Pandemin för 101 år sedan


Då var det spanska sjukan

6 164 har till dags dato avlidit i covid 19 i Sverige

I spanska sjukan dog 34 374 personer i Sverige. Det var en farsot som drabbade vissa orter väldigt hårt. Barnen gick till skolan och såg tomma bänkar.

Spanska sjukan var den värsta farsoten sedan Digerdöden. / Läkartidningen.

Hur många som kommer att dö i covid 19 innan det är över vet ju ingen i dagsläget. Men med bättre sjukvård lär det nog inte bli fler.

”Så drabbade spanska sjukan Göteborg för 100 år sedan” skriver ”Vårt Göteborg” på sin hemsida.

Personligen oroar jag mig inte. Jag lever som jag alltid har levt. Inget har jag ändrat på. Det är ju trots allt bara promille av befolkningen som har drabbats och än färre har avlidit.

Men visst; råkar man ut för det så är det ju allvarligt. Chansen att vinna på lotto är dock betydligt större än att dö i covid 19. Så vi ska icke förskräckas. En total nedsläckning av landet är värre för ekonomin än för folkhälsan.

2 tankar om “Pandemin för 101 år sedan

 1. Jaha, det skulle väl inte vara en sorts tröst eller (skratt). När man som jag/vi är snart nittio år och har underliggande sjukdomar, som det så vackert heter, då får man bara hoppas på att det går fort den gång det går, hehe. Men nu i karantän – i avvaktan så att säga – så kan man känna fasa och förtvivlan över vad som kan drabba mänskligheten. I USA lär det vara 11 miljoner, som är smittade. Hur skall detta sluta?

  Gillad av 2 personer

  • Hur det slutar vet vi bara den dag det är över. Men faktum är att risken att dö i denna pandemi är pytteliten. Att smittas och ändå överleva är inte heller så stor risk. Men drabbas man har jag förstått att det är ett helvete, så visst ska man undvika onödiga risker. Alltså kanske inte göra som jag 🙂

   /Skvitt

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s