Uppnått mer än proffsen!

Året som gick

 

och vad vi minns mest är bland annat Greta Thunberg

Man kan ju inget annat än beundra denna unga flicka som har lyckats få ett sådant genomslag för sitt engagemang för klimatet.

Det är ju också så att det är hennes generation det drabbar när klimatet skenar. Vi ska ju heller inte missunna henne att få barn och vilken värld ska de leva i? Så visst är hennes klimatångest mer än befogad!

”Hon har uppnått saker som människor som arbetat med detta i 20 år har misslyckats med, säger David Attenborough om Greta Thunberg i BBC.” Det sa David Attenborough, skriver EXPRESSEN.

Greta Thunberg - David Attenborough.jpg

Faktum är att det sker en global uppvärmning. Det har vetenskapen slagit fast. Sen får klimatförnekarna säga vad de vill. Som till exempel att det är naturliga förändringar som inte har något alls att göra med den mänskliga påverkan genom utsläpp av koldioxid. Oljeindustrin är en icke obetydlig faktor när det gäller att sprida dessa falska budskap. Det ligger ju i deras intresse.

Men, vad fan? Glimmar guldet starkare än deras egna barns framtid? Ja, tydligen! Och det säger väl allt om kapitalisterna. Inget är heligare än profiten!

Jorden har tidigare varit betydlig varmare än idag. Den har också varit betydligt kallare än idag. Klimatet är föränderligt. Problemet är att det nu förändras snabbare än någonsin och då hinner inte naturen anpassa sig. Arter kommer att dö ut. Och de gör de  redan nu av fler skäl än klimatförändringen.

Hotet

När klimatet blir varmare kommer den arktiska permafrost att smälta. Då frigörs både koldioxid och metan till atmosfären. Den koldioxid som skulle kunna frigöras är dubbelt så mycket som den som redan finns i atmosfären. Men det illa lär det nog inte bli.

Däremot står det klart att mycket metan kommer att frigöras och det sker redan. Den gasen har 30 gånger större växthuseffekt än koldioxid!

Redan nu ser vi hur glaciärer och havsis försvinner. Då påverkas värmeutstrålningen från dessa ytor så att den minskar, vilket leder till en ökad global uppvärmning. Det ger en självförstärkande effekt!

Greta och hennes generation har all anledning att kritisera världens makthavare oavsett de är politiker eller företag. Själv kan jag strunta i den kommande klimatkatastrofen för jag fick aldrig några barn. Nu är jag sjuttio år och slipper uppleva det klimatiska sammanbrottet som med all sannolikhet står för dörren.