Alla var könsstympande


Åtal i två fall

 

men sedvänjan är vanlig

I Norrköping upptäcktes ett 60-tal fall bland skolflickor. ”Sedan mars har ett 60-tal flickor i Norrköping upptäckts och ska nu få hjälp i sjukvården.

- Mest framgång har vi haft i grundskolan, säger Petra Blom Andersson.

I en klass med 30 flickor hade samtliga könsstympats. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen (faraonisk) då klitoris, inre och yttre blygdläppar skärs bort och där underlivet sedan sys ihop så bara en liten öppning kvarstår. Flickorna har remitteras till Ungdomshälsan eller Kvinnokliniken om de är något äldre.” Det skrev NT.se sommaren 2014.

Det två fallen som ledde till fällande dom rör inte de som nämns av NT.se. Det är nämligen längre tillbaka som domarna föll. Kvinnlig könsstympning i Sverige (tidigare kallad ”kvinnlig omskärelse”) är förbjuden i lag (SFS 1982:316) sedan 1982. Fram till 2014 har endast två fall gått till domstol och lett till fängelsedomar, båda 2006″ / Wikipedia.

Könsstympning texttv

Det är ju ytterst märkligt och än mer allvarligt att Sverige inte förmår att skydda flickorna. Jämför detta med vilket resultat det blir för en förälder som ger sitt barn en örfil och avsätter ”fem fingrar” på kinden! Det är trots allt något som är snabbt övergående till skillnad från det livslånga men som en stympning medför!

”Vid brott av normalgraden är straffet fängelse, upp till fyra år. Vid grova brott kan straffet bli fängelse i upp till tio år.” / Wikipedia, länk som ovan.

Tillämpar man inte lagen är det ju ingen som bryr sig om den. Dags att ta krafttag NU!

21 tankar om “Alla var könsstympande

 1. Pingback: Krafttag mot könsstympning – eaqhan

 2. Pingback: Uppförsbacke i integrationsfrågan – eaqhan

 3. Pingback: Redan som sädescell valde jag att bli man – eaqhan

 4. Det är skamligt att detta sker. Ofta i samband med semesterresa till det forna hemlandet, dit flickorna inte vet vad som väntar dem. De får veta att de kommer förbli ogifta om de inte låter omskära sej. (Som om det skulle vara bekymmersamt i Sverige!) Men de är ägda av familjerna och har ingen talan. Även här i Sverige utsätts de för könsstympning. Det ger dåliga signaler till dem som utför slaktandet – att det bara är att fortsätta. Lagarna måste bli strängare, straffen att förstöra en flickas sexliv för alltid måste straffvärderas högre.
  —–
  PS. I din rubrik står det ‘klönsstympning’.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • En kvinna från låt oss säga Somalia borde ju ha bättre chanser som icke omskuren i Sverige. Hon kan ju då få chansen att gifta sig med en svensk man som är etablerad och har ett bra jobb istället för att få en arbetslös socialbidragsberoende kath-tuggande ficktjuv som familjeförsörjare.

   Jag sticker inte under stol med att jag aldrig skulle kunna tänka mig att vara tillsammans med en stympad kvinna. Och det har inte med etnicitet/kultur/hudfärg att göra.

   Flickorna stympas ofta i mycket låg ålder och vet alltså inte i förväg vad det handlar om.

   Du har helt rätt att det förekommer även att ingreppet sker i Sverige.

   Det värsta är inte att kvinnorna efter ingreppet inte kan känna sexuell njutning. Värre är att det efter flera förlossningar inte sällan uppstår fistlar mellan anus och vagina med påföljd att avföring läcker ut vaginalt.

   Sådana komplikationer leder oftast till mannen överger kvinnan.
   I Sverige kan en sådan kvinna få kirurgisk behandling av sjukvården, men i hemländerna har de inte råd. Ideella organisationer kan bara hjälpa ett fåtal.
   Men många kvinnor skäms så otroligt mycket att de inte ens kan tänka sig att söka för det.

   Brutalt är också vad som sker på bröllopsnatten.
   Jag såg på TV för några år sedan en kvinna som hade varit i Afrika på ett bröllop. Bruden såg minst av allt glad ut, varpå den svenska kvinnan undrade varför hon inte var glad.
   Hon svarade att hon tänkte på och var så himla rädd för kniven som skulle öppna henne!

   Jag fattar inte att man inte tar detta vansinne, denna fruktansvärda misshandel, på största allvar och gör vad man kan för att lagföra alla som låtit stympa sina barn.
   Om man inte dömer någon, hur ska man då få dessa att fatta att det är olagligt?
   Med tanke på hur dåligt förankrade många av dessa människor är i det svenska samhället är det nog få som har en aning om att det inte är tillåtet här!

   Tack för påpekandet om felskrivningen. Jag har rättat det nu.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Men du: En muslimsk somalisk kvinna skulle aldrig våga ta steget att gå emot familjens önskan – eller KRAV – att hon ska gifta sej med den familjen/klanen vill, Hon har ingen talan, även om hon bor här i Sverige. Skulle hon ändå trotsa kulturnormerna skulle hon bli förföljd och kanske ”hedersmördad”.

    Våra lagar och regler står lägre i kurs än det familjen/klanen bestämmer. Även om det skulle innebära fängelse för förövaren.
    Det är synd att inte de somaliska kvinnorna går samman mot detta barbari.
    ——–
    Ja, kvinnan skärs upp inför förlossningen och sys senihop igen. Det är så barbariskt att man bara vill gråta.

    Gilla

    • Du har rätt kvinnorna oftast är helt livegna. Men det finns undantag. Och kanske de blev fler undantag om familjerna upptäckte vilken klassresa deras döttrar skulle kunna göra om de fick chansen. Och det skulle komma hela familjen/släkte/klanen tillgodo.

     Jag efterlyser i första hand att feministerna, till exempel FI, tog aktiv kamp för saken. Och nu när nästan alla partier har feminism som honnörsord borde ju även de föra upp saken på sina agendor.
     Man behöver inte ens vara feminist! Det räcker med att vara humanist. Så vad väntar politikerna på?
     Att pressen börjar skriva långa artiklar?
     Det brukar vara så. Först ska pressen uppmärksamma en sak och det blir skriverier, sen kommer politiker och lägger huvudet på sned och beklagar (eller vad som passar bäst). Allt för att vinna sympatier och i förlängningen fler röster.
     Och sen händer inget mer. Gonatt!!!

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • De vill helst inte att deras kvinnor ska vistas utanför hemmet. Det är själva grejen. Och att jobba? Nej, då skulle de ju vara fria. Dessutom skulle de ju kunna se att det fanns andra möjligheter för dem i livet (och karlar). Kvinnorna ÄGS ju av sina män.
      ——-
      Ja, jag undrar också varför FI och övriga feminister inte jobbar hårdare för de utsatta kvinnorna. Eller nej. Jag vet ju varför de inte gör det: de har inte tid, för de måste intellektualisera en massa – i förhållande till dessa utsatta kvinnor – småsaker.

      Kao

      Gilla

      • Jag säger inte emot dig. Det är ett slaveri och stympningen handlar om kontroll. Men en dag måste väl ändå både män och kvinnor fatta att de har mer att vinna på att upphöra med barbariet och anamma jämlikheten.
       Låt kvinnor få arbeta och bidra till familjen ekonomi, särskilt som även männen i allmänhet saknar högre utbildning och har svårt att få några jobb. Hela familjen tvingas leva på bidrag helt och hållet och jag tror att många somalier tror att det är så man lever i Sverige och inte förstår vilka som betalar och varifrån pengarna egentligen kommer. Kanske de faller från himlen för att Allah är så givmild och för att de har varit så gudfruktiga och bett så snällt till honom. (Tjo faderittan! Där kom alla mina fördomar fram! 😉 )

       Nu talas det om att nytillkomna ska gå kurs för att lära sig vårt samhälle och hur våra seder är, vilket jag tycker är bra. Men jag är rädd för att man på de kurserna inte ens vågar snudda vid ämnet könsstympning.

       Jag tycker faktiskt att sådana kurser ska vara obligatoriska och avslutas med ett prov. Blir man inte godkänd så får man gå om. Och blir man inte godkänd då heller så får man inte uppehållstillstånd, inga bidrag och avvisas (nu hyllas jag av SD 🙂 ).
       Faktum är att sådana här kurser skulle vara väldigt basala och inte svårare än att alla klarar av dem. Det handlar ju inte om några akademiska studier, inte att bli läkare, kemist, fysiker etc. Två försök borde alltså räcka för att klara kursen såvida man inte är förståndshandikappad. Dem måste man ju göra undantag för. Men om de hävdar att våra seder strider mot deras religion så ska det absolut inte godtas som skäl.

       Faktiskt menar jag att om man påstår att man måste få stanna för att man i sitt ursprungsland riskerar tortyr och att mördas så borde man vara till tillräckligt motiverad för att se till att man blir godkänd på en sådan här kurs. Har man inte den motivationen så är nog riskerna i hemlandet starkt överdrivna.

       Man ska också skriva under på att man är beredd att följa vissa av våra normer och brott mot dem medför utvisning. Hur annars ska de kunna integreras?

       I nyhetssändningen (TV4?) härom dagen med anledning av hot mot muslimer uttalade sig en kvinna som talade nästan perfekt svenska och sa att de hade gjort allt de kunnat för att integrera sig i samhället, jobbade och betalade skatt och allt. Men jag tänkte, vill hon bli integrerad måste hon ta av sig den där djävla trasan hon har på huvudet. Religionen kan hon få behålla, men behålla den för sig själv. Det är säkert fler än jag som störs kraftigt av dessa hucklen och därför är de ett hinder för integrationen.

       /Skvitt

       Gilla

       • 50% av de somaliska männen är arbetslösa. Det är tråkigt att man väljer att leva så. För i många fall är det ett val. Det är bara att låtsas vara oförstående.
        Därför är dessa kurser om vårt sätt att leva och vad demokrati EGENTLIGEN är väldigt viktiga. Det var på tiden att de kom igång. Det behöver dessa människor själva för att integreras på ett bra sätt här.

        Det är också lika viktigt att man begriper vad religionsfrihet innebär.

        Hucklet ska var ett val. Inte ett tvång för att accepteras i den egna gruppen.

        Men man måste också , som utomstående, förstå att familjen/klanen är den enda trygghet man har när man kommer hit, till ett främmande land. Det är inte lätt att bryta dessa seder. Många av de kvinnor som har försökt har dött på mer eller mindre oklara sätt. Att falla från en balkong är ett.

        Kao

        Gilla

        • Här ett exempel på okunskap om hur det fungerar i Sverige och de flesta länder.

         Jag var inne på SIBA. Precis i närheten av mig står en försäljare och talar med en somaliska man som har med sig vad som bör vara hans fru och fyra barn.

         Mannen kan ganska bra svenska. Han vill köpa en dator på avbetalning. Säljaren vill ha uppgifter om arbetsplats och lön. Men mannen har inget jobb och på frågan om fast inkomst kan han inte uppge det.

         ”Men då kan du inte få handla på avbetalning” säger säljaren. Men mannen menar att han har inkomster ändå. Han menar att han är klanledare och får pengar av klanmedlemmar. Det är dock en sak som säljaren inte godtar.

         Nu börjar mannen argumentera emot och ifrågasätta. Säljaren säger att reglerna är som de är och det kan han inte göra något åt. Somalierna snackar emot, som om han tror att säljaren kan ändra på reglerna och det blir en lång diskussion som avslutas med att somalierna går därifrån djupt besvikna på säljare och anklagar honom för att vara rasist och att han ska gå till en annan affär istället.

         Jag ska tillägga att säljaren behandlade somalierna synnerligen korrekt.

         Som sagt, det behövs utbildning. När en somalier har varit i Sverige så läge att han nästan talar perfekt svenska, men ändå inte vet hur det fungerar med avbetalning, då fattas det väldigt mycket om hur det fungerar här.

         Kram!
         /Skvitt

         Gilla

         • Förvånar mej inte.
          —————
          För många år sen på AB-bloggen fanns en huckleförsedd muslimsk kvinna som jag träffade i.r.l. Hon kom från Etiopien. Ung och jättetrevlig.
          Hon jobbade hårt för att förverkliga sin dröm att bli läkare. I Sverige kom hon inte in på utbildningen, men i England gjorde hon det! I Southampton. Trots familjens protester att hon borde gifta sej och inte tänka på sånt som jobb och karriär.
          Varje sommar då hon kom hem till Sverige på lovet tvingades hon dock sköta sina vuxna bröder och resten av familjen. Tvätta, städa osv.Att hon behövde lugn och ro fanns inte på kartan för familjen, trots hennes framgångar.
          Jag undrar hur hon har det nu. Hennes blogg finns ej kvar, men hon är väl nån annanstans. Hennes högsta dröm är att få jobba med svårt utsatta människor i sitt hemland. Helst inom FN. Sa hon till mej.

          Och hon är INTE omskuren….

          Kao

          Gilla

          • Hon gjorde ett bra val. Kanske hon har gift sig med någon högutbildad och lever ett materiellt sett bra liv. Och även i övrigt ett bättre liv än som obetald hushållerska och sexslav till en man vars hemlands lukt av får- och koskit fortfarande sitter i porerna, samt vars hem är hans och icke får lämnas.

           /Skvitt

           Gillad av 1 person

          • Jag hoppas att hon har det bra och gör vad hon vill. Men jag tvivlar ändå lite på att hon har så mycket att säga till om, med tanke på att hon ändå tvingades passa upp på sina bröder då hon var hemma i Sverige på loven. Hon var den enda i familjen med körkort och hon fick ständigt köra bröderna hit och dit i ur och skur. Om de inte själva körde – trots avsaknaden av körkort.

           Kao

           Gilla

          • Det kan jag ju hoppas.
           Jag frågade ju inte om hon var könsstympad själv. Så väl kände vi inte varandra.
           Däremot frågade jag henne, varför hon på loven från skolan och behövde vila, tvingades sköta om sina bröder som om de var bebisar. Men det hade hon inget svar på.

           Kao

           kao

           Gilla

          • Typ så, ja.
           Fastän vi inte längre har kontakt (vet inte varför, AB-bloggen stängde och det blev så) så tror jag ändå att hon nådde sitt mål. Jag hoppas och tror det.

           kao

           Gilla

          • Och det är ju jättebra. Det var ett väldigt driv i den tjejen. Hon satte upp mål och genomförde dem. Så jag hoppas hon stannar kvar i England, för där kommer hon kunna leva utan kontroll av släkten. Men som många andra från länder med storfamiljer/klaner så är hon ju mycket familjekär.

           Kao

           Gilla

          • Det är ju inte så lång restid från GB till Sverige utan att hon ganska regelbundet kan resa fram och tillbaka och alltså bo i GB och vara fri, men ändå träffa anhöriga. Man får ju hoppas de inte flyttar efter henne.

           Kram!
           /Skvitt

           Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s