2018

  Ha en fin dag, trots allt!

  Gilla

  • Det där stämmer precis med min uppfattning om SD-väljare. Och att de reagerar som de gör beror på all avsaknad av kunskap om ideologierna bakom våra partier.

   Vad ska man göra åt okunskap när den bygger på ovilja att söka kunskap? Tror du nån av dessa någonsin skulle läsa något som kan lyfta deras kunskapsnivå? Jag är övertygad om att ingen skulle. Det är bara att se på vissa jag känner. De läser ingenting utom sporten. Och de hatar att prata politik,
   men ”SD är bra”!

   /Skvitt

   Gilla

   • Ja jösses, det är dâ verkligen mycket med det ”jordiska” och efter en riktigt jobbig arbetsdag tycks man nu inte klara av mer än slagord eller ”snabba skärmnyheter” via telefoni och internet, där man kvickt kan tycka till med att klicka pâ ”Gillar” eller ej. Det är ju vad mânga ägare till media och väl ett antal politiker vill ocksâ, för vi – men inte alla – har väl delvis drivits ât det hâllet av Big Brother & andra ledare och kommersiella intressen, eller…?.
    Har i veckan sett ett par mycket intressanta dokumentärer-debattprogram om hur stenrika personer stött Trump och hur de och flera andra nu fortsätter sina ”trollkampanjer” i skuggan av internet o.dyl., för att smart styra folk att tro pâ deras ekonomisk-politiska slogans och dolda strävan efter total makt över folk.
    Steve Bannon har inte för inte etablerat en organisation i Europa ”The Movement”, som ska stödja och befordra ekonomisk nationalism och global höger-populism, vilket i och för sig är helt motsägande, men detta är väl inte den enda paradoxen i deras manipulativa PR-kampanjer… https://en.wikipedia.org/wiki/The_Movement_(populist_group)
    Forts. en annan dag, kanske….
    Ha det bra, trots allt !

    Gillad av 1 person

    • Jo jag känner till Steve Bannons kampanj. För Sveriges del är det SD han vill få in under sitt paraply och SD känner sig säkert hedrade. När man betänker att majoriteten av M:s och KD:s medlaämmar och sympatisörer tycker man ska samarbeta med SD så faller ju allt på plats. Samma grundläggande ideologi i botten, allt för kapitalet på bekostnad av det vanliga lönearbetande folket.
     De kan sin klassideologi och när stora delar av arbetarklassen inte kan sin, då går de i fällan när högern inte avslöjar sitt egentliga politiska mål.
     ”Vad ska man göra åt okunskap när den bygger på ovilja att söka kunskap?” frågade jag och frågar igen.

     Tack för din kommentar och ha det bra!
     /Skvitt

     Gilla

     • Ja, vad göra ât allt, nu när sâ mânga varken har tid, energi, lust elelr andra resurser till söka kunskap….? Inget att undra pâ att PRO blivit sâ ”hygge-” och tidsfördrivs-tillvänt som det är….
      Att de som nu arbetar med att utöka sin makt över samhället o oss inte avslöjar sitt egentliga mâl är ju klart som korvspad och kan ses mellan ”raderna” om man bara skaffar sig ett par riktiga ”läsglasögon” och inte lâter sig förblindas av massmedia, reklam edyl…
      Till slut, tack igen för ditt blogginlägg+kommmentarer..
      Ha det! 🙂

      Gillad av 1 person

      • PRO har nog alltid varit som det är idag. Det viktiga för dess styrelsemedlemmar är deras feta arvoden och sen låtsas de som de gör nåt för medlemmarna, men i själva verket ser de bara till att den pensionärsfientliga politiken ligger fast. Det ser jag med mina läsglasögon.

       De som inte vill se kommer aldrig att se och de som inte vill veta kommer aldrig att veta.

       Må gott!
       /Skvitt

       Gilla

       • OK. Vissa formas tidigt och intensivt till sânt där beteende och verkar numera ta sig och fâ mer och mer makt och inflytande. Vi andra stâr emot liknande tendenser med alla medel vi har. Undrar just varifrân pengarna till styrelsens arvoden kommer – via subventioner/skattemedel eller höga medlemsavgifter…?
        Ha ett fint veckoslut! Motströms kärring

        Gillad av 1 person

        • Föreningar får ju bidrag från både stat och kommun. Sen är det ju medelmsavgifter också, så klart och där kan jag säga att det var inget högt belopp. Men jag är säker på att de sämst ställda pensionärerna ändå prioriterade bort den utgiften om de ens var intresserade av föreningsverksamhet och att läsa tidningen.

         Det var lärorikt att vara med och få insyn i vad de gjorde. Och att läsa tidningen. Den liknade mest en vanlig damtidning. Ja, du vet.

         /Skvitt

         Gilla

         • Nääh, damtidningar vet jag inte mycket om, och ”dam” tar jag mig knappast heller för. Förr sade man ju att ”Ladies/Damer, det är för Rockefeller och hans ge-likar (ta-likar…) och inte för oss vanliga tjejer”…
          Intressant se att du ”fâtt” vara med och fâ insyn i vad PRO gör.
          Pâ deras hemsida, ser jag nu att de pâ startsidan deklarerar ”Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare”…
          Pâ en annan sida ser man att ordföranden bara de första âren 1942-51 var en arbetare-byggnadssnickare (i som den dâ hette Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation) och sedan har det mest blivit ”representanter” av olika slag…
          Och jag fortsätter att undra var de befann sig, när Gbgs kommun minskade hemservicen under acceptabel nivâ och började leverera s.k. dagliga mâltider bara en enda gâng i veckan, sâ att hemmaboende och ofta ensamma pensionärer fick sätta in 7 portioner i frysen och sedan komma ihâg att frysa upp och värma dem i mikrougn…
          Dessförinnan hade de lagt ner tillgâng till skolmâltider i en bambamatsal pâ Wieselgrensgatan för ännu mobila pensionärer eller andra service-beroende personer, som sâ kunde fâ âtminstone ett ordentligt mâl mat per dag OCH sällskap till bords, som ju ocksâ är viktigt!
          Ja, nog finns det enormt mycket att säga om pensionärers situation, för senaste tiden har det väl knappast blivit bättre, mänskligare, eller…? 😦
          Men nu ändâ slut och tack för idag.

          Gillad av 1 person

          • Jo, det har länge gått utför. Och PRO har bara tittat på.

           Den färdigmat som pensionärerna numera får hem, den du nämner, har Mannerström dömt ut totalt. Den blev totalt underkänd, inte minst för att den inte smakade något. Men även konsistensen fick underkänt, liksom utseendet. Man äter ju även med ögonen, som man brukar säga.

           Mannerström kunde visa att det för samma pengar gick att laga riktigt god mat med alla kvalitéer. Det är bara det att de som lagar den här färdigmaten aldrig har gått en kockutbildning. Det enda de tar hänsyn till är näringsvärdet, men det försvinner så att säga på vägen i hanteringen, vilket Mannerström konstaterade. Vad jag vet teg PRO även om detta.

           Förr hade hemtjänsten tid att sitta ned en stund och prata och fika. Nu hinner de knappt med besöken. Tiden för att transportera sig mellan de olika pensionärerna räcker inte till. Inget ont om personalen, den far runt som skållade råttor och gör så gott de kan. Men det får ju inte ta tid! Och det betalar pensionärerna för! Under tiden tiger PRO och det enda de har att berätta är hur förträffliga de själva är. Fy fan!

           /Skvitt

           Gilla

 3. Numer pensionär … fattigpensionär. Önskar jag hade kunnat ”se om mitt hus” – men det kunde jag tyvärr inte. Har alltid haft låginkomstyrken och tyvärr var jag ju så korkad att jag tog hand om mina barn och var hemma hos dem tills de började skolan. Sjukdom, arbetslöshet och sjukdom igen … några pengar att spara fanns det aldrig och det får jag lida för nu.

  Gillad av 1 person

   • Mycket interessant men hu sâ sorgligt allt du skriver (och Anki) och har skrivit tidigare om pensioner och pensionärers möjligheter att leva OK. Det fâr en massa upprörande minnen att komma tillbaka om hur ens föräldrar behandlats i och av hem- o sjukvârd och vi anhöriga med dem och hur socialt-o-politiskt ansvariga smugit undan sitt ansvar. Och fortsatt rationalisering & privatisering har ju knappast gjort det bättre sen dess.
    Det sägs ju att pensionsâldern först lades vid 67-ârsâldern, för att folk pâ den tiden egentligen inte överlevde länge därefter. Och nu kläms vi till pâ mânga olika sätt, för att inte kosta för mycket ”för samhället” under de âr vi lever vidare, trots allt.
    Efter att lângt arbetsliv har jag f.n. själv tillräckligt med pension för att leva nâgorlunda OK men är dessvärre ändâ rädd för utvecklingen med snabbt ökande kostnader framöver för bâde bostad och annat och lägre+sämre service, om alls nâgon, inom de flesta omrâden, för att nu inte glömma bankernas och finansinstitutens framtida utveckling och tidigare ârs kriser-o-krascher… Men skam den som ger sig!

    Gillad av 1 person

     • Jo, men jag glömde säga en sak och det är att inte heller jag förstâr hur gemene man kan rösta pâ extremt nationalistiska partier som via skrämselpropaganda mot allt vad invandrare heter manipulerar och leder bort folk frân andra mer aktuella och vitala makt- och samhällsfrâgor och sâ möjliggör ytterligare högervridnnig i landet och därmed mer sorglig politik för vanligt folk.
      Läste för ett tag sedan en artikel om hur fattigt folk i Louisiana ev. tänker och motiverar sitt röstande som egentligen tycks gâ emot deras egna intressen men ska inte lägga in artikeln i sin helhet här och nu. Den visade i princip pâ en attityd som sade ”vi har kämpat sâ enormt för att inte gâ under att vi f.n. inte alls vill ge nâgra förmâner eller bidrag som helst till andra som har det svârt nu. De kan gott göra som vi…”
      Och nu go’kväll, trots allt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s