Ungdomens politiska omedvetenhet


Det är tragiskt

 

men tyvärr alldeles sant

Det visar ju resultatet i EU-valet. Moderaterna blev det största partiet hos förstagångsväljarna. Fast frågan är ju hur det ska tolkas.

Jag tror att många unga med rösträtt och låg utbildning, samt invandrarbakgrund avstod från att rösta. Det har också visat sig att många inte ens visste att det var val och bland invandrare är det dessutom många som inte vet hur man röstar!

Skvitt funderar.jpg

Det kan påpekas att i invandrartäta Bergsjön i Göteborg röstade endast 24% i riksdagsvalet, totalt sett. Och benägenheten att rösta i EU-valet är lägre. Så frågan är hur många som tog sig till valurnorna.

Om vi skulle spekulera kring hur många av invandrarna som röstade så hamnar vi nog nära hälften av dessa 24% eller ännu lägre. Och ser vi till kvinnorna i områden som Bergsjön var det troligtvis bara högst hälften av hälften som röstade. Inom islam lär de ju enligt männen knappast begripa sig på mer än att föda barn, sköta hushållet och passa upp på männen.

Det nya Sverige.jpg

(Bilden publicerades här)

Men de här människorna vet ju sällan något om klassamhälle och klasskamp. De går till sin moské och ber och önskar att allt blir bättre ”om gud vill”. Och då förstår man ju ungdomen är obenägen att rösta om de ens vet att det är val och hur det går till att rösta. De enda som tjänar på det är ju patriarkatet och maktens män. Det är tragiskt. Men samtidigt positivt eftersom så många inte förstår vilka de ska rösta på och som gagnar deras klassintressen.

Mualimer och svin.jpg

(Här publicerade jag bilden)

Det här så kallade särskilt utsatta bostadsområdet, Bergsjön, är ju inget undantag. Göteborg har flera, Stockholm likaså, Malmö också och en massa andra städer. Människorna med islamsk tro är många! Och de förlitar sig på att Allah ska lösa alla problem genom deras böner. Det är ju knappast att ta politisk kamp för sina rättigheter.M och ungdomen.jpg

Mot den bakgrunden kan vi förmoda att unga i den besuttna och klassmedvetna överklassens svenska familjer utgjorde en överrepresenterad del av den unga valmanskåren. Och det är de som tjänar på en politik som tar från de i normala och låga inkomstlägen för att fördela det till de som redan har ett överflöd.

Jag gick förbi valstugorna i Göteborg på Kungsportsplatsen i slutet på förra veckan. När jag passerade Moderaterna så sa jag ”Ge till de rika och ta från de fattiga!” ”Så funkar det inte!”, sa de. ”Jo!”, sa jag och de blev svaret skyldiga.

Sen sa jag till Kristdemokraterna att om de var kristna så hade de haft en helt annan politik. De svarade inte, men såg ut som fågelholkar.

Skvitt funderar.jpg

Men det finns en annan aspekt

Förr sysslade arbetarrörelsen med folkbildning på ett politiskt plan. Men då pratar vi 50-tal och där före. Vanliga arbetare gick på kurs och lärde sig om sina klassintressen och vilka klassmotsättningar som råder i klassamhället.

Kata Dalström 2.jpg

(Här publicerades bilden)

Men den tiden är förbi. Redan på 60-talet tynade arbetarrörelsens folkbildning av. Arbetarklassens barn växte upp i ett samhälle där allt blev bättre. Deras barn i sin tur lärde sig inget om klassmotsättningar. Istället överöstes de av kapitalets massiva propaganda och reklam som formade deras livsstil.

Svensk TV ville, när den var ny, öka folks kunskap, folkbildande. Men numera är den ambitionen som bortblåst.

Svt program.jpg

(Bilden publicerades här)

Köp dig till lycka och räcker inte pengarna så ta lån! För lånemöjligheterna exploderade plötsligt i början av detta sekel. Lånehajarna fick fritt spelrum. Nu finns det låneockrare som tar över 3000% per år för ett lån. Men när jag köpte min bostadsrätt 1979 var det ingen självklarhet att få låna pengar i banken ens till en bostad! Tiderna förändras och kapitalismens makt ökar för varje dag och många skuldsätter sig över öronen.

Skvitt funderar.jpg

Kapitalismen firar numera julafton varje dag. Och arbetarungdomen röstar som borgarklassens ungdomar, höger! Hjärntvättade som de är av ett genomkorrupt och skoningslöst brutalt kapitalistiskt samhälle. De förstår inte sitt eget bästa! Den politiska medvetenheten är som bortblåst. Det är tragiskt och skrämmande!

 

 

 

6 tankar om “Ungdomens politiska omedvetenhet

 1. Exakt, det var en statskupp i Ukraina och när är det OK
  jo när det är högern som är kuppmakare mot regimer som
  inte gillas av imperialistmakten USA,NATO och EU.
  I Venezuela gjordes ett försök att störta Chavez
  2002 som hyllades av EU och svensk press
  och nu intar ju EU en märklig, ur folkrättslig aspekt,
  hyllning av oppositionen mot vald president.

  EU-parlamentet är ett låtsas-parlament utan makt.
  Folk ställer upp i val, t.ex om EURON 2003,
  Då man att det är på riktigt. och då är givetvis deltagandet högt.
  I USA röstar ca: 50%,därför att det finns inget alternativ
  till dom 2 som dominerar.
  I boken ”Drottningen av kaos: Hillary Clinton” av Diane
  Johnson beskrev hon att 2 universitet i USA kollade
  hur många av besluten som gynnade företagen, 98%
  och resten gynnade majoriteten. Så var det i den
  låtsas-demokratin.

  Gilla

  • Tack för kommentaren, men tyvärr hamnade den lite fel. Det kan försvåra för mina läsare att sätta in den i sitt sammanhang. Den följer alltså på mitt svar som inleds såhär:
   ”Givetvis är jag emot EU och i folkomröstningen…”

   Jag är helt enig med dig i det du framför i kommentaren. Och jag kan tillägga att det enda landet jag vet i denna värld som kan kallas demokratiskt är Kuba. Det kan förvåna folk som tror att demokrati är detsamma som flerpartisystem. Men det är ju minoriteten borgarklass som med sin ihärdiga propaganda har fått de flesta att tro så. Det är med flerpartisystem de upprätthåller sin diktatur över folkflertalet.

   I Kuba är det folket som genom en mängd olika val påverkar och styr partiets politik. Och då den stora majoriteten bland folket, där som här, tillhör arbetarklassen så blir det arbetarklassen som styr, till stort förtret för omvärldens borgarklass och kapitalister, vilka för ut sin propaganda om diktatur genom de media de äger.

   Har borgarklassen inte arbetarklassen att försörja sig på så går den under som klass. Därför är det livsavgörande för borgarklassen att ha sina media för att tuta i vanligt folk sin ideologi, sin så kallade ”sanning” och sin definition på demokrati, samt att till och med omdefiniera klassbegreppet. Sålunda gäller i den borgerliga klassbeskrivningen följande klassindelning: socialgrupp 1, socialgrupp 2 och socialgrupp 3. Ofta används klassindelningen ”överklass”, ”medelklass” och ”underklass”.

   Varken den ena eller den andra av borgarlassens klassindelning säger något om vilka klassintressen de olika klasserna har, trots att det är mellan dem spänningarna i samhället beror på. Och just det är ju meningen. Om arbetarklassen förstod det så vore det helt förödande för borgarklassen och kapitalismen!

   /Skvitt

   Gilla

 2. Den fråga den högt utbildade och klassmedvetna medborgaren bör ställa är hur
  sin EU-parlamentariker har agerat sedan förra valet för att motverka den nyliberala
  politik som är inskriven i Maastrichtfördraget.
  Inte nog med att hela uppbyggnaden av EU är odemokratisk med ett ”parlament” som inte får välja ”regering” eller stifta lagar.
  EU:s agerande i konflikter runt om i världen visar tydligt att man inte respekterar demokratiskt
  valda ledare i Ukraina, Venezuela m.fl

  Gillad av 1 person

  • Givetvis är jag emot EU och i folkomröstningen 13 november 1994 röstade jag ”Nej”, vilket 46,8% gjorde. (Valdeltagandet var 83,3% och ”Ja” fick 52,3%. Blankröster: 0,9%).

   EU är, precis som du säger, inte demokratiskt uppbyggt. Möjligen har det förhindrat nya europeiska krig. Det är ju det som oftast framhålles som argument för EU-samarbetet.

   Sen är det ju det här med demokrati, folkvälde. Hur kan kapitalistiska samhällen över huvud taget kallas demokratiska när en pytteliten minoritet har all makt? Alltså borgarklassen, kapitalisterna, som du vet.

   Vad gäller Ukraina måste du avse förra regeringen, som avsattes genom en kupp dirigerad från USA.

   /Skvitt

   Gilla

 3. Som du redan vet röstade jag inte i valet till
  Europaparlamentet
  Det är ländernas ministrar och kommissionen
  som har makten
  Det fanns inte något parti som ville riva upp
  Maastrichtfördraget som tvingar alla medlemsstater
  att föra en nyliberal politik, som är en katastrof
  för arbetarklassen i medlemsländerna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s