Lite logiskt tänk


Ponera

 

att det finns folk som vill slå dig på käften

Hela gänget vill åt dig. Alla är emot dig. Du fruktar för ditt liv! Kanske du då går till ett kampsportsförbund och lär dig karate eller något liknande. Eller kanske du rent av skaffar dig en pistol. Kan det vara så långsökt i en sådan situation, om du inget annat val har?

Fundera ett tag på det!

Hur skulle du göra? Gå till polisen, kanske. Men om ingen polis finns, vad gör du då? Tar du saken i egna händer? Rustar du dig med kampsportsskilness och vapen? Eller låter du dig dödas som ett oskyldigt lamm?

Fundera ett tag på det!

Det är ungefär i den sitsen Nordkorea befinner sig i. Alltsedan vapenstilleståndet har Nordkorea hotats av ett växande antal stater och blivit allt mer isolerat. Och det var redan innan de hade robotar och kärnvapen. Är det då så konstigt att de känner sig så hotade av omvärlden?

Nu ska ni inte missförstå mig!

Jo, jag är kommunist, det vet ni ju! Men är Nordkorea kommunistiskt? Ja, efter vad de själva påstår. Men kommunism är oförenligt med dynastier och det är ju en dynasti som styr landet. Så den där ”kommunismen” ger jag inte mycket för.

Men i ett måtto är det kommunistiskt, nämligen på så sätt att det inte finns utrymme för kapitalistisk utsugning av folket i landet. Och det är väl det som stör den kapitalistiska omvärlden. Och har gjort det allt sedan början (se nedan!).

Det stör Trump. Han har ju ingen diplomatisk ådra! Ingen känsla för dialog. Förmodligen saknar han också historiska kunskaper. Och därför går han till attack, än så länge bara med verbala hotelser, om än så grova.

Trump Nordkorea.jpg

Det är inte lätt att stå utanför den globala kapitalistiska världsordningen. ”Skurkstat” eller inte så är det ingen som tjänar på en väpnad konflikt, allra minst det koreanska folket eller Kim Jong-Un och det vet Kim*. Har han bara det allra minsta förstånd så lär han aldrig avfyra sina kärnvapen. Men kan man lita på Donald Trump? Han är väl den mest oberäknelige av herrarna.

Historia

När japan kapitulerade 1945, delades landet upp i två ockupationszoner och det fanns starka krafter som gjorde anspråk på att bilda den koreanska självständiga regeringen. En konferens i Seoul med representanter från alla delar av Korea lade grunden till den kortlivade Folkrepubliken Korea. Man skapade en folkkommitté med en  liten överrepresentation av kommunister, som skulle administrera det provisoriska styret och förbereda allmänna val.

USA motsatte sig denna utveckling och utnyttjade inledningsvis den tidigare ockupationsmaktens (Japan) administration för att ta kontroll över Korea, vilket koreanerna helt naturligt upplevde som en kränkande förolämpning.

USA-generalen John R. Hodge, med kommando över de amerikanska styrkorna i Korea, utvisade japanerna när de inte längre behövdes och valde i stället att sätta sin lit till den Princetonutbildade antikommunisten Syngman Rhee. Denne korrupte och hänsynslöse ledare passade USA:s politik perfekt, men hos koreanerna hade han inte mycket stöd och bland folkflertalet var han hatad. Våldsamma protestaktioner ägde regelbundet rum och skördade många dödsoffer. Jag är gammal nog för att minnas nyheterna därifrån.

Syngman Rhee var Sydkoreas första president 1948 – 1960 och tvingades fly till Hawaii efter våldsamma folkliga protester mot vanstyre och omfattande tortyr av politiska motståndare.

Genom USA:s inblandning kom det av kommittén tilltänkta valet aldrig till stånd. Istället utbröt ett inbördeskrig 25 juni 1950. Och det kriget är ännu inte avslutat. Det råder bara ett vapenstillestånd, som väl alla vet.

Konklusion

Situationen på den koreanska halvön som idag råder kan inte skyllas på annat än den amerikanska politiken. Och att Nordkorea måste rusta sig till tänderna är lika beklagligt som begripligt. Men därmed måste man inte sympatisera med en dynasti som styr landet och dess politik. Däremot borde omvärlden återuppta alla normala förbindelser med landet. Endast så kan denna gordiska knut lösas upp!


* I Korea sätts släktnamnet först, liksom i många andra östasiatiska länder. Enligt vårt sätt att skriva namn så skulle Kim Jong-Un alltså egentligen heta Jong-Un Kim.

 

6 tankar om “Lite logiskt tänk

 1. 131 SVT Text Torsdag 21 sep 2017
  UTRIKES PUBLICERAD 21 SEPTEMBER

  Sydkorea skickar hjälp till Nordkorea

  Sydkorea har beslutat att skicka
  humanitär hjälp för 8 miljoner dollar
  (drygt 63 miljoner kr) till Nordkorea,
  den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

  Insatsen påverkas enligt regeringen
  inte av de geopolitiska spänningarna
  med grannen i norr.

  4,5 miljoner dollar ska gå till mat
  för barn och gravida. Genom Unicef
  ska vaccin för 3,5 miljoner skickas.

  -I dag uppskattar vi att runt 200.000
  barn i Nordkorea har drabbats av akut
  undernäring, säger Karin Hulshof,
  Unicefs chef i södra Asien, enligt TT.

  Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700

  Gilla

 2. Enligt text-Tv så skall Syd-Korea skänka ett antal
  miljoner till Nord-Korea, humanitär hjälp.
  Jag har inte hört något i våra stora medier om detta.

  Sverige sitter numera i FN:s säkerhetsråd som enda
  land med feministisk utrikespolitik, har man protesterat
  mot Trumps utplåningshotelse mot Nord-Korea, tror inte det.

  Gilla

  • Den sidan måste text-TV ha tagit bort. Jag hittar det inte.

   Sverige har tryckt på vikten av försiktighet och diplomati, om jag är rätt underrättad. Det kan låta lite tamt, men sån är tonen när normalt funtade politiker uttalar sig, till skillnad från USA:s amatörpresident.

   /Skvitt

   Gilla

   • Men Trump är ingen amatör Eaqhan, Det finns väl knappt någon som har så bra betalt för att bete sig som en efterbliven idiot som han. Han är proffs på det!

    Gilla

    • Proffsig idiot, alltså.

     Jag tror att de mest skickliga är vissa av våra hantverkare och arbetare. Jag skulle vilja se en politiker sitta längst ut på en pir i en pålkran och svänga runt den på en femöring efter arbetets slut för att köra tillbaka den till terra firma utan att hamna i vattnet. Bara som ett exempel.

     Men lönen är ju inte i paritet med skickligheten. Däremot kan man ödelägga Sveriges finanser och välfärden och ändå ha en snuskigt hög förtjänst för sin otjänst. Kjell-Olof Feldt var en och Anders Borg en annan.

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s