Idag startade kuststädningen


Det är mer än man tror

Och det är mödosamt och tålamodsprövande arbete för tjejerna i Näset SK

Om dessa fantastiska ungdomars engagemang för vår natur skriver TV4.se. ”Bakom initiativet står miljöorganisationen städa Sverige som genom bidrag från företag och kommuner avlönar föreningarna.”

Jag har tidigare skrivit om hur haven får ta emot allehanda skräp och hur i synnerhet plast gör mycket stor skada. Plasten bryts ju inte ner, den blir bara sönderdelad i mindre partiklar. Till slut blir partiklarna så små att till och med plankton äter dem. Och plankton äts av småfisk som äts av större fisk som i sin tur blir till matfisk på våra tallrikar. Så vi får skiten tillbaka!

Inte nog med det. På plasternas yta fastnar miljögifterna som vi sprider i naturen och till sist hamnar i haven. Så även den skiten får vi tillbaka.

Nu tycker jag att kommunerna även borde engagera våra tiggare att städa kusterna. Även det har jag skrivit om tidigare. Man kan ju låta dem få betalt för varje kilo de samlar in. Mer betalt för plast än för metall av ganska naturliga skäl.

Men kunde man inte också ställa krav på dem som enbart lever på bidrag att göra en slags samhällstjänst, t.ex. en dag i veckan, för att få rätt till bidraget. En sådan samhällstjänst kunde vara just strandstädning om de inte har hälsoskäl, styrkt med läkarintyg, för att slippa. Det är väl inte för mycket begärt.

”De har tagit bort 10 ton plast ur havet” / Båtliv

”Våra hav fylls av plast. Om det fortsätter som idag kan haven innehålla mer plast än fisk i framtiden.
Därför behöver vi en ny plan för plast!”
/ Naturskyddsföreningen

”Plastskräpet – ett hot mot levande hav” / Linnéa Engström

6 tankar om “Idag startade kuststädningen

 1. Det är för mig obegripligt hur människor använder havet som soptipp. Å andra sidan är jag inte förvånad, vid vår återvinning ligger det förskräckligt med avfall utanför kontainrarna. Det blir inte roligare att se, när jag är nere på staden då och då och ser hur många munskydd det ligger kastade på gatorna. Fy bubblan.

  Gillad av 1 person

  • Det här kan man snacka om i det oändliga.

   Söker man på nätet efter bilder på de mest nedskräpade floderna i världen så hamnar man utanför Europa, främst i Sydostasien och Afrika. Där finns bilder på floder med så mycket allehanda avfall, främst plast, så man faktiskt inte ser vattenytan.

   En kille i 20-åårsåldern passerade mig på trottoaren i stan. I handen hade en läskmugg som han svepte och sen bara slängde ifrån sig. Ca hundra meter längre fram fanns det en papperskorg! Killen såg ut att komma från Afghanistan. Där har man knappast något miljömedvetande att tala om.

   Man behöver bara gå till Östeuropa. När vi hade kosovoalbanerna här så låg det en flyktinganläggning ganska nära mitt hem. Mellan den och köpcentrat var det en bro över en bäck som ofta var översvämmad på hösten, bron och cirka hundra meter av stigen före och efter den.
   Flyktingarna hade inga stövlar, så de använde plastkassar, vilka ju inte höll mer än för ett vad-tillfälle. Därför låg det alltid drivor med kassar vid vadstället. När kosovoalbanerna försvann så försvann också kassarna.

   Att plasten sprider sig i hela världshavet är ju inte så konstigt. Och det vet man efter ett forskningsprojekt där man släppte ut några tusen badankor. De hittades några år senare i alla hav, även uppe i Arktis.

   När jag hade kajaken gjorde jag ofta strandhugg på småöar, främst för att äta och vila mig. Ibland för att övernatta. Självklart såg jag allt djävla skräp.
   Jag brukade leta upp plättar med gräs där det inte fanns några klipphällar. Sådana ska man ju inte elda på.
   Jag samlade ihop så mycket plast jag hann med och lite trävirke och drivved och sen eldade jag så mycket plast jag kunde. Men det kändes som att det varken gjorde till och från.

   En del av den här plasten förstod jag hade hamnat i havet utan avsikt. Nät med tillhörande bojar, fendrar och tampar, till exempel. Och sådant som uppenbarligen hade råkat gå överbord.

   Fiskegarn måste bli nedbrytbara!
   https://dkt6rvnu67rqj.cloudfront.net/cdn/ff/zsT_g8jLQ7QBuGw7NLqv3o01ekwaBlCvEguJK8TAGwg/1579091909/public/styles/max_1000/public/media/us_files/whale_usa_800x541_1014736.jpg?itok=IIJGiBu6

   Men det fanns också sådant som fritidsbåtsägare medvetet hade kastat i sjön. Och då talar vi om svenskar! Knappast några invandrare har båtar. Så många av oss är inte bättre än den där ”afghanen”, ens om vi är vuxnare än han!

   Sådant som uppenbarligen var medvetet kastat i sjön var plastringar för sexpack öl. De tillhör de mest grymma av allt skräp eftersom djuren fastnar i ringarna och stryps.
   https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fslojdportfolio.nu%2Falster%2F849510&psig=AOvVaw2yC1dNgWfb6WgxxVWLwAT_&ust=1618240303057000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMjFvJi99u8CFQAAAAAdAAAAABAK

   Jag har sett en bild på en sköldpadda som hade fastnat i en sådan ring som ung. Sen hade den vuxit och fått en getingmidja!
   Jag hittade inte just den bilden nu, men jag hittade en anna, så det är säkert inte så ovanligt:

   Jag blir bara så himla upprörd över hur obetänksamma människor kan vara.

   Ha en fin söndag!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s