Såg du nyheterna imorse?


Ett mail

från Amnesty kom i min inbox

Jag återger det här:

”Anders Persson, expert i frågor rörande Israel-Palestina på bland annat SVT, TV4 och SR intervjuades i SVT:s Morgonstudion för att ge sitt perspektiv på de senaste händelserna. Så här säger han:

“Vi lever i en tid då många människor har sina egna föreställningsvärldar och sina egna sanningar men jag har sagt från början att det allra bästa är att låta människorättsorganisationer som Human Rights Watch, Amnesty och B’Tselem få det sista ordet här. De har väldigt hög trovärdighet just därför att de brukar vara väldigt kritiska mot båda sidor i sina rapporter.”

Sedan den 7 oktober har situationen för civila i Israel och Palestina allvarligt försämrats och förhållandena blir värre för varje timme. Mängder av fotografier och videoklipp delas i sociala medier, och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är sant eller inte. Vissa klipp har verkat trovärdiga, andra uppenbart missvisande eller förfalskade. Att kritiskt granska, verifiera och sålla bort opålitlig information är en av Amnestys största styrkor. Förutom att organisationer som FN använder våra rapporter som underlag har även dokumentation från Amnestys research använts som källor i internationella brottsmålsdomstolens, ICC:s, utredningar.

Internt har vi jurister, ingenjörer, utvecklare och utredare som arbetar intensivt med att analysera och verifiera fotografier, videoklipp, platsdata, satellitbilder och vittnesmål för att kunna bekräfta händelser. Tillsammans utgör de Amnesty Crisis Evidence Lab, en otroligt kraftfull resurs inom Amnesty.

Amnesty har mer än 60 års erfarenhet av research och påverkansarbete för mänskliga rättigheter. Med hjälp av vår research kan vi ställa makthavare till svars, sprida kunskap och se till att situationer där mänskliga rättigheter kränks uppmärksammas.

Amnestys finansieras nästan helt av privatpersoner som du. Hjälp oss fortsätta arbetet för att mänskliga rättigheter ska gälla alla genom att swisha en gåva idag.

Tack för ditt stöd.

Med vänlig hälsning,

Ellie Al-Kahwati
Sakkunnig, Amnesty International Sverige”