Plocka svamp!


Svampsäsongen är här

 

Våga plocka mer än kantareller!

Men undvik de giftiga svamparna! Det är faktiskt inte så svårt, för det finns några enkla regler att följa och Skvitt ska förmedla sin kunskap på området. Om du följer dem och likväl dör, kom inte och bråka med mig i så fall! 🙂

Skvitts svampskola har bara ett syfte, att du ska komma hem med en välfylld svampkorg med enbart ätlig svamp. Vill du bli expert får du gå till andra källor.

Lura svampdödeb

Grundläggande

Lär dig vad som menas med dessa tre vanligaste svamptyper: taggsvamparsoppar och skivlingar. Vi kan nöja oss med dem.

Taggsvampar har som det låter taggar på undersidan av hatten, sopparna har rör och skivlingarna har skivor.

Taggsvampar är sällan några riktigt goda matsvampar, men det är förstås en fråga om tycke och smak. Vissa kan vara något hårda i konsistensen, men de är inte giftiga och kan vara ett bra inslag i en svamprätt.

Soppar utgör en stor grupp svampar. Nästan alla kan man äta utan obehag och vissa är riktigt delikata. Det gäller bara att se upp med Eldsopp, Djävulsopp och Gallsopp.

De två förstnämnda är giftiga och de är röda undertill, till skillnad från alla ätliga soppar, undantaget Blodsopp, som man ju kan avstå från av försiktighetsskäl, så man inte förväxlar den med de giftiga. Gallsoppen är ogiftig, men smakar precis som namnet säger.

Till sopparna hör den goda Karljohan, även kallad stensopp. Den har en kraftig fot som gör att den knappast kan förväxlas med några andra svampar. Ändock händer det att gallsoppen tas för en Karljohan, men till skillnad från den har gallsoppen mörkbruna till svarta förhöjningar på foten. Karljohan har ljusa förhöjningar. (Läs mer!)

Skivlingarna är den svamptyp som ställer till det. I Gruppen finns de allra giftigaste av våra svampar och det finns gott om dem tyvärr.

När man plockar skivling ska man verkligen veta vad man gör! Man måste veta vad det är för en art. Man måste vara helt säker på den saken. Det går inte att bara gissa eller att bara prova lite! Tänk på det!

Viktigt är att kontrollera med en svampbok att det är rätt säsong för just den art man tror sig stå inför i markerna och att det är rätt sorts miljö den växer i. Stämmer inte det så är det något som inte stämmer och kan man inte reda ut det så låt svampen stå kvar.

 

Gå nu ut i skogen och plocka! Använd en korg, ta med en en liten kniv att rensa svampen med och ta med en modern svampbok. Var försiktig med skivlingar! Och plocka inga skämda svampar och låt dem inte bli skämda innan de lagas till!

Tänk på att till och med Kantarellen har en ”tvilling”, i alla fall för det otränade ögat! Den har det passande namnet Falsk kantarell.

Har du tur kan du hitta en Blomkålssvamp. Den tillhör ingen av grupperna ovan, men är god (recept) och har ingen som den kan förväxlas med!

Djävulssopp

 

Soppar & skivlingar

eldsopp

Skogens skatter – expertens bästa svampletartips

Nybörjarguide till svampplockning

Alfabetiskt svampregister

Taggsvamp

3 tankar om “Plocka svamp!

  1. Pingback: Svampsäsong – undvik svampdöden – eaqhan

  2. Pingback: Nu djäklar – eaqhan

  3. Pingback: Nu är det svampår – eaqhan

Lämna en kommentar