Klassklyftor


Knappast något nytt

 

men de har vuxit enormt under en kort tid

LO skriver: ”I rapporten Makteliten analyseras inkomstutvecklingen för tre undergrupper inom makteliten – den ekonomiska, den demokratiska och den byråkratiska eliten. Skillnaderna i genomsnittlig inkomst mellan de tre grupperna är stora. Av de tre grupperna är det framför allt den ekonomiska eliten, vilken omfattar 50 verkställande direktörer på svenska storföretag, som har ökat sina inkomster i förhållande till industriarbetarlönen under de senaste årtiondena.” Läs mer i ”Makteliten – i en egen bubbla”.

Maktens löner

Drygt 60 arbetarlöner är något som stöter. Frågan är vad som motiverar det. Ibland sägs det att de har så stort ansvar. ”I sitt grundutförande kan Airbus A380 som standard ta antingen 853 passagerare” enligt Wikipedia. Det betyder att besättningen i cockpit har ansvar för 853 människors liv, vilket borde avspeglas i deras lönekuvert. Frågan är hur många liv de höga cheferna ansvarar för som kan motivera deras höga löner.

Oftast är det inte så många, men visst finns det undanta. Men något ansvar vill de inte ta. Lönen inhöstar de däremot med glädja.

”Bhopalkatastrofen var ett gasutsläpp som inträffade 1984.  Minst 520 000 människor utsattes för gaserna. Den officiella omedelbara dödssiffran är 2 559. En mer realistisk bedömning är att 8 000 dog under de första veckorna efter katastrofen. Uppskattningsvis 100 000 fick olika grader av permanenta skador, bland annat lung- och ögonskador. År 2006 fastslog regeringen antalet exponerade till 555 125. Orsakerna till utsläppet var främst en undermålig design av fabriken, bristande underhåll …” / Wikipedia.

Mer läsning :”Det mest upprörande i dag är inte olyckan i sig, utan att folket där, än i dag, blir förgiftade. Man har inte ens försökt att sanera området. … Grundvattnet är förorenat och här bor de allra fattigaste och det är ingen som bryr sig om dem”.

” … en halv miljon människor har nu utvecklat cancer, nervskador och andra plågor som bär spår från Union Carbides giftutsläpp.

Andelen missfall i Bhopal är sju gånger det normala och studier har antytt att barn som föds i framtiden av föräldrar som exponerades för gasmolnet den gången kommer att ha försämrad utvecklingsförmåga.

Människorna i Bhopal lever fortfarande mitt i den mardröm som började för ett kvarts sekel sedan.” / Sveriges radio.

”Lindriga böter och korta fängelsestraff blev straffet för vad som betecknats som världens hittills värsta industriolycka.” / Svt nyheter

Bhupal

Inga amerikanska chefer har ställts inför rätta. / Expressen

Frågan är hur många liv de höga cheferna ansvarar för som kan motivera deras höga löner. Och om de tar sitt ansvar när det väl gäller. I Bhopal krävdes många liv men de högst ansvariga gick fria. Lokala chefer fick två års fängelse. Och så brukar det vara. Så frågan kvarstår; varför ska de högsta cheferna ha orimligt höga löner? Vad motiverar att de ska tjäna mer än 60 arbetare gör tillsammans?

2 tankar om “Klassklyftor

Lämna en kommentar