Greven och jag


Vi är ofta överens politiskt

 

Kan det vara märkligt?

Min vän till höger på den politiska skalan är militär till yrket. Till börden är han adlig, nämligen greve. Hans klasstillhörighet innebär att det är helt logiskt att föredra en högerpolitik. Det respekterar jag.

Jag tillhör arbetarklassen. Det är jag stolt över. Det har jag väl all rätt till, eller hur?! Det är ju ändå arbetarklassen som ser till att något blir gjort. Är det någon som inte har fattat det så begrunda hur man behandlar strejker. Särskilt sådana som kallas vilda: ”Tillbaka till jobben, för fan!”  Varför då? Jo, annars snurrar inte de ekonomiska hjulen! Kapitalisterna tjänar inga pengar!

Men greven och jag är ofta överens i sakfrågor. Som nu till exempel när ligister i Göteborg gav sig på polisen i samband med demonstrationer till stöd för de svartas kamp mot diskriminering och polisvåld, initierat av polisens mord på George Floyd i Minneapolis i USA.

Black-matter- demonstratin - Göteborg

Alla normalt funtade människor begriper att i det här sammanhanget fanns det inget som helst skäl att ge sig på den svenska polisen. Den var inte emot demonstrationen som sådan, men den ville att alla skulle respektera reglerna för att hindra covid 19-smittan att spridas. Därför försökte polisen skingra demonstranterna, trots att de officiellt ställde sig bakom själva budskapet att bekämpa rasismen. Fast här kan ju inskjutas och påpekas att rasismen är särskilt utbredd inom poliskåren även i Sverige. Det är ju knappast något nytt!

Greven och jag var rörande överens om att huliganerna var helt fel ute när vi pratade om detta. Vi var även överens om att dessa huliganer sannolikt var samma huliganer som bråkar vid fotbollsmatcher, men även att de kunde var anarkister. De tar ju alla chanser att bråka med etablissemanget och polisen i synnerhet. På ett sätt har de ju rätt, men de klarar inte av att ro kampen i land.

Greven och jag är även överens om att anarkister är borgarklassens ideologiska vänsterextrema falang som saknar anknytning till arbetarklassen, men som tar dess parti. Så långt är det gott och väl. Men utan förankring i arbetarklassen och med en inställning att vara intellektuellare, mer begåvade och mer intelligenta än vanliga arbetare, kan de aldrig förstå arbetarklassen. Än mindre de villkor den lever under. Skilda världar kan icke mötas, lika lite som att föraktet präglar de som de vill stå upp för. Och då beter sig anarkister som just de individualister de är, till skillnad från arbetarklassens kollektivistiska och politiska medvetenhetens gemenskap med kommunismen som den ideologiska stjärnan på himlen. Fast i vårt tidevarv är det få arbetare som när den ideologiska medvetenheten, tyvärr.

De sista nio åren som jag jobbade innan jag gick i pension hade jag en arbetskamrat som var uppvuxen i en rik akademisk familj i El Salvador. Han är anarkist. För arbetarklassen har han inget till övers för. Det enda som räknas för honom är akademiker. Han påstår att arbetarklassen aldrig har åstadkommit något. Det är bara akademiker som fört samhället framåt, enligt honom! Är det någon han gillar så är han snar att påpeka att den är akademiker. Omvänt är han snar att säga att det bara är en obildad arbetare!

Jag och min vän greven är rörande överens om att det finns människor med hög utbildning utan att vara särskilt begåvade eller intelligenta och samtidigt finns det människor utan högre utbildning, men som har läst en djäkla massa och som är både begåvade och intelligenta. Vi har båda träffat på dessa människor; högutbildade nollor på höga hästar och lågutbildade med gedigen kunskap och imponerande intelligens. Men aldrig har jag stött på en anarkist som förstår det!

Just en sådan outbildad människa var en pensionerad diversejobbare i min ungdom. Han hade bara sex års folkskola i ryggen. Han kom ofta upp till vår lokal där vi hade våra politiska möten. Och vi spetsade våra öron och lyssnade till hans visdomsord. Ändå var vi redan pålästa. Men han som inte hade mycket till skolkunskaper var en mentor för oss.

Han såg ut som en luffare, klädd i slitna kläder och med sin livskamrat – schäferhunden. Ett original  staden. Jag undrar vilket betyg han hade fått av min anarkistiske jobbkamrat från El Salvador!

Greven och jag har båda läst Karl Marx ”Das kapital”. Han medger att Karl Marx ger en korrekt beskrivning av kapitalismens väsen. Och att det gäller än i dag. Men han ser inte hur det skulle kunna ändras. Kommunismen ser han inte som en utväg. Det kan jag förstå. Han ser bara det som skedde i Sovjetunionen. Och det var ju varken bra eller kommunistiskt. Men han anser att kommunismen aldrig kan fungera. Och där går våra åsikter isär.


Mer+pil.jpg rekommenderad läsning

 

Människans rikedomar

NÄR KARL MARX SKREV KAPITALET

Marxistiska manifestet

 

 

5 tankar om “Greven och jag

 1. Anarkisten kan ha rätt i att i ett samhälle där media, rättsstat och demokrati inte fungerar tillfredsställande så kan en revolution behövas, men att angripa oskyldiga polismän är förmodligen helt kontraproduktivt, särskilt om polisen i allmänhet har högt anseende och människor tror att vi har en fungerande rättsstat och att vi har demokrati.

  Sådana aktiviteter, som saknar majoritetens stöd, skadar enbart vänstern, tror jag. På Kuba hade högermaffian dödat kommunister systematiskt och kommunisterna hade ca 80% av folkets stöd för revolution. Med tanke på dessa anarkisters bakgrund och ev. kopplingar bör man således ifrågasätta deras lojalitet med arbetarklassen, anser jag. Deras beteende kan ex. handla om pengar från finanskapitalet för att skapa konflikt eller om utlovad framtida makt. Det kan också vara så simpelt att vänstertjejerna ev. har rebeller som sexobjekt och uppviglar unga män.

  Men är man patriot på riktigt och vill angripa första statsmakten (media) med det som har bäst effekt, så bör man, i min mening, ställa frågor till sin omgivning som avslöjar finanskapitalets medier och deras presstituerade lakejers repeterade osanningar.

  Vad gäller dumma människors tro på sin egen förträfflighet så är det ett delikat problem som kallas för Dunning-Kruger-effekten, kortfattat; För att förstå att man är okunnig krävs exakt den kunskap som man saknar. Auktoritetsargumentet med utbildning, eller antal böcker på ryggen, tillfredsställer den blinda tron på den egna förträffligheten, men det går att skrapa på fernissan med sokratiska frågor som ställs med intensiv integritet.

  Tricket är att först själv inse att man med förmodligen ingenting vet med säkerhet. För att bli visare behöver man alltså anta rollen som Sokrates, andas djupt och vid varje mental störning som uppstår se denna störning som en signal som gör att man har chansen att bli öppen för en ny infallsvinkel som kan skapa ökad vishet.

  Gilla

   • Jag är inte helt säker på min visdom. Att försöka vara evident sann har ex. inte gett vetenskapliga partiet så mycket donationer eller stöd med relevanta kommentarer, eller röster i valen. Människorna önskar inte att min ”vishet” skall leda vårt land, Således måste jag tvivla på min egen vishet eller på 99,9999% av befolkningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s