Vad ska de säga på jobbet om jag häktas?


Att ha ett jobb

minskar radikalt risken att hamna i kriminalitet

Vad ska de säga på jobbet om jag häktas? Genant som fan! Eller hur? Så man är rädd att det ska ske. Man sköter sig. Och man har ju sin lön. Avskedad vill man ju inte bli när man väl har fått ett jobb!

Men om man är ung, arbetslös och med en misslyckad skolgång bakom sig har man inte mycket att förlora på att bli kriminell. Så länge man inte åker fast. Men konsekvenstänket är knappast utvecklat i tonåren. Och är man uppvuxen i en fattig familj där man lever på bidrag så ser framtiden inte ljus ut om man ska välja den smala vägen. Att få ett jobb är inte ens en dröm.

Profilerna i det utsatta området går med feta guldkedjor, har märkeskläder, ny BMW och snygga brudar. Något att se upp till i unga år. Där har vi receptet till nyrekrytering till kriminella gäng.

”Det första som behöver göras handlar om sysselsättningspolitik. Den som har ett arbete som ger ordentligt betalt har svårare att lockas in i kriminalitet. Särskilt fokus måste ligga på att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten.” skriver Para§raf.

Man ska också komma ihåg att för många är det inte ens aktuellt att ställa frågan: ”Vad ska de säga på jobbet om jag häktas?” De rekryteras nämligen redan när de går i grundskolan. Och har föräldrarna inget jobb så är det ingen självklarhet att man ska ha ett jobb.

Siten Parag§raf skriver också: ”Det kom en rapport från SCB som borde sända en chockvåg genom landet. För första gången sedan 1975 är det mer än 15% av befolkningen som lever med låg ekonomisk standard. Bland utrikesfödda barn lever mer än 50% med låg ekonomisk standard och i vissa kommuner handlar det om upp mot 90%.”

Och: ”Forskningen visar att i familjer där man lever med försörjningsstöd är det 6,1 gånger större risk att någon hamnar i brottslighet. … personer med en förvärvsinkomst under ett basbelopp löper 5,3 gånger större risk att hamna i kriminalitet. Människor som endast har grundskoleutbildning är överrepresenterade i brottsligheten med 5,7 gånger.

…invandring. Där handlar det om en överrepresentation på 2,5 gånger, vilket tydligt visar att om vi vill skapa ett samhälle med låg brottslighet så har det större effekt att sätta människor i arbete, ge dem ordentliga löner och att ge dem ordentlig utbildning …”

Det ligger onekligen mycket i det. Läs allt. Länk som ovan.

Nu är det inte bara högern som skriker efter hårdare tag, mindre dalt i fängelserna, fler poliser och längre straff. Ändå är det bara minskade samhällsklyftor som kan hjälpa på sikt. Och det är det främst Vänsterpartiet som framhåller. Men sådant är ingen quick fix. Det tar tid. Ändå är det inget parti som seriöst satsar på det. Samtidigt kan man tycka att fackföreningarna borde vara tuffare i förhandlingarna för att få upp lönerna för de sämst betalda.

Men innan dess måste nyrekryteringen till gängen stoppas. Det handlar om tonåringar som måste avskräckas från att gå den breda vägen. Och jag har ett radikalt förslag på hur man kan avskräcka de unga som just har debuterat på den vägen. Om de bevisligen har ertappats med att ansluta sig till gängen och begått brott ska de få en behandling de aldrig glömmer. Ge dem fem elstötar med en elektrod på könsorganet och en i anus. Detta inom en halvtimmes tid. Sen säger man till dem att om de ertappas ännu en gång så blir det samma sak, men fem behandlingar under flera dagar. ”Välkommen åter!” Jag ger mig fan på att de väljer en annan bana i livet.

Det är naturligtvis inget som kommer att realiseras. Men varför inte? Det skulle säkerligen fungera.

På längre sikt måste den ekonomiska misären bekämpas. Det krävs en socialpolitik som fungerar. Det krävs en skolpolitik som fungerar. Det krävs en arbetsmarknadspolitik som fungerar. Och eftersom den privata arbetsmarknaden är oförmögen att skapa jobb åt alla så måste jobben skapas inom den offentliga sektorn, som välfärd och sjukvård. Det skulle alla tjäna på.

Läs också: ”Narkotikan och marknadskrafterna”.

2 tankar om “Vad ska de säga på jobbet om jag häktas?

  • Fick du fin fason på dina barn så kommer de att få fin fason på sina barn. Barn influeras av sina föräldrar. Är de goda förebilder så är risken minimal.

   Utifrån ett enda fall kan man förvisso inte generalisera, men jag tror ändå att detta säger en del:
   På 70-talet var jag bekant med en kvinna som var ensamstående mor och hade tre söner med två fäder. De äldsta hade en alkoholiserad far som kvinnan småningom skilde sig från.

   Fadern till den yngre sonen hade inte sådana problem, men det blev skilsmässa ändå.

   Kvinnan bodde i hyreslägenhet i ett område med ganska många invandrare från Finland, varav en del hade alkoholproblem. Idag bor många andra nationaliteter där. Huvuddukar, främmande språk och svart hudfärg är ett markant inslag i området. Då var det ingen som talade om särskilt utsatt område och den termen passade inte in då. Och inte fullt ut ens idag. Men det är ett område där många försörjer sig på bidrag.

   Jag bor en knapp kilometer därifrån i bostadsrätt. Våra områden är skilda värdar. Här är det tyst och fridfullt. Där är det livat och högljutt när alla småbarn gapar och skriker på gårdarna. Det är ett barnrike-område.

   Ingen skugga ska falla över kvinna jag kände. Hon tog sitt ansvar till 100%. Men det hjälpte inte fullt ut. Den ene sonen började beblanda sig med Hells Angels.

   Omkring år 2010 rånade fyra unga killar en guldsmedsbutik och flydde i en Jaguar som de hade tilltvingat sig från ägaren när denne tankade bensin.

   I hög hastighet förlorade föraren kontrollen över bilden som voltade och hela taket på bilen skalades av mot en lyktstolpe. Och dörrarna flög av. Mellan bagageutrymmet och motorhuven fanns bara golv med fyra säten! Ett under att någon överlevde.

   En av rånarna flög ut genom framrutan, om den hade funnits kvar vill säga. Han flög ca 30 meter och dog på fläcken. Det var barnbarnet till den svenska kvinnan jag nämnde ovan. De övriga var invandrare. Och överlevde.

   Allt detta vet jag eftersom jag gick på rättegången.

   Med detta vill jag ha sagt att inte ens en god mor kan alltid lyckas. Och hade inte hennes son skaffat sig ett umgänge med MC-gänget så hade sannolikt inte sonsonen hamnat i lag med rånare.

   Ett exempel på hur det sociala arvet spelar in.

   /Skvitt

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s