Kristerssons politiska avtryck i Strängnäs


Det blev en katastrof

 

och skulle han bli statsminister blir det väl för Sverige som för Strängnäs

Talmannen gav Ulf Kristersson  uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en regering. Hur han var som ledare i hemkommunen Strängnäs, där han styrde mellan 2003 och 2006 försökte SvD ta reda på.

Han blev senare socialförsäkringsminsister, vilket jag tog upp i ett tidigare inlägg. Det blev ju en katastrof för de sämst ställda, vilket de fortfarande får lida för.

Kristerssons tänk.jpg

Låt mig saxa några rader ur SvD:

”När Ulf Kristersson tillträdde som finanskommunalråd i Strängnäs efter valet 2002 hade han ett stort mål: att strama upp kommunens ekonomi. Ett år senare hade kommunens överskott vänts till skenande underskott.

– Det är rent alarmerande och borde egentligen leda till att vi avgick allihop, konstaterade han själv i Eskilstuna-Kuriren i oktober 2003.

 I praktiken innebar det stora nedskärningar inom skolan och den sociala verksamheten. Tillsammans med indragna bidrag till pensionärsorganisationer och höjda avgifter till färdtjänst.

I det åtgärdspaket som Kristersson lanserade ingick även utförsäljning av kommunens fastigheter – bland dem skolor, förskolor och ålderdomshem – till det kommunala bostadsbolaget Strängnäs Bostads AB, som i sin tur skulle hyra tillbaka lokalerna i en koncernintern affär. Tanken var att minska kostnaderna. I stället drog kommunen på sig ökade skulder. 

Allt skulle säljas ut och privatiseras.

Trots sammanlagda besparingar på omkring 30 miljoner kronor gick Strängnäs dryga 18 miljoner kronor back under Kristersson första budgetår som finanskommunalråd.

SvD har flera gånger under året sökt Ulf Kristersson för en intervju om hans tid som kommunalråd i Strängnäs, samt även skickat frågor till Moderatledaren inför publiceringen, men utan framgång.”

Jag är förvisso ingen fan av S och Löfven, men hellre han som statsminister än Kristersson. Vi har ju sett hur Alliansen under 8 år i det närmaste var en katastrof för Sverige och i synnerhet för Sverige som ett jämställt land, vilket vi lider av nu och för lång tid fram över. Om det ens någonsin går att rätta till eftersom folk röstar som de gör.

9 tankar om “Kristerssons politiska avtryck i Strängnäs

 1. Just det, sorgligt tragiskt! Lât oss ändâ ha en gnutta men ej helt naivt hopp om möjligheter till förändring nân gâng, även om det verkar mycket problematiskt f.n…

  Gillad av 1 person

  • Så länge det finns liv så finns det hopp, brukar man säga. Men trenden är tydlig. I decennie efter decennie har arbetarklassen politisk-ideologiska kunskap och medvetenhet bara avtagit. Inget tyder på att den trenden ska brytas.

   Å andra sidan, och det kan låta optimistiskt, all utveckling sker språngvis. Som till exempel när vatten plötsligt övergår i gas (ånga). På samma sätt tar nya klasser över från gamla. Som när borgarklassen steg upp på tronen och störtade adeln och när proletariatat störtade tsarväldet.

   Idag har vi egentligen bara två klasser, borgarklassen och arbetarklassen. Deras klassintressen står oförenligt emot varandra. Och då inget är för evigt måste borgklassens makt en dag störtas av arbetarklassen på samma sätt som tidigare härskande klasser har störtats, då ingen annan klass finns att störta den, och det kommer att ske som en blixt från klar himmel eftersom all utveckling sker språngvis.

   Det är ingen spådom, det är vetenskap. Men det är en vetenskap som borgarklassen gör allt för att ingen ska känna till. Det är en del i deras klasskamp, vilken de hittills har lyckats bra med. Men de skjuter bara upp det oundvikliga. Frågan är bara hur länge det dröjer. Förmodligen hinner jag ta ned skylten och ställa tofflorna innan dess, så jag kan inte säga ”Vad var det jag sa?”.

   /Skvitt

   Gilla

   • Joo, visst visar tendenser nu pâ trend att socialt och politiskt engagement minskat och fortsätter att minska och man kan undra över hur nästa sprâng/utvecklingssteg ska ta oss framât mot bättre tider…?
    Sâvitt jag kan se, är det färre och färre som numera tycker sig höra hemma i typisk arbetarklass och mânga anser sig väl snarare höra till medelklass pâ olika nivâer, där mânga borgare nog ocksâ kan räknas in numera.
    Sâ hur fâ igâng samarbete och riktigt samhällsengagemang hos och med ”under- och medelklass” emot en högborgerlig överklass nu, när fâ verkar ha tid eller vara disponibla för annat än masskonsumtion, fritidssysselsättningar, att vara ”inlinkade” via telefoner o datorer &c. m.m. och att kunna hâlla sig kvar i de jobb som ännu finns, innan maskiner och robotar tar över det mesta och som det sägs ”frigör” folk, dvs. snarare friställer dem ??
    Inget varar evigt, men hur ta ett positivt sprâng in i framtiden tillsammans nu…?

    Gilla

    • Ja hur, det är frågan. Jag vet inte. Kanske blir det massarbetslöshet som utlöser det.

     Det politiskt-ideologiska förafallet bland arbetarklassen tar sig bland annat just det uttryck du beskriver, att arbetarklassen till stora delar inte betraktar sig som arbetare. Förmodligen känner de inte till någon definition på vad en arbetare är. Står man inte i en overall med spade i ett dike så är man inte arbetare tycks vara en etablerad villfarelse.

     Arbetarklassen får sin inkomst genom att sälja sin arbetstid på arbetsmarknaden och borgarklassen köper denna arbetstid. Det är i korthet så man kan beskriva klasskillnaderna. Men borgarklassen föredrar att blanda bort korten genom att tala om under-, medel- och överklass, vilket definieras utifrån inkomstlägen. Och med den definitionen kan så klart ganska många ur arbetarklassen se sig som medeklass. Och har de inte nått dit så låter de sig i alla fall inspireras av den så kallade medelklassen och dess ideal.

     Du pekar på en viktig faktor och jag har rdena berört den inledningsvis. Det är maskiner och robotar som tar över allt mer. Det har vi bara sett början på. Men vad händer när nästan alla jobb utflörs av maskiner och robotar och nästan ingen längre arbetar. Hur ska de få pengar och hur ska borgarklassen kunna sälja det som produceras i deras fabriker? Hur ska de kunna inhösta sina vinster? De rationaliserar bort hela sin existens med den utveckling som pågår. Det brukar kallas det absurda beviset eftersom tanken kunde tyckas absurd när den en gång för länge sedan lanserades. Idag känns det som att denna utveckling står för dörren i en snar framtid.

     /Skvitt

     Gilla

     • Ja, kanske kommer massarbetslöshet att driva fram nya lösningar. Redan nu märks ju förändringar i folks medvetande men de tycks ju snarare visa pâ populist-nationalistiska maktinspirerade tendenser och sökande efter syndabockar pâ fel ställen. Sorgligt nog kommer väl inte det att ändra de nya formerna av domination med redan inkörda, fiffigt kraftfulla och kränkande mekanismer för totalt beroendegörande o underordnande av de flesta människor och anställda, snarare tvärtom.
      Och inte är väl heller framtida total robotisering av flera arbetsomrâden nâgot nytt pâhitt. Enormt ökad mekanisering, tidsmätning och rationalisering av arbetsmoment har ju pâgâtt länge och knäckt mânga, sâ kanske är det inte vidare underligt att folk nu tycks ha gett upp
      och inte orkar stâ emot längre…
      Men kanske kan man ändâ och trots allt ha ett visst hopp om förändringar, som kanske inte riktigt visar sig i enkelt val-deltagande enligt gamla etablerade regler o.dyl. utan snarare i flera olika slags alternativa samarbetsformer människor emellan, hur utopiskt det än kan verka f.n.
      Att lâta sig styras och ”slängas rakt in i väggen”, är ju liksom inte vidare ”hoppingivande” eller energibringande, eller vad man nu ska säga, sâ fortsatta rejält verklighetsförankrade diskussioner, reflektioner, ställningstaganden och initiativ är väl absolut nödvändiga, eller..?
      Själv ser jag gärna att man ocksâ direkt ändrar pâ förstâelsen av uttrycken ”arbetsgivare” och ”arbetstagare”, genom att visa pâ att det är arbetarna som ger sitt arbete och företagsägarna som tar det till sig och sedan dirigerar allt enbart genom sitt finansierande och full kontroll av de olika verksamheterna.
      God fortsättning, trots allt !

      Gilla

  • Och att hur usla individer som helst tydligen kan avlas av människor. Han är ett levande bevis på att fri aborträtt måste råda. Synd bara att hans mor inte utnyttjad den rätten. 😉

   /Skvitt

   Gilla

   • Tyvärr är väl inte han själv enda eller hela problemet…
    Det är ju mer folk som av nât skäl gâr tror det han och hans ge-(ta-)likar säger, inte inser vad dessa personer verkligen stâr för OCH sedan röstar pâ honom/dem, utan att ens reflektera över hur det sedan kommer att drabba dem och andra medborgare…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s