Ett inlägg om nyttig mat


Billig också

samt bra för hälsa och vår planet

Det är SvD som skriver om näringsfysiologen Kristina Andersson som tipsar om smartaste maten – utifrån hälsa, planet och plånbok. De 7 smartaste livsmedlen som ger mest näring för pengarna.

Jag kan ju inte återge hela SvD:s text, du får läsa den här. Men jag kan saxa lite av det viktigaste.

Rödlöken är extra näringsrik, eftersom den innehåller mycket antioxidanter. Även vitlöken har en stor mängd antioxidanter, trots att den inte har någon starkare färg, enligt Kristina Andersson. Vitlök har en virusdödande effekt


Kålgrönsaker som vitkål, grönkål, rödkål, broccoli och brysselkål … är billigare, mer klimatsmarta och mer näringsrika än de vanliga ”salladsgrönsakerna”. … innehåller de svavelinnehållande ämnen som har skyddande effekt på cancer

Potatis toppar faktiskt listan över de livsmedel som mättar mest per kalori.”

Rotfrukter innehåller mycket mineraler och är bra kolhydratkällor med mycket fibrer.

Havre – närodlat och bra för blodfettet

Torkade bönor – massor med mat för pengarna

Ägg är supernäringsrika och ger fullvärdigt protein – vilket betyder att de innehåller alla aminosyror vi behöver.

4 tankar om “Ett inlägg om nyttig mat

  1. Det är nog riktigt och bra – men, de som är rädda om vi vikt säger ”akta dig för potatisen” – de är för mycket kolhydrater som gynnar fettlagren i kroppen eller vad de nu var som var så farligt….Förresten är rågbröd mycket nyttigare, varför fattas det?

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s