Pensionerna och inflationen


Ett osunt pensionssystem

gör alla pensionärer fattigare med den höga inflationen

Det tidigare pensionssystemet klubbades igenom i riksdagen 1959 och gällde från 1960. Pensionerna var kopplade till prisutvecklingen och tog ingen hänsyn till den samhällsekonomiska utvecklingen eller till den ökande livslängden hos befolkningen. Det nya pensionssystemet, som trädde i kraft 1999, ändrade på detta. Det påstods bli bättre samtidigt som det skulle bli billigare. Hur nu en sådan ekvation går ihop. Det var så klart en lögn, men för att folket skulle svälja lögnen skulle en del av pensionen utgöras av vinster på börsen. Därmed skulle alla bli rikare med det nya systemet. Det där trodde jag aldrig på. Och jag fick rätt.

När mina föräldrar gick i pension gällde det gamla systemet och de fick ut i pension cirka 80% av vad de hade fått i lön.

Nu är det andra tider. När jag gick i pension gällde det nya pensionssystemet och därmed fick jag bara ut drygt hälften av vad jag hade tjänat. Nu anpassas pensionssystemet till vad det har råd med. Utbetalningarna följer löneökningarna, inte inflationen och det är klart att det är helt fel när vi som har låga pensionsinkomster ska drabbas av den skyhöga inflationen som gäller idag. Ska den pågå under kommande år i samma takt som idag, viket prognoserna tyder på, då får vanliga pensionärer vara glada om de får ut mer 40% av vad hade hade lön när de arbetade.

När man lanserade det nya systemet beräknades det kosta 320 miljarder kronor, men man beslutade i riksdagen att det endast skulle betalas ut 258 miljarder kronor från AP-fonderna. Tydligen tyckte partierna att pensionärerna inte var värda vad de egentligen hade rätt till! Ansvariga för detta var Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Alltså huvudsakligen de öppet borgerliga partierna och det halvborgerliga S. 

Alltså: besluten bidrog till att utarma den finansiella styrkan i pensionssystemet!

Med den inflation som nu råder förlorar såväl löntagare som pensionärer köpkraft och levnadsstandard. Eventuella sparkonton minskar också i värde. De med små marginaler drabbas allra värst och dit hör ju de flesta pensionärer. Löntagarna kan i och för sig kräva lönehöjningar som kompenserar för inflationen, men de har inte fackföreningar som vill ta en sådan strid och då får pensionärerna bita i det sura äpplet.

I september var inflationen 9,3%! Och är på väg uppåt. 20 oktober skriver Marcus Oscarsson att den nått upp till 9,7%.

Redan innan inflationen började skena kunde man se pensionärer rota i papperskorgarna på stan efter pantburkar och sälja gatutidningarna SITUATTION STHLM och FAKTUM som annars säljs av hemlösa. Och till de hemlösas skara hör allt fler pensionärer när de inte har råd med hyran. Nu kommer dessa att bli ännu fler och det i ett samhälle styrt av en borgerlig regering som försummar välfärden och trygghetssystemen.

PRO, Pensionärernas riksorganisation, skrev på sin hemsida före valet och utlyste en namninsamling: ”Alltför många märker att pengarna inte räcker till för att leva ett värdigt pensionärsliv. Inför valet den 11 september uppmanar PRO samtliga partier att ställa sig bakom vårt krav om höjd allmän pension. Vi menar att alla måste kunna leva på sin pension.

Skriv under vårt upprop för höjd allmän pension
Namninsamlingen kommer att överlämnas till regeringen efter valet med en uppmaning om att ta initiativ till en ny pensionsreform.”
Det har inte märkts med ett enda ord i nyhetsmedia. Det är ingen högljudd organisation, om sanningen ska fram. Dock har man författat en rapport. Men något resultat av den lyser än så länge med sin frånvaro.

På SPF-Seniorerna ser det inte bättre ut. De kräver sänkt skatt för pensionärer och högre bostadstillägg, samt bättre mat i äldreomsorgen. De har också en namninsamling på sin hemsida, men något resultat av detta har ännu inte synts till. Ej heller har de, så vitt jag vet, (liksom PRO) inte gått ut media för att skapa debatt. Däremot har de publicerat nedanstående diagram:

Och organisationen konstaterar: ”Det finns ett gap mellan förväntningarna på vad man anser vara en lämplig pensionsnivå och på vad pensionen faktiskt blir. Majoriteten anser att en lämplig total pensionsnivå ligger på runt 80 procent i förhållande till slutlönen för att man ska känna ekonomisk trygghet. Ambitionen med pensionsreformen låg på cirka 60 procent enbart för allmän pension. I verkligheten hamnar många idag på en total pension på 60-65 procent, varav allmän pension på omkring 50 procent. Med andra ord når svenskarnas pension inte upp till vad man förväntar sig eller till pensionsreformens ambitioner.”

Även SPF-Seniorerna har en namninsamling. För ”ökad debatt kring pensionstryggheten”. Det låter allvarligt, för att utrycka sig sarkastiskt.

Nu krävs ett rejält lyft för alla pensionärer upp till i vart fall 20.000 kronor efter skatt! Det kan finansieras genom att beskatta de allra rikaste betydligt hårdare. Det har de råd med.

Andra inlägg om pensioner

Inga pensionsförslag duger

Pensionsmyndigheten ljuger!

Våra usla pensioner

Pensioner och S kräftgång, m.m

Den stora skandalen

Staten har pengar

Blev rik på våra pensioner

Tanter som hörs och syns

En pensionärs funderingar

Beräkningsmodell: jobba längre!

Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension

LO om pensionerna

Pensionssmällen: 150 000 drabbas

Miljardregn över pensionärerna?

Dagens pensionssystem är ohållbart

Svält förnöjd!

Ännu inget svar

Tala är silver …

Fler äldre, färre äldreboenden

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Pensionspropaganda

Nu djävlar får det vara nog

Vi har råd

Jag gick ur PRO

Pensionssystemet en vinstmaskin

Lägre pension

50.000 kr / mån i pension

”Skvitt, du har ju skrivit om pension”

Pension i bilder

LO larmar om usla pensioner

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Pensionsnytt

Skvitt synar pension, Pensionsmyndigheten, mm

Pension en skållhet överraskning

Fattigpension­ärer ökar kraftigt

Den skandalösa pensionen

S och pensionerna

Pensionärer bjuds på hamburgare + fler korta påsknyheter

Pensionärerna

Sverige: äldre svälter

PRO-ordförande har ordet

Pension – en svältens tillvaro

PRO och storsvindlarna

SvD vs PRO pensionären

PRO erbjuder

PRO-ordförande har ordet

AB skriver, men PRO:s tidning tiger

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Annons

2 tankar om “Pensionerna och inflationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s