Krögar-ilska


Måttet är rågat

coronastödet funkar inte

Största smittkällan är inte vanliga krogar enligt SvD: ”Under de senaste två veckorna har de förmodade smittkällorna i Uppsala förändrats. Tidigare gissade de smittade att de fått covid-19 på uteställen och fester – nu svarar de istället ‘det egna hushållet, arbetsplatsen eller skolan’.” / SvD 2020-11-09. Så varför ska krogarnas verksamhet kapas vid fotknölarna? Med de senaste reglerna måste alkoholförsäljningen upphöra klockan 20:00. En restriktion som skulle ändras till klockan 22:00 idag. Men nu beslutades att det ska gälla tills söndag 24 januari, minst.

För en krögare blir det ännu ett slag under bältet när beslutet kommer med två dagars varsel eftersom personalens tjänstgöringslistor måste vara klara två veckor i förväg. Alltså måste krogarna betala lön för två timmar då ingen verksamhet bedrivs. Det kan bli stora pengar för en näring som redan kippar efter andan!

Han tvingas stänga för att överleva krogkrisen

”Antalet beviljade konkurser, företag som hade ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion ökade med 157 procent mellan 16 mars till 8 april, enligt siffror från Visita.” / Besöksliv 17 april 2020. Det är med andra ord mycket inaktuella siffror! Värre har det blivit sedan dess. Mycket värre!

”November blev en nattsvart månad för hotell- och krogbranschen. Nu ökar konkurserna igen.” / SvD.

”Nyhetsmorgons kock rasar över nya beskedet”

”Krogbranschen i samlad grytprotest mot uteblivna pengar”

Nedan saxar jag från Visitas hemsida.

”Besöksnäringens företag har nu i över nio månaders tid vidtagit en mängd åtgärder för att bidra till att motverka smittspridning och för att efterleva de restriktioner som gäller. 

… besöksnäringen fått ta ett oproportionerligt stort ansvar i bekämpningen av smittspridningen. Trots att fakta visar att till exempel restauranger inte är en plats för omfattande smittspridning …

… stödåtgärder … har svårt att nå ut till … besöksnäringen och efter att tumskruvarna … skruvats åt ytterligare är läget akut.

Inskränkningarna vad avser alkoholförsäljning innebär i praktiken att företag med serveringstillstånd enligt alkohollagen fått ett direkt näringsförbud under de delar av dygnet då den absoluta merparten av försäljningen normalt sker. … restaurangernas intäkter har sjunkit drastiskt … Framöver riskerar ännu fler att förlora sina jobb och en hel näring att slås ut. Läs mer på Visitas hemsida.

Visitas skriver att ett direkt stöd till företag med serveringstillstånd enligt alkohollagen med 100 procents ersättning för intäktsbortfall beroende av alkoholförbudet från klockan 20.00 och bör gälla retroaktivt från den 20 november och betalas ut omgående samt finnas kvar så länge restriktionerna gäller. Man skriver också: ”Företag som av olika skäl inte omfattas av omställningsstödet behöver fortsatt ha tillgång till hyresrabatter.”

Visitas Hemställan om ytterligare krisåtgärder

Det är skillnad på utskänkningsställen och gäster!

Kvarterskrogar utan dans och med stamgäster som är vana vid alkohol har inga egentliga smittspridningsproblem. Folk blir sällan fulla, men de som ändå blir det beter sig inte särskilt annorlunda än när de är nyktra. De sitter snällt och stilla på sina platser. De blir inte närgångna. De hånglar inte och kysser inte varandra ens om de har fått lite för mycket innanför västen.

Krogar med dans är en annan sak. Och särskilt nattklubbar samt krogar med extra status och slipstvång.

Och sen har vi sällangästerna. Särskilt de som dagligdags vill hålla en särskilt hög och respektabel fasad. En fasad som kostar på den personliga energin. Just de förlorar fasaden när spriten går in; vettet går ut!

Innan pandemin bröt ut kunde jag själv se uppklädda män i kostym och slips och kvinnor stinkande av parfym, vingla fram på trottoaren, högljutt skrattande eller bråkandes med varandra, alltmedan de försöker att hitta en taxi. Det handlar om par som bara går ut enstaka gånger då de anser att något ska firas. Och då firar de loss långt över deras förmåga. De om några kan vara smittspridare på krogen och till denna kategorin finns säkert våra politiker och högre beslutsfattande myndighetspersoner som till vardags försöker vara så respektabla som ställningen kräver.

Det är dessa personer som fattar sina fatala beslut, som nu är på väg att radera ut ett sunt krogliv, utifrån sina egna fylleerfarenheter av krogbesök!

8 tankar om “Krögar-ilska

  1. Pingback: Nu går fan på torra land! – eaqhan

  2. Pingback: Om Sverige skulle stoppa elefantjakt – eaqhan

  3. Pingback: Krogslaktar-SteFAN – eaqhan

  4. Pingback: Statsterrorism mot krögarnäringen | Se Eaqhan

Lämna en kommentar